ORHEI: O primărie condusă de intruși?…

De Ion Cernei, CUVÂNTUL.MD, 29 iunie 2017

       La 15 iunie curent, ziua trecerii în eternitate a lui Mihai Eminescu, la bustul poetului de la Orhei am fost martorul unui caz neplăcut. De la o seamă de vreme conducerea raionului Orhei se distanțează de cea a primăriei municipiului şi la depunerile de flori cu ocaziile diferitor aniversări  aceste două cortegii vin ”pe regie proprie”, adică aparte. În cazul despre care vreau să povestesc, primii au apărut cei de la primărie în frunte cu viceprimara Regina Apostolova. După ce a depus florile, viceprimara îşi opri privirea asupra celor două tricolore înfipte în dreapta și stânga soclului lângă care stăteaau de gardă doi militanți ai Mişcării de Renaștere Națională de la Orhei, Ion Codreanu și Ion Stegărescu:

    ”Как тут оказались флаги чужого государства?!”  – se zburli madam Apostolova către suita sa.

   Ion Codreanu, care e și consilier orășenesc, adică persoană cunoscută viceprimarei, îi răspunse:

   ”Cu acest флаг чужого государства era acoperit sicriul poetului nostru național Mihai Eminescu când a fost condus pe ultimul drum. Iar de 26 ani acesta este drapelul nostru de stat. Adică nu-i ciujoi”.  

    Viceprimara a făcut stânga-nprejur și a plecat cu tot cu suita. Ion Codreanu a rămas să supravegheze steagurile:

  ”În anul trecut, la 1 decembrie noi am fixat o placă comemorativă pe frontispiciul fostei clădiri a semstvei orheiene cu numele deputaților din Orhei care au semnat Unirea cu Țara din 1918. După asta, de placă nu s-au atins, dar tricolorul instalat acolo peste un timp a fost scos din porunca aceleiași Apostolova. De atunci cu orice  ocazie stăm și le lămurim celor aduși  la Orhei de  Șor  de ce  tricolorul trebuie neapărat să fie prezent  la monumentele  noastre”, mi-a explicat Codreanu. 

   Cazul de la monument m-a convins definitiv că  Șor și oamenii acestuia  ajuns prin fraudă, manipulări și experiențe obraznice cu  mentalitatea locuitorilor de aici sunt de fapt niște intruși veniți să-și bată joc de sentimentele orheienilor  de bună credință .

   Dar hai s-o luăm de la capăt pentru a  fi mai expliciți:

     Ilan Șor a  venit la  Orhei sub lozinca primarului-investitor.  Peste două săptămâni  se împlinesc doi ani de la învestirea sa în funcție,  timp în care  ar fi evident impactul pozitiv al activități acestuia. S-a deschis de atunci la Orhei barem un loc de muncă?  S-au îmbunătăți serviciile acordate de către primărie  cetățenilor? Nici de cum nu. Chiar din prima zi în  ungherele primăriei  au pus câte un gardian care întreabă pe oricare ”кто такой, что за  клиент?”, adică s-au impus masuri draconice de securitate. În timpul când a  fost primar Ion Șarban (socotit eronat  de unii primar comunist) acesta se întorcea din pragul instituției dacă cetățeanul care avea neapărată nevoie de intervenția edilului; Vitalie Colun  chiar din prima zi a inaugurării sale spre a nu stingheri pe orășenii veniți la audiențe a eliminat omul de serviciu de la intrare încă de pe vremea când primar era Ion Stratulat. Șor și-a arătat atitudinea către  transarență chiar la a treia  zi de la inaugurare – paza a spart camera video  a unei echipe tv de la Chișinău care venise să facă un secvență despre… reparațiile  din primărie. Adică dacă la  Șarban și Colun intrai liber, Ion Stratulat putea să te primească în ”aquariumul” de sticlă de la intrarea în primărie apoi la Șor trebuia să te inscri în luna august ca să fii primit în  audiențe în  martie  anul următor.  Ulterior  și acest  program de umilirea a orășenilor a fost dat peste cap or, Șor  nimeri sub arest la domiciu. 

