La Biblioteca Judeţeană (BJ) Mureş , data de 27 martie 1918, momentul unirii Basarabiei cu România, a fost marcată printr-o activitate oarecum aparte, constând într-o prezentare de cărţi şi albume fotografice, aparţinând conf.univ.dr. Vasile Şoimaru, cadru didactic la ASE Chişinău. Atât cărţile scrise personal, cât şi cele îndrumate de Şoimaru, au fost prezentate pe larg de către dr. Monica Avram, director al BJ Mureş, de prof. univ. dr. Rostas Zoltan, de la Universitatea din Bucureşti, de prof. univ. dr. Vasile Dobrescu, de la Universitatea ”Petru Maior” din Târgu-Mureş, precum şi de prof. Ilie Şandru, jurnalist harghitean.
La activitatea din 27 martie de la BJ Mureş, au participat atât cadre didactice universitare şi studenţi, cât şi un public mureşean divers ca profesii, dar preocupat de problematica pusă în discuţie cu această ocazie, respectiv ”Românii din spaţiul etnic românesc şi relaţiile lor cu patria mamă”. De asemenea, la momentul desfăşurat în sala de lectură a BJ Mureş, a fost prezent şi maestrul fotograf Marcel Porumbescu, din Chişinău.

Vasile Şoimaru, cercetare şi pasiune pentru fotografie

În debutul manifestării, Monica Avram a menţionat împrejurările contactării lui Vasile Şoimaru, precizând faptul că: ”L-am cunoscut pe domnul Vasile Şoimaru anul trecut, când ne-a adus mai multe cărţi din partea cuiva drag, din Basarabia. A fost şi momentul când i-am făcut invitaţia de a veni la Biblioteca Judeţeană din Târgu-Mureş şi de a-şi prezenta cărţile şi albumele de fotografie ale domniei sale, excelent realizate. Şi iată-l acum aici….”
Vorbind în mod deosebit despre realităţile din spaţiul românesc situat dincolo de Prut, prof. univ. dr. Vasile Dobrescu, a declarat: ”Azi, 27 martie, ziua unirii Basarabiei cu România, fapt petrecut în urmă cu 94 de ani, nu vom face neapărat o incursiune istorică pentru a rememora acel eveniment (…) Mai interesante mi se par a fi paginile unei istorii mai apropiate, trăite de mulţi români basarabeni de dincolo de Prut, o istorie cu multe momente tensionate şi care readuce în atenţia opiniei publice problematica complexă a Basarabiei române.”
În alocuţiunea sa, prof. univ. dr. Rostas Zoltan a insistat în mod deosebit pe prezentarea volumului ”Cornova, 1931 – Echipa lui Dimitrie Gusti în satul basarabean Cornova, judeţul Orhei, 1931”, un volum impresionant, de 852 de pagini, apărut la Chişinău în anul 2011 şi de a cărui editare s-a îngrijit un colectiv format din Marin Diaconu, Rostas Zoltan şi Vasile Şoimaru. Rostas a subliniat importanţa volumului din punct de vedere sociologic, arătând cu respectiva ocazie că acesta este ”un instrument de lucru util, care prezintă o cercetare sociologică reală, aplicată şi concretă”. Rostas a mai rememorat cu această ocazie personalitatea marcantă a sociologului Dimitrie Gusti, creator de şcoală şi mentor al unor generaţii de sociologi remarcabili, precum Henri Stahl.
Vorbind despre albumul fotografic al lui Vasile Şoimaru – ce cuprinde 272 de pagini şi peste 850 de fotografii – realizat în condiţii grafice de excepţie, prof. Ilie Şandru, jurnalist din Topliţa-Harghita, a declarat că ”Domnul Şoimaru a făcut din fotografie o adevărată artă, dar şi un instrument de lucru util în demersurile sale de cercetător.”

Nicolae Balint, ZI-DE-ZI, Tîrgu Mureș, 28 martie 2012

http://www.zi-de-zi.ro/cultura/basarabia-romana-la-94-de-ani-de-la-marea-unire-din-1918