Dragi prieteni şi fraţi,

Cu prilejul celei de-a 75-a aniversări de la nașterea publicaţiei D-voastră vă transmit cele mai calde urări de sănătate, voie bună, inspiraţie, curaj şi prosperare! Pe toate le meritați din plin!

Urmărind cu atenție materialele curajoase și adevărul istoric promovat pe paginile ZORILOR BUCOVINEI de azi, ne întrebăm și ne minunăm: Bănuiau oare cei care au decis apariția Ziarului Dvs., acum 75 de ani, într-o perioadă tragică pentru neamul nostru, când cei doi dictatori fasciști ai Europei, comunistul Iosif Stalin-Djugaşvili şi socialistul Adolf Hitler-Schicklgruber, împărţeau continentul în două sfere de influenţă, bănuiau ei oare ce veţi publica voi în zilele noastre pe paginile ziarului iubit? De asemenea ne întrebăm: Bănuiesc oare luptătorii de azi pentru integrarea europeană, moldoveni și ucraineni, ce alegere vor face mâine românii din întreaga Basarabie, din Nordul Bucovinei și Ținutului Herța, din Maramureșul istoric, după integrarea Ucrainei independente și a R. Moldova în Uniunea Europeană, alături de România, cea de aproape un deceniu membră a UE și NATO? Cred că răspuns la această întrebare vom primi mai devreme decât peste 75 de ani… Nebănuite sun căile Domnului…

ZORILE BUCOVINEI au trecut prin vremuri cumplite de ocupație bolșevică, îmbrăcând textele publicate în limba română în veșminte străine, cirilice, strâmte, limbii noastre, ca o cămașă de cauciuc; regimul de atunci, ba închizându-le, ba deschizându-le, dar de fiecare dată renăscând din scrum ca Pasărea Phenix…
Starea de azi a publicației ZORILE BUCOVINEI este ca hârtia de turnesol a democratizării în Ucraina, dovadă că Ucraina se află pe calea cea bună a democratizării și a integrării europene și euroatlantice, chiar dacă Zorile Bucovinei mai au de lucru în domeniul apărării și promovării identității românești în Nordul Bucovinei.

Mai bine de un deceniu mă consider prieten și cititor al ZORILOR BUCOVINEI, bucurându-mă de graiul românesc tipărit în capitala istorică a Bucovinei, Cernăuţi. Acest noroc al meu se datorează, în primul rând, celor două prietene nordbucovinene ale mele: dna profesoară Eleonora Bizovi din faimoasa comună Boian şi dna publicistă Maria Toacă-Andrieş din Cernăuţi, și ea originară din același Boian eminescian. Mai mult decât atât, sunt unul din cei mai răsfățați autori basarabeni de către ZORILE BUCOVINEI: numele meu și drumurile mele prin românime, și lucrările mele născute din acele drumuri, după anul 2002 mereu au fost oglindite/prezentate pe paginile acestei publicaţii mult respectate de către românii bucovineni și nu numai.
Și pentru că Ziarul Dumneavoastră s-a născut în Zodia Iubirii, între cele două sărbători ale iubirii la români, Sfântul Valentin, catolicul, și Dragobetele ortodox, vă urez noi iubiri și noi iubiți cititori și iubite cititoare, îndrăgostiți de Dv, noi iubiri printre cititorii români de pretutindeni.
Dragobetele săruta fetele – ZORILE BUCOVINEI îmbrățișează …adevărul!!!

La mulţi ani, ZORILE BUCOVINEI! Şi să le luminaţi în continuare calea românilor bucovineni spre progres, spre integrarea Ucrainei, împreună cu R. Moldova, în Uniunea Europeană!

Vasile ŞOIMARU
Chişinău, 5 martie 2016

P.S. – Mii de scuze pentru neșansa de a onora invitația să particip la această frumoasă aniversare, motivele fiind obiective. Vă promit, în schimb, să particip peste doi ani (2018) în cel mai activ mod la cele trei manifestări culturale românești, consacrate centenarului Unirii celor trei provincii românești: Basarabia (27 martie), Bucovina (28 noiembrie) și Transilvania (1 decembrie); Să vin la Cernăuți cu desaga plină de Poeme în imagini nord-bucovinene, adunate într-un album fotografic antologic, coautor fiind unul din modeștii fruntași ai Nordului Bucovinei.
V.Ş.