LA MULȚI ANI CU SĂNĂTATE, FRAȚII MEI DE PESTE PRUT, CEI DIN JURUL ROMÂNIEI ȘI DE PRETUTINDENI!!!

 

Vouă vă dedic aceste mici victorii din anul 2015, deja plecat în veșnicie…

Și cele din anul care a poposit tot vouă le voi dedica!

 

„… Din ancheta săptămânalului „Literatura şi arta”:

  1. Cu ce sentimente vă despărţiţi de anul 2015?
  2. Ce aşteptaţi de la 2016?

 

Vasile Şoimaru:

  1. Anul 2015 m-a convins că și cifra TREI îmi poartă norocul.

În acest mileniu, TREI, refuzând fără regrete TREI distincții de stat, am acceptat cu mândrie acordarea a TREI cetățenii de onoare ale unor sate istorice românești. Mai mult, în ultimul an, am acceptat cu plăcere TREI premii onorabile pentru o singură lucrare, monografia etnofotografică ROMÂNII DIN JURUL ROMÂNIEI : Marele premiu CORESI al Salonului Internațional de Carte-2014; Premiul TVR Moldova „Românii de pretutindeni” (12 decembrie a.c.) și Premiul Academiei Române „Henri H. Stahl”, Sociologie, (18 decembrie a.c.).

O altă carte,  „Cotul Donului -1942“, s-a învrednicit de TREI, cele mai mari premii posibile: pe 24 octombrie, în preziua Armatei Române, la Mănăstirea Comana, jud. Giurgiu, a fost inaugurată prima Troiță românească consacrată memoriei celor 157 de mii de ostași români prăpădiți la Cotul Donului, Stepa Calmucă și Stalingrad, în toamna 1942-iarna 1943, iar pe 25 octombrie, în chiar Ziua Armatei Române, la Rossoșka, Volgograd-Stalingrad, a fost însfârșit inaugurat un Cimitir de Onoare al ostașilor români căzuți acolo cu moarte de erou. În viitorul apropiat și la Chișinău, la Sfânta Biserică ctitorită de marele patriot român, Petru Buburuz, va fi sfințită o troiță rară, închinată eroilor de la Cotul Donului. (Până la apariția acestei cărți toate guvernele României predecembriste și postdecembriste n-au fost capabile să inaugureze în memoria acestor eroi nici măcar o cruce din bețe uscate de răsărită. Să le dea Dumnezeu sănătate celor TREI implicați: Victor Ponta, Vasile Soare și Radu Theodoru, oriunde ei s-ar afla!!!)

Tot în acest an am lansat TREI cărți pe care le-am coordonat în cadrul Proiectului personal „Românii din jurul României” ne finanțat din banii contribuabililor români de pe ambele maluri ale Prutului și ale Nistrului…

 

  1. De la bisectul 2016 aștept mai multe pentru că este mai lung, cu o zi: Poate-mi demonstrează că și alte cifre, mai mari, sunt norocoase… ”

 

„Literatura și Arta”, 1 ianuarie 2016