Unul dintre semnatarii Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, Vasile Şoimaru, ales în Parlament, în anul 1990, de către ungheneni, a decis să refuze „Ordinul de Onoare”, acordat de preşedintele interimar, Marian Lupu.

“S-au supărat mai mulţi pe mine că am renunţat la acest ordin. Dar este un principiu de al meu. Nu are dreptul nimeni să se supere pe mine pentru aceasta. Aşa-s eu. Gestul pe care l-am făcut nu a însemnat nimic altceva decît un îndemn pentru cei de sus: faceţi odată ordine în lucrurile astea. De 15 ani tot scriu că plouă cu ordine şi medalii, deseori nemeritate, în timp ce republica moare de foame”, a declarat Vasile Şoimaru pentru “Expresul”.

Dînsul a mai spus că este gata să jertfească orice ordin şi medalie de dragul unei schimbări esenţiale. În anul 1996, Vasile Şoimaru a refuzat şi medalia “Meritul civic”, care le-a fost conferită tuturor semnatarilor Declaraţiei de Independenţă. “Niciodată nu voi accepta vreo distincţie de stat pentru simplul noroc că am fost participant la proclamarea Independenţei”, se arată într-un mesaj adresat către Marian Lupu.

Fiind întrebat de ce a acceptat atunci titlul de cetăţean de onoare al satului său de baştină, Cornova, care i-a fost conferit în aceeaşi perioadă cu „Ordinul de Onoare”, Vasile Şoimaru a răspuns: „Acesta e titlul meu suprem!”.

Cornova este al treilea sat care i-a oferit domniei sale titlul de cetăţean de onoare, după Mirosloveşti, judeţul Iaşi, şi Şoimăreşti, judeţul Neamţ. Toate cele trei sate sînt legate de istoria neamului Şoimăreştilor, pe care distinsul profesor o studiază de ani buni

Lucia Bacalu

Expresul de Ungheni, 17 octombrie, 2011