La 27 martie 2008, în ziua cînd multi români, de pe diferite meridiane, aniversau 90 de ani de cînd Sfatul Tarii a votat Actul Unirii Basarabiei cu România, la Biblioteca Academiei de Studii Economice din Moldova, în prezenta unui numeros public, a avut loc lansarea albumu-lui-monografie Românii din jurul României în ima-gini* a conf. univ. Vasile Soimaru, dr. în economie. Albumul a aparut la editura „Prometeu” de la Chisinau, are 272 de pagini si contine circa 850 de fotografii. Este rodul muncii de cinci ani, autorul parcurgînd în acest scop o suta de mii de kilometri, în vreo zece tari, ceea ce echivaleaza cu înconjurul de doua ori si jumatate a Terrei la ecuator! Conceptia grafica si designul apartin pictorilor Simion Zamsa si Svetlana Munteanu. Iar coperta reprezinta, asa cum au remarcat si altii, Coloana Infinitului, de C. Brâncusi, cu simbolice radacini în Marea Adunare Nationala a românilor basarabeni.

Vasile Soimaru a vizitat aproape toate localitatile în care traiesc sedentar românii: din Ucraina (Maramuresul istoric numit siTranscarpatia; Nordul Bucovinei si Tinutul Herta, românii de la Bug – regiunile Kirovograd si Nikolaev, cei din regiunea Odesa), din Rusia (românii din Caucazul de Nord), din Bulgaria (românii din Vidin si Cadrilater), din Serbia (Valea Timocului si Voivodina), din Ungaria (Tinutul Debretin), din Croatia si Italia (istroromânii si friulanii), aromânii din Grecia, Macedonia ex-iugoslava si Albania; populatia româneasca slavizata din sudul Slovaciei, Cehiei si Poloniei, inclusiv din Wadowice, bastina regretatului Papa loan Paul al ll-lea.

Calatoriile au fost precedate de asidue documentari stiintifice, care au urmarit prezenta comunitatilor românesti în tarile în care românii locuiesc sedentar de sute si sute de ani.
Lansarea albumului-monografie a constituit o impresionanta manifestare culturala. Cu un cuvînt de deschidere s-a adresat celor prezenti rectorul ASEM prof. univ., dr. hab. Grigore Belostecinic, mentionînd ca acest album este a noua provocare a lui Vasile Soimaru, o adevarata cercetare stiintifica la care autorul a lucrat cu multa placere si satisfactie, dar si cu jertfire: de energie, timp, mijloace materiale… La alcatuirea noii sale carti autorul a pornit de la ideea lui Nicolae lorga ca România este poate unica tara înconjurata de co-nationali, acest album este un omagiu, o ofranda adusa romanitatii, iar lansarea lui se înscrie reusit în sirul evenimentelor dedicate Actului Unirii din 27 Martie 1918. La propunerea lui V. Soimaru audienta a pastrat un moment de reculegere în memoria lui Paul Bran, fost rector al ASE Bucuresti, rector-fondator al ASEM, celui care îi este închinat acest volum cu inscriptia: „Dedic aceasta lucrare

* Soimaru, Vasile. Românii din jurul României în imagini: [album-monografie] I Vasile Soimaru; conceptie graf. Simion Zamsa, Svetlana Munteanu. – Chisinau: Ed. Prometeu, 2008. – 272 p.; ii.memoriei regretatului profesor si prieten Paul Bran, cel care, prin propriul exemplu, mi-a demonstrat ca re-între-girea este nu numai necesara pentru supravietuirea noastra ca etnie, dar si posibila”.

