zdgPentru a explora localităţile româneşti din jurul României ai putea să parcurgi o cale de o sută mii de km sau să cheltui 7, 5 tone de benzină. Cel puţin acestea sunt calculele autorului cărţii „Românii din jurul României în imagini”, Vasile Şoimaru, profesor de la ASEM.

„Trebuie să recunosc din capul locului că, atunci când m-am pornit cu aparatul de fotografiat, la acest drum, cu cinci ani în urmă nu-mi imaginam că va fi aşa lung…”, recunoaşte autorul cărţii lansate astăzi, 27 martie 2008. „Am luat-o mai întâi spre Bucovina, mai exact spre nordul ei… Am ajuns şi pe vârful Lăcăuţi, din munţii Vrancea, a cărui înălţime o exprimă o magică cifră – un „unu” urmat de trei de „şapte”: 1.777 metri. Am ţinut să ajung şi aici, atras de altă magie: pe Lăcăuţi se află centrul sentimental al României, locul unde se „întâlnesc” cele trei mari provincii istorice româneşti: Moldova, Transilvania şi Muntenia. Ajuns acolo, am şi scandat „Trăiască, trăiască, trăiască/ Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”, relatează Vasile Şoimaru care, adunând imagini pentru această carte, a călătorit în Grecia, Macedonia ex – iugoslavă şi Albania, Peninsula Istria din Croaţia, etc.

Autorul spune că această carte este un dar românilor cu ocazia a 90 de ani de la votarea Actului Unirii Basarabiei cu România. Prezent la lansarea cărţii, poetul Grigore Vieru a spus că iniţial s-a mirat: „Un nebun şi-a înconjurat ţara! De unde a răsărit acest nebun?” În context, Grigore Vieru a spus că dacă ar ieşi în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi ar striga „Unire”, aceasta nu s-ar produce. „Dar, chiar dacă şi partidul de guvernământ ar spune: „Net, net, net”, asta nu înseamnă că unirea nu se va produce. Să avem înţelepciunea şi răbdarea să o aşteptăm!”

La apariţia cărţii au mai contribuit Sergiu Cocoş, Ioan Caliniuc, Valeriu Muravschi, Dumitru Sclifos, Gheorghe Scurtu, Iurie Ţurcanu, etc.

Ziarul de Garda, 26 Aprilie 2008