În primele zile ale lui aprilie, la Chişinău au avut loc nişte manifestări culturale cu o semnificaţie deosebită pentru evoluţia legăturilor spirituale dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului.

salon-carte-2014-02

Picture 2 of 30

Astfel, în dimineața zilei de 3 aprilie 2014, la deschiderea oficială a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, ediţia a XVIII-a, care s-a desfăşurat la Chişinău în perioada 3-6 aprilie şi unde au fost reprezentate edituri din 10 ţări, a participat şi o delegaţie de la Bucureşti, condusă de ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, dl Bogdan Stanoevici, și dna Zvetlana Ileana Preoteasa, directorul general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. La deschiderea Salonului, alături de Prima Doamna a Republicii Moldova, Margareta Timofti; Gheorghe Postică, viceministru al Culturii; Liliana Nicolaescu-Onofrei, viceministru al Educației; Sergiu Stanciu, viceministru al Tineretului și Sportului, din partea delegaţiei din România a luat cuvântul dl ministru delegat Bogdan Stanoevici, al cărui mesaj i-a emoționat în egală măsură atât pe cei mici, cărora li se adresează evenimentul, cât şi pe părinţii și dascălii acestora.

După deschiderea oficială a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, delegaţia de la Bucureşti a mers la Biblioteca Municipală “B.P. Hasdeu”, gazda evenimentului „Cartea românească – o prioritate şi o conştiinţă”, organizat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, de la Bucureşti. Manifestarea a reunit peste 90 de bibliotecari, specialiști în domeniul bibliografiei de la bibliotecile din capitală şi din raioanele republicii, dar și personalități ale culturii românești de la Chişinău şi Bucureşti. În faţa celor adunaţi au vorbit dl ministru delegat pentru românii de pretutindeni Bogdan Stanoevici; dna Zvetlana Ileana Preoteasa, directorul general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”; actorul Dorel Vişan de la Bucureşti; dna Claudia Balaban, director general Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” din Chişinău; dl Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova; conf. univ. dr. Vasile Şoimaru, publicist şi maestru al fotografiei artistico-documentare; conf. univ. dr. Lidia Kulikovski, specialist în biblioteconomie, director general al Bibliotecii Municipale “B.P. Hasdeu” vreme de peste două decenii; Mariana Harjevschi, actualul director general al BM “B.P. Hasdeu”; scriitorii Daniel Corbu şi Filomena Corbu, animatorii Editurii “Princeps Multimedia” din Iaşi.

Cu această ocazie, bibliotecile publice din R. Moldova au primit o donaţie de 2000 de exemplare din colecţia „Biblioteca Ion Creangă”, apărută la editura ieşeană diriguită cu multă inspiraţie de familia de literaţi Filomena şi Daniel Corbu. Cărţile apărute sub auspiciile acestei edituri sunt cunoscute şi appreciate la noi, adeseori fiind premiate la saloane şi concursuri. De asemenea, dl ministru Bogdan Stanoevici, împreună cu dna director general Zvetlana Preoteasa au făcut o donație constând în cărți pentru premiile ce le vor fi oferite elevilor participanți la Olimpiada Națională de Istorie a Republicii Moldova, etapă ce se va desfășura pe 4 aprilie. Cărțile i-au fost înmânate dlui conf. univ. dr. Ion Gumenâi, decan al Facultății de Istorie și Filosofie, Universitatea de Stat din Moldova.

În cadrul evenimentului „Cartea românească – o prioritate şi o conştiinţă”, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, B. Stanoevici a felicitat-o pe Lidia Kulikovski pentru întreaga sa activitate în domeniul promovării lecturii şi a culturii române, oferindu-i o diplomă pentru „Viața dedicată cărții”. „Cartea românească – o prioritate şi o conştiinţă” reprezintă lansarea unei dezbateri pe teme de actualitate pentru mediul biblioteconomic și al bibliologiei din Republica Moldova, un imbold spre realizarea fondului de carte românească în comunitățile istorice românești, obiectiv prioritar al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. Ne exprimăm convingerea că astfel s-au făcut nişte paşi tot mai siguri spre înfrăţirea noastră spirituală, fapt confirmat şi de comentariile călduroase ale participanţilor la manifestări.

Vlad PRISĂCARU

Literatura si Arta, 10 aprile 2014