      ”Primarul investitor” a declarat că va face  din Orhei un Eldorado prin  crearea de noi posibilități  noi pentru oamenii de afaceri, inclusiv deschiderea unui incubator pentru busines. Dar de fapt au încercat a suprima și acapara businesul local (s-au făcut tentative de inchide carierele,de a schimba locul pieței, i-au deschis dosar prin denunțuri  omului de afaceri  Victor Jantovan) Însă cea mai mare aventură  e gestiunea  Regiei ”Apă-canal” care din întreprindere profitabilă s-a  trasformat în  acești doi ani ani în una falimentară cu  1.3 milioane datorii. Poanta situației  e că Șor a scăzut tariful la apă din considerente pur populiste, între timp datoriile ”Regie ”Apă-canal” pun  în  gardă pe consilierii  CR Orhei or. anume CR este garantul achitării unei datorii de  câteva milioane lei din creditul acordat de  către BERD. Au urmat și alte acțiuni populiste: megaconcerte, deschicerea unor magazine sociale ce  trezește nedumerirea omului cu judecată  care nu poate înțelege rostul acestor cheltueli fără rost or, urbea continuă să se confrunte cu destule probleme de ordin economic, social…                                                                                                   

      Mi s-ar spune că nu am dreptate, că  Șpor deși a furat uite, se împarte cu orheienii…Dacă am urma acestei logici ar trebui să ne furăm unul de la altul cu nemiluita ca mai apoi să dăm câte ceva pentru repararția unui havuz ori amenajarea unui parc. Apropo, reparația parcului  Ivanos e prezentată  ca o mare realizare a actualului primar,  între timp mă întreb – ce v-a încurcat să mențineți în ordine parcul: adică să nu zmulgeți corlatele de metal, grilajele, stâlpii de metal  pentru fier vechi? Apropo, singurul lucru logic care-l face Șor e că încearcă să-i dumirească pe orheieni că nu au fost gospodari în orașul lor. Or, el aduce în ordine ce s-a stricat dela 1991 încoace  dar nu-i reușește or, cea mai mare parte a  străzilor necesită reparație!   Rețelele de socializare conțin albumuri cu zeci de imagini a străzilor deteriorate din urbe.    

  Apropo, la Orhei mai au loc niște lucrări bizare ca și domnia lui Șor. Mediile de la Chișinpu  vorbesc de reparația iazului orășenesc  dar, de fapt sunt niște  lucrări de amenajare făcute de-a oaia. Or, de regulă reparația, amenajarea presupune uscarea albiei cu  curățarea acesteia  de mâl.  În cazul lacului de la Orhei  mâlul nu fost curățat de la  construcția lacului,adică din 1956.  Cu specilaiști în medicina  preventivă de la Orhei  am vorbit mai înainte, aceștea-mi spun nu fără temeri că în mâlul de aici sunt depistați vibrioni holeroformi de mai multe culturi:

   ”În cazul unor temperaturi înalte interzicem scăldatul și pescuitul anume de atâta că te poți aștepta  la mutația genelor și transfomarea vobrionilor holeroformi în holerici.  La microscop pe  ultimii îi evidențiem  în nuanțe aurii – nici nu vă închipuiți ce simțim când în  întreaga probă de apă luată din iaz auriul prevalează”, îmi spunea Constantin Tighineanu, ex-șeful Centrului de medicină  publică, acum consilier raional.              

     În genere situațiile bizare au devenit ceva sistemic sub Șor . Spre exemplu timp de an adică de când lui Șor i s-a aplicat arest la domiciliu   Consiliul Orășenesc  Orhei nu a  fost convocat la vre-o  ședință  ordinară.Adică au convocat ședințe extraodinare ca pe vreme de calamitate.  Prima ședință ordnară a CO în anul curent a avut loc la  2 iunie…

    Paradoxul CO Orhei  este unical pentru Republica Moldova or,  marea majoritate a consilierilor  fracțiunii ”Pro Orhei” (corect ar fi ”pro șor) vin la ședințe de la Chișinău unde au viză de reședință, tot din capitală  vin  dimineață  și pleacă  seara  vice-primarii Dandara, Cristea și Apostolova. Contrar așteptărilor  Șor  trebuia să-și mute familia la Orhei încă din 2015 dar nu a fost să fie.  Condamnat la 7.5 ani  și  totodată eliberat de sub  strajă de prima instanță ”primarul Iubit”  Ilan  Șor va veni tot de la Chișinău să-și facă misuinea de edil al orașului de pe Răut…Dacă am ține cont de faptul că odată condamnat  domnia sa  nu mai poate deține funcția respectivă  ne-am întreba – pentru ce această jertvă? Să-i fericești cu tot înadinsul pe locuitorii uneri urbe  unde nu ați trăit barem o zi?

   Apropo  în regiunea Orhei sunt câțiva primari  care în ultimii ani au investit fiecare în parte mult mai mult decât Șor  și compania lui de intruși. Au făcut-o  accesind proiecte, folosind contribuții din partea comunității, aplicând  licitații corecte…