REPUBLICA MOLDOVA AR MAI PUTEA INTRA ODATĂ ÎN CARTEA GUINESS,
nu doar cu numărul de sticle de vin păstrate în beciurile din Mileștii Mici,
ci și cu numărul de generali, cavaleri ai ordinului suprem, academicieni, pe cap de locuitor…

Pe data de 18 decembrie 2015, după ce Președintele Academiei Române Ionel-Valentin Vlad mi-a înmânat premiul Academiei pentru monografia etnofotografică Românii din Jurul României, am ieșit din AR nu doar cu Premiul ci și cu o xerocopie a Statutului Academiei Române, aprobat la 14 septembrie 2009, cu modificările din 22 iunie 2011 (despre alte modificări nu am informații). Am solicitat acest document nu pentru că m-aș fi pregătit să candidez pentru vreo funcție academică ci pentru că mă interesa procesul de „academizare” fără de sfârșit din societatea noastră moldovenească. Mai bine zis, de afișare a unui număr infinit de „academicieni” sau cum se mai autoîntitulează ei, de „Acad.”, unii chiar autoîntitulându-se „Dublu Acad.”… Despre unul din ei am scris un material de vreo 30-50 de pagini A 4, pe care l-am publicat pe Blogul meu și după care s-a mai domolit omul. Și regretatul Ion Borșevici a nimerit în capcana mișcării browniene a „Acazilor” organizându-i și lui o diplomă de „Acad.” la „Kievskaia Academia Narodnogo Hoziastva”. Probabil M.P. i-a organizat acea diplomă pentru că și mie mi-a propus-o, eu, refuzând-o amabil, zicându-i, dacă n-am acceptat cele trei distincții ale Statului moldav, inclusiv, Ordinul Republicii, doar pentru meritul de a vota și semna Declarația de Independență a RM, fără niciun risc, de a fi împușcat de dușmanii independenței moldave de ce aș accepta o astfel de onoare din partea haholilor?
Sărmanul Ion Borșevici cu această diplomă a nimerit odată într-o situație stupidă când trebuia să intre cu CV-ul său într-un dicționar enciclopedic și i s-a cerut să prezinte diploma de „Acad.”, făcându-se de râs bietul Om și onorabilul Domn când a arătat ce document păstrează în casă…
Am văzut și auzit mai mulți astfel de „Acazi” dar nu mă deranjează acei care nu-și afișează titlurile date. Mă deranjează cei care n-au elaborat în viața lor o teză de doctorat, n-au scris și n-au publicat o monografie sau chiar o carte mai solidă (nu ca volum!), n-au creat mari lucruri dar când îi prezintă undeva simplu ca „Domnul Cutărică” ei protestează făcundu-le observație să fie numit „Dl. Acad. Cutărică”, „Dl. Dublu Acad.” sau chiar„Triplu Acad.”
Dar să revin la Statutul Academiei Române: În articolul 7, p-t 1, al documentului dat este scris negru pe alb: „Academia Română se compune din membri titulari, membri corespondenți, membri de onoare și membri post-mortem”, iar ceva mai jos, în articolul 10, p-t 3, este scris absolut clar pentri toți „Acazii” noștri: „NUMAI MEMBRII TITULARI AU DREPTUL DE A PURTA TITLUL DE ACADEMICIAN”, adică doar titularii au dreptul de a se numi/prezenta în față oricui cu titlul de academician, sau dacă tare dorește, și de Acad. Am convingerea că și în Statutul Academiei de Științe de la Chișinău este fixat acest moment și mă mir că cei care conduc această Academie nu citesc Statutul pe care l-au scris cu mâna lor și l-au votat.
Cât privește numărul de cavaleri ai Ordinului Republicii nici nu-i nevoie de numărat, este mult mai ușor să numărăm faptele lor, iar numărul TOTAL de generali nu este posibil de numărat fiind ținut în mare secret ca să nu deducă dușmanii RM numărul prea mic de soldați pe care îi are sărmana noastră Armată Națională…

V.Ș.