Vinerea trecută, 25 septembrie, fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, a deschis a XIV-a ediţie a simpozionului internaţional „Experimentul Piteşti – reeducarea prin tortură”. La evenimentul derulat între 25 şi 27 septembrie au participat zeci de cercetători şi istorici din ţară şi din străinătate, invitaţii de onoare fiind Nicolae Dabija (Republica Moldova), Mihai Neagu Basarab (Germania) şi Petru Grior (Ucraina).



Emil Constantinescu a vorbit despre agresivitatea, slăbiciunea şi măreţia fiinţei umane, în contextul ororilor petrecute în închisoarea piteşteană şi a transmis un mesaj auditoriului: „Pentru a recâştiga respectul ca naţiune trebuie să ni-l câştigăm fiecare şi trebuie să avem repere”.

În cadrul manifestării desfăşurate la Primăria Piteşti şi Muzeul Judeţean au luat cuvântul foşti deţinuţi politici ai regimului comunist, istorici, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice. Cu această ocazie au fost lansate mai multe cărţi, iar la fosta închisoare piteşteană a fost săvârşită o slujbă de pomenire a martirilor în lupta împotriva comunismului. Participanţii au fost, ieri, în vizită de documentare la Mănăstirile Brâncoveni şi Clocociov din judeţul Olt.

Evenimentul de marcă a fost organizat de Fundaţia Cul­turală „Memoria”, filiala Argeş, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, filiala Argeş, Primăria Piteşti, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi Fundaţia Română pentru Democraţie Bucureşti.

Între anii 1949 şi 1953, la închisoarea piteşteană a fost implementat de către generalul Nicolschi una dintre cele mai odioase metode de reeducare, care a purtat numele de „Experimentul Piteşti”: deţinuţii erau „educaţi” prin tortură chiar de către camarazii lor, colegi de celulă. Oficial, au murit în acest experiment aproximativ 100 de oameni, majoritatea tineri, dar, conform unor mărturii ale supravieţuitorilor, numărul victimelor a fost mult mai mare. Pe lângă cei decedaţi sau schilodiţi, cei mai mulţi dintre deţinuţi au fost afectaţi psihic, pe viaţă, după seriile lungi de torturi şi umilinţe.

http://www.ziarulargesul.ro/emil-constantinescu-experimentul-pitesti/

(Programul,  Rezoluția și imagini de la  Simpozion se anexează)

 

Program PERT15-ultim

Rezolutie PERT15