Cu referire la album s-au pronuntat scriitori, jurnalisti, oameni de cultura, prieteni de suflet ai lui V. Soimaru, lansarea evoluînd într-un adevarat spectacol, moderat cu pricepere de dna Silvia Ghin-culov, dr. în economie, directoarea Bibliotecii ASEM. A participat o delegatie din Maramuresul istoric, una din Timisoara, reprezentanti ai românilor din Nordul Bucovinei, din regiunea Kirovograd, din Kaucazul de Nord etc. Scriitorul Vlad Pohila, care a prefatat si redactat cartea, a tinut sa spuna publicului ca acest album arata evolutia in crescendo a autorului, astfel V. Soimaru facînd un pas înainte în istorie; albumul poarta mai multe mesaje: patriotic, cognitiv, estetic, iar fiecare pagina emana poezie. Emotionata ca la o premiera absoluta, actrita Ninela Caranfil a vorbit despre marele zbuciumat Vasile Soimaru, citînd cuvintele lui Gala Galaction: Cu c/f umbla omul mai mult prin lume, cu atît mai sigur ca îl vede pe Dumnezeu. Apoi artista a prezentat un impresionant recital de poeme dedicate neamului românesc. Dragul nostru Grigore Vieru a relevat momente din copilaria sa, cînd de Paste, mama sfintea bucatele în bataia clopotelor bisericii din satul Niorcani, de peste Prut, satul natal al marelui scriitor român Ion Pillat. Poetul si-a exprimat bucuria ca rasar oameni ca Vasile Soimaru, cali-fkîndu-l drept „un nebun frumos care a înconjurat lumea”. Eleonora Bizovi, îmbracata în costum national, profesoara din Bucovina, din Boianul lui Eminescu, al carei sot, regretatul profesor Vasile Bizovi, este autorul unei splendide monografii Boian, pe care dînsa a donat-o si Bibliotecii ASEM, a vorbit despre vizita lui V. Soimaru si a prietenilor sai Vlad Pohila, Andrei Vartic, Nicolae Rusu în Bucovina, si-a exprimat încrederea ca poate cîndva Patria-Mama va îmbratisa pe cele doua surori înstrainate, Basarabia si Bucovina de Nord. Iar Ion Paulencu a întregit cuvîntarea prin cîteva cîntece din dulcea Bucovina, care caracterizeaza trista situatie din ziua de azi:
„Când vezi ura dintre frati Si parinti la greu lasati…”

Sergiu Cucos, român de la Reni, unul dintre principalii sponsori ai albumului, a marturisit ca Vasile Soimaru l-a molipsit de fascinatia românismului, l-a convins ca o carte este un produs material si spiritual, rodul unei munci enorme, ca daca vrem sa fim auziti, trebuie sa ne ascultam unii pe altii. Au mai luat cuvîntul academicianul Sergiu Chirca, ex-prim-ministrul Valeriu Muravschi, scriitorii Vasile Vasilache, Nicolae Rusu, Ion lachim, profesorii universitari Aurel Marinciuc, Alexandru Moraru etc. Au fost prezenti si trei mari fotografi: Pavel Balan, Minai Potîrniche, Alecu Re-nita. Toti vorbitorii au evidentiat gîndul ca albumul este o enciclopedie în imagini, ca sufletul economistului Vasile Soimaru nu este împaienjenit de cifre, ca albumul este o caramida în întregirea neamului si ca ne arata un anumit drum. Daca fiecare asezare ar avea cîte un Soimaru, idealul de Unire s-ar realiza.

Ideea acestui album Vasile Soimaru o purta mai de mult în adîncul sufletului. Vorba e ca este de obîrsie din satul Cornova, de prin partile Unghenilor, sat care în perioada interbelica s-a învrednicit de o multilaterala cercetare sociologica desfasurata sub conducerea profesorului, savantului si ministrului Dimitrie Gusti. La cercetare au participat peste 50 de studenti din Bucuresti, ulterior – mari personalitati ale stiintei si culturii ro-mânesti: Mircea Vulcanescu, Minai Pop, Constantin Brailoiu,-Henri H. Stahl, Trai-an Herseni, Paula Gusty-Herseni, Anton Golopentia, Petre Stefanuca, Octavîan Neamtu s.a.

