După 80 de ani de la memorabila expediţie a echipei sociologului Dimitrie Gusti la Cornova (pe atunci – judeţul Orhei; în prezent – raionul Ungheni), iată că aici revine şi monografia care ar fi trebuit să fie editată acum opt decenii.

„Despre Cornova au fost făcute mai multe lucrări, dar este pentru prima dată când, într-un volum de 852 de pagini, a încăput tot ce s-a întâmplat aici din punct de vedere ştiinţific cu 80 de ani în urmă”, a subliniat Vasile Şoimaru, unul dintre acei care au îngrijit volumul respectiv. Originar din Cornova, dânsul a ţinut cu tot dinadinsul să lanseze lucrarea respectivă, „Cornova 1931”, la baştina sa. Evenimentul s-a produs pe 8 octombrie, după ce, cu o zi înainte, cartea fusese lansată şi la Biblioteca „Bogdan-Petriceicu Hasdeu” din Chişinău.

Vasile Şoimaru a venit la Cornova însoţit de profesorul universitar, dr. Zoltan Rostas din Bucureşti, Sanda Golopenţia-Eretescu, fiica lui Anton Golopenţia, unul dintre cercetătorii Cornovei la 1931, savantul Constantin Eretescu şi folcloristul chişinăuian Grigore Botezatu. Cartea a fost prezentată unui public numeros, fii şi fiice ale mazililor cornoveni de altă dată.

Lucrarea a fost pregătită pentru tipar într-un timp-record. „Asupra unei asemenea cărţi se munceşte cel puţin doi ani. Noi am reuşit s-o edităm în trei luni”, a menţionat prof. Zoltan Rostaş, unul din cei ce şi-au asumat responsabilitatea pentru îngrijirea volumului respectiv.

Este o carte valoroasă nu doar pentru documentele adunate în ea, a subliniat Vasile Şoimaru. Pentru prima dată s-au regăsit într-un volum toate fotografiile făcute, cu 80 de ani în urmă la Cornova, de un mare fotograf de epocă – Iosif Berman, membru al echipei Gusti. Sunt fotografii pe care redactorii cărţii le-au găsit în Muzeul Satului de la Bucureşti, în presa periodică a acelor vremi şi în filmul „Cornova”, realizat de Pompiliu Gâlbeanu în 1991. Compartimentul respectiv aşa se şi numeşte: „Cornova – 1931 în imagini”.

Tot în premieră, în volumul respectiv au fost incluse biografiile celor care au cercetat satul la 1931. „Din păcate, despre aproape o jumătate din cei 57 de membri ai acelei expediţii nu am găsit nicio informaţie, nici măcar unde s-au născut sau unde au murit. Ştim doar că o bună parte dintre ei au decedat în puşcăriile comuniste din România”, a menţionat Vasile Şoimaru.

În curând, volumul „Cornova 1931” va fi lansat la Facultatea de Sociologie a Universităţii din Bucureşti, unde a lucrat, începând cu anul 1920, Dimitrie Gusti. Va urma apoi Biblioteca „Dimitrie Cantemir” din Ungheni.

„Am depus mari eforturi ca această carte să devină un monument înălţat lui Dimitrie Gusti şi colaboratorilor săi. Marele sociolog îşi dorea mult să publice toate cercetările monografice făcute de echipa sa la Cornova, dar nu a reuşit. Sunt mândru că noi i-am realizat visul”, a spus în încheiere Vasile Şoimaru.

Lucia Bacalu

TIMPUL, 10 Octombrie 2011