Motto: “Cea mai buna poezie despre luna mai, se scrie iarna la gura sobei. Cel mai adanc patriotism, il simti cand esti departe de Tara” – Henrich Heine

In randurile ce urmeaza mi-am propus sa consemnez cateva idei despre romanii din jurul Romaniei. Dar nu despre romanii exilati sau autoexilati, nu despre romanii care si-au luat lumea-n cap pentru a-si asigura un trai mai decent prin munca grea si umilire, datorita haosului si dezinteresului clasei politice de acasa, care de 19 ani, fara rusine, fara scrupule, se lupta la varf pentru cauze imunde, neavand timpul si constiinta sa se aplece asupra problemelor Tarii, pentru a caror rezolvare au fost alesi. Ma voi referi la romanii care din timpuri de letopiset au fost aruncati in afara granitelor Tarii si care si-au infipt adanc radacinile in pamanturi straine, dar in inimile carora salasluieste o dragoste de limba, credinta, cultura si traditii, mistuitoare.

Aceste seminte de Neam au rodit departe de Tara si si-au infipt viguros radacinile in hotare straine, rezistand de sute de ani cumplitelor furtuni de desnationalizare, asimilare si chiar suprimare. In sufletele acestor fii razletiti ai Tarii , arde dragostea de Neam si Tara cu o intensitate de nedescris si as zice ca aceste simtiri definesc notiunea reala de patriotism si de dragoste de glia strabuna.Ideea de a scrie acest eseu mi-a fost inspirata de parcurgerea textului si bogatiei de imagini a unei carti-album, nascuta din adanca traire de constiinta de Neam a unui frate roman de peste Prut, adica din Basarabia, Dr. Vasile Soimaru. Precizez ca autorul este de peste Prut, tocmai pentru a intari sensul motto-ului prezentului eseu.Un roman cu vatra stramoseasca sub picioare sau mai cu seama platit cu bani multi din buzunarul obstei, pentru a se ocupa de problemele fratilor aruncati de vicisitudinile vremurilor in afara hotarelor Tarii, n-au avut impulsul si nici constiita datoriei de a se apleca asupra spatiilor din afara etnogenezei sale.

Autorul albumului a avut impulsul dragostei de Neam ca timp de 5 ani sa parcurga vreo 100000 de km. si sa coboare spre adancurile istoriei nationale Domnia sa a inteles ca nu numai istoria a fost nedreapta cu noi, ci si geografia genealogiei este nedreapta. Ca un adevarat explorator V. Soimaru a calcat pe cont propriu in nordul Bucovinei, zona Cernauti, in Maramuresul istoric, apoi la sud pe tarmul Marii Negre in stravechile sate si orase moldovenesti din regiunea Odessa-Ucraina.A calcat pe urmele inaintasilor sai, Theodor Burada, Anton Golopentia si Dimitrie Gusti si cum era firesc, a depasit granitele cunoasterii lor, patrunzand in zone neexplorate. A investigat satele istro-romane din Croatia, a vizitat satele moldovenesti din Caucazul de nord al Rusiei. S-a abatut in Banatul sarbesc, in valea Timocului, apoi in Macedonia, Albania, Grecia, Bulgaria, unde semintele bune ale etniei romanesti au germinat si au dat tulpini viguroase de romanism.

Sa nu se creada ca exploratorul a fost intampinat cu paine si sare de catre nationalitatile in pamanturile carora vietuiesc romani. Furtunile care bantuie asupra conationalilor din spatiile externe, sunt mai napraznice, dar tocmai acest aspect i-a innobilat pe fratii nostri sa fie mai vigurosi, de o mai inalta simtire patriotica iar in sufletele lor sa arda vesnic candela dorului de Tara. Ei nu ravnesc sa paraseasca locurile straine, care cu veacurile le-au devenit natale, dar le place ca inimile lor sa bata la unison cu a milioanelor de frati din si dinafara granitelor tarii. Ei nu au asteptat si nu asteapta nimic de la altii, ci cu o ravna demna de suflete mari, si-au zidit lacasuri de credinta de o arhitectura monumentala, scoli, case de cultura, muzee nationale si frumoase gospsdarii in stil romanesc, au conservat cu sfintenie elementele identitatii stramosesti, pe care le imbraca cu mandrie generatie dupa generatie.

Prin aceasta ei se transforma, in jurul spatiului geografic romanesc in adevarate faclii de viata si traditie romaneasca Intrand in posesia acestei minunate carti-album, iubite cititor, vei intalni un intreg univers romanesc purificat si sfintit de vitregia vremurilor si infrumusetandu-l nespus. Daca randurile de fata au trezit cuiva interesul, gasiti intre copertile unei carti imagini pe care cuvintele sunt neputincioase a le exprima. Aceasta carte-album poate fi procurata de la editura Prometeu din Chisinau.

Ion Anton, 29 Iulie 2008
Los Angeles, California