Dupa o jumatate de secol s-a întreprins o reluare a cercetarilor. Atunci a fost turnat un film documentar despre viata de toate zilele a cornovenilor de regizorul Pompiliu Gîlmeanu, utilizîndu-se, comparativ, si cadre facute, în 1931, de membrii echipei lui D. Gusti. Corno-vean este si marele carturar si preot Paul Mihail, care i-a lasat iui Vasile Soimaru porunca testamentara de a scrie o carte despre satul de bastina. în anul 2000 V. Soimaru a editat monografia Cornova, apoi si o carte despre stramosii sai – Neamul Soimarestilor (coautor – dr. Al. Furtuna), iar nu de mult a coordonat aparitia unei culegeri de articole comemorative consacrate lui P. Mihail. A organizat mai multe conferinte si colocvii stiintifice în memoria unor marcanti „cornoveni prin adoptie” – participanti la cercetarea întreprinsa la Cornova de marele D. Gusti. Sunt impresionante relatiile stabilite de Vasile Soimaru cu urmasii acestor savanti patrioti: Mariuca Vulcanescu, Ioana Herseni, Sanda si Dan Golopentia, Zamfira Mihail etc. Deci, toate acestea i-au implantat în suflet datoria de a fi continuator.
Imediat dupa aparitie, albumul-mo-nografie a focalizat atentia elitei culturale atît din Republica Moldova, cît si din România, beneficiind de numeroase recenzii, prezentari, cronici.în prima recenzie a acestui album, în Literatura si arta (10 aprilie 2008), intitulata semnificativ „O carte de aplaudat pînâ la lacrimi”, Andrei Vartic mentioneaza: „Românii din Jurul României in imagini1′ reprezinta astfel dorul Basarabiei de România, su-ferinta Basarabiei pentru deciziile care au rupt, la 23 august 1939, Basarabia si Bucovina din trupul Tarii noastre, dar mai ales faptul ca asa cum Basarabia are nevoie de România, tot asa si România nu poate de-veni Tara în toata puterea cuvîntului fara Basarabia”.

În unul din editorialele sale – O carte de zile mari, Nicolae Dabija precizeaza: „în aceasta carte Vasile Soimaru se posteaza în rolul unui mare regizor: fiecare imagine vine ca o completare a celeilalte, o imagine parca ar sugera-o pe alta, dovada certa a vocatiei de mare artista autorului ei” {Literatura si arta, 17 aprilie 2008).

Într-un interviu cu Alecu Renita, din revista Natura (mai, 2008), V. Soimaru marturiseste: „Fireste, astazi cînd mi-am vazut cinci ani din viata adunati în albumul Românii din jurul României în imagini, am acelasi sentiment ca si parintii mei cînd se întorceau acasa de la un secerat bogat Oricît ar fi fost de obositi, aveau pe fata o lumina emanata de o bucurie launtrica ce mi-a ramas printre amintirile cele mai dragi”. Alecu Renita concluzioneaza: „Din 27 Martie 2008 oricine va porni la drum spre comunitatile românesti pe urmele lui Teodor Burada si Anton Golopentia, va porni de acum înainte pe urmele lui Vasile Soimaru”.

Delegatia românilor din Maramuresul istoric, prezenta la lansarea de la ASEM, i-a adus în dar autorului albumului un tablou ce reprezinta un peisaj maramuresean si un buzdugan simbolic cu semnificatia: orice intentie nobila, orice opera de valoare, orice fapta merituoasa au nevoie de aparare.

în lunile aprilie-mai a.c. au urmat o serie de lansari ale albumului-monogra-fie si în România, în cadrul unor manifestari dedicate celei de-a 90-a aniversari a votarii Unirii Basarabiei cu Vechiul Regat,unele organizate de Forul Democrat al Românilor din Moldova: la Academia de Studii Economice din Bucuresti, la Uni-versitatea din Bucuresti, Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala. Prezentari ale albumului-monografie au avut loc si la Universitatea „Lucian Blaga”din Sibiu, Facultatea de Istorie, la Fundatia „Gojdu” din Sibiu, în municipiul Bacau si în alte localitati din România. Un amplu interviu pe marginea noului succes editorial al lui V. Soimaru a tiparit revista Formula AS din Bucuresti care, avînd un tiraj de un milion de exemplare, este una dintre cele mai citite publicatii românesti. La fel, autorul nostru a fost invitat la un dialog în cadrul emisiunii Parte de carte, a lui Cristian Tabara de la PRO TV-Bucuresti. Cu aceste ocazii a fost accentuat gîndul ca dincolo de granitele actuale ale României mai locuiesc peste 10 milioane de români, iar albumul-mo-nografle e un omagiu adus romanitatii; acesti români au nevoie de grija Patriei lor istorice pentru a nu fi deznationalizati.

Vom încheia prin mentiunea ca aparitia acestei carti scumpe, si la figurat, dar si la propriu, a fost posibila datorita unui numar mare de prieteni, rude, colegi ai lui V. Soimaru. Ei merita toata lauda pentru ca au dat un exemplu extraordinar, demn de urmat.

de Ludmila Doroșenco,
Bibliopolis, 2008, nr.2, p.103-106