De Gheorghe Pârja –

 

19 octombrie 2015

Cînd tocmai mă pregăteam să mă despart de prietenul Vasile Şoimaru la Glod, după ce mi-a încărcat braţele cu cărţi, am purtat acest scurt interviu pentru cititorii ziarului nostru.
– Prietene, ne aflăm la Glod. Într-o parte faima Fraţilor Petreuş, iar în faţă imaginea savantului Mihai Pop. Ai venit să aduci un omagiu celui care în urmă cu 84 de ani era în satul naşterii tale, Cornova, cu rost de cercetare. Ai venit cu o maşină de cărţi.
– În primul rînd am venit cu cărţi în România, în Maramureşul istoric, pentru că România ne-a hrănit cu cărţi ani şi ani în şir. Cînd am prins şi noi un pic de cheag, cînd am prins şi noi edituri, am publicat cărţi care ne fac cinste. Este un răspuns şi o mulţumire pentru România istorică. Care ne-a salvat pe noi. Vin din Cornova basarabeană. Iată, după 84 de ani vin eu în Glod, după ce savantul Mihai Pop a fost pe la noi. Da, Glod. Dar nu e Glod, ci e Gold, aur adevărat, aur pur este satul acesta cu oamenii lui. Este o probă înaltă a demnităţii. Manifestarea de la Glod este un bun început de drum. Profesorul Pop merită acest omagiu în satul natal. În Maramureşul lui.
– Ce mai este prin Basarabia noastră?
– Este în mişcare Basarabia. De 25 de ani este în mişcare şi iată că nu se mai opreşte din această mişcare. Ne-au trădat atîţia patrioţi români, hrăniţi bine de la Bucureşti. Acum au venit alţii, hrăniţi bine de la Moscova, de la Putin. Şi tot aşa. Dar să ştie ei că nu-i aşteaptă nimic bun. Tot noi vom cîştiga, noi cei care credem în România, în românism. Cei care vrem ca tot neamul românesc să fie împreună.
– Vorbesc cu un fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, care ştie bine cum se mişcă lumea. A scăzut atît de mult puterea presei în limba română în Basarabia?
– Dacă puterea presei româneşti a scăzut în România ce vă miraţi? V-aţi aştepta la altceva în Basarabia? Mişcările băneşti din subterane mişcă presa în toate direcţiile. Şi ne pare foarte rău că nu putem opri acest lucru. Facem şi noi ce putem.
– Un nou guvern la Chişinău la ce va duce?
– Doamne fereşte, dacă ar fi aşa, este cea mai mare prostie a celor ce fac mitinguri. Dacă se va întîmpla, ne aşteaptă ciuma rusească. Trebuie înlăturate de la putere cîteva elemente straşnic de rele, duşmănoase poporului nostru. Este şi un sprijin nefast şi de la Bucureşti. Pentru Putin se lucrează enorm de bine prin Bucureşti.
– Chiar aşa?
– Dar cum vrei să fie? Cum nu ştiţi? Lukoil-ul doarme în România? Mă fraţilor, chiar nu ştiţi? Apoi în Ucraina au fost lideri care nu mai ştiu româneşte. Kucima …
– Ce, Kucima, e român? Hai lasă.
– Dar ce-i, turc!? E român. El nu ştie. Noi ştim. (Afirmaţiile vor fi argumentate într-o carte viitoare). M-ai întrebat de presă. Avem cîteva site-uri româneşti care informează corect. Încolo tot e vînzare. Măcar “Graiul Maramureşului” ne informează corect. Că îl citesc pe internet.

http://www.graiul.ro/2015/10/19/vom-cistiga-cei-care-credem-in-romania/