La Şcoala cu clasele I-VIII Drăgăneşti, întreaga suflare a participat la o întâlnire emoţionantă cu un prieten mai vechi din Republica Moldova, prof.dr. Vasile Şoimaru. Acesta a făcut o donaţie de suflet şcolii constând în 180 de volume ce poartă semnătura unor autori basarabeni precum Grigore Vieru, Nicolae Rusu, Nicolae Dabija, Leonida Lari ş.a. Pe lângă acestea, profesorul Şoimaru, care a primit (în anul 2006) titlul de cetăţean de onoare al satului Şoimăreşti, comuna Drăgăneşti, a mai dăruit un album cu fotografii realizate de el în ultimii ani în comunităţile româneşti din Europa şi Asia, dar şi un CD cu cântece interpretate în limba română de elevi din Republica Moldova.

2012-10-04-ceahlaul-vs-draganesti-1-large

Picture 1 of 3

Cel care a legat de peste 10 ani o frumoasă prietenie cu profesorul Vasile Şoimaru, profesorul Vasile Preotul din Drăgăneşti, vorbeşte despre semnificaţia acestui gest: “Dragul nostru prieten a ajutat şi la editarea monografiei satului Şomăreşti, pe care l-a căutat pe hartă acum ani buni în urmă, dorind să afle cât mai multe despre comunitatea românească ce-i poartă numele. Domnia sa şi-a regăsit rude îndepărtate în satul Verşeni, comuna Mirosloveşti din România şi astfel a legat punţi de suflet cu ţara noastră. Gestul său de a dona aceste volume este unul încărcat de dragoste şi de un adânc respect pentru oamenii acestor locuri, dar este şi o modalitate de a promova literatura contemporană moldovenească în satele româneşti”.

De la Drăgăneşpti, prof. dr. Vasile Şoimaru a poposit şi la Biblioteca Judeţeană “G.T. Kirileanu” din Piatra Neamţ unde a făcut o altă donaţie semnificativă cu astfel de volume ce poartă semnătura unor scriitori basarabeni contemporani.

 

Angela BRUDARU

CEAHLĂUL, 4 octombrie 2012