Duminică, 7 iunie, înte orele 19.00-22.00, în Piața Independenței, din  orașul Ungheni va fi susținut un spectacol în aier liber pentru locuitorii orașului și raionului Ungheni.

În cadrul spectacolului vor evolua Cristofor Aldea Teodorovici și Aldea Teodorovici Orchestra, Valintin Boghean și Vali Boghean&band, Iurie Sadovnic, Cătalin Josan, Alex Calancea & band și alți artiști consacrați din republică, dar și tinere talente din Ungheni.

 

Spectacolul se va desfășura în aer liber pentru toți doritorii de frumos

Proiectul “Identitate culturală – Patrimoniu european“ a fost lansat la, 31 mai, la Palatul Național “Nicolae Sulac” din Chișinău. Spectacol de excepție, dedicat împlinirii a 25 de ani de la reorganizarea învățământului din Republica Moldova și deschiderea primelor licee de limbi moderne în Chișinău, a adunat pe aceeași scenă elevi talentați și nume sonore din cultura națională, cunoscute și în spațiul european. Printre aceștia, formația Brio Sonores, Alex Calancea & Band, Cătălin Josan,  Vali Boghean & Band,  Aldea Teodorovici Orchestra,  Iurie Sadovnic, soprana Ana Cebotari, naistul Ștefan Negură, Corala „Vocile Primăverii” de la Liceul Teoretic „Ion Creangă”, ansamblurile folclorice „Balada”  și „Mioriţa” de la Centrul de creaţie a copiilor “Floarea soarelui”, tânăra interpretă Diana Brescan ș.a.

În cuvântul de deschidere, ambasadoarea Iuliana Gorea Costin, a subliniat faptul că proiectul își propune susținerea actului de creație și promovarea patrimoniului cultural comun românesc, parte distinctă a patrimoniului european. În calitate de coordonator, Iuliana Gorea Costin le-a mulțumit profesorilor prezenți la Palatul Național pentru implicare și contribuția la o cauză nobilă – cea de resetare a sistemului de valori.  Ambasadoarea a mai menționat că Europa spre care tindem este, înainte de toate, o comunitate de valori, cultivată în inimi și spirit,  manifestată în viața de zi cu zi.

În cadrul spectacolului, celor prezenți le-a fost dăruită antologia “Limba româna este Patria mea”, un volum cu cele mai frumoase poezii ale poeților români de pe ambele maluri ale Prutului.

Pe lângă promovarea talentelor autohtone, organizatorii și-au propus să consemneze și date importante din calendarul istoriei moderne a Republicii Moldova – 25 de ani de la încadrarea în învățământul din România, a primilor elevi, studenți și doctoranzi, bursieri ai Statului Român, 25 de ani de la primul „Pod de flori”, 25 de ani de la declararea Suveranității Republicii Moldova, 20 de ani de la admiterea Republicii Moldova în Consiliul Europei și a unui an de la semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Șirul de evenimente culturale va continua și pe parcursul lunii iunie, în aer liber în mai multe localități din Republica Moldova.

 

Proiectul care se va încheia cu un nou spectacol de amploare, în aer liber  la Chișinău se desfășoară cu sprijinul Guvernului României și este coordonat de ambasadoarea Iuliana Gorea Costin, președintele Asociației Europene de Strategii Politice „Nicolae Costin”, în parteneriat cu Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova,  Fundația „Dominanta”, Fundația Syllabus, Centrul de Excelență pentru Strategii Durabile, Centrul Cultural Științific „Grigore Vieru” și Fundația pentru Educație din Republica Moldova.

 

Organizatorii