Un șoimar al șoimăreștilor. Omul instituție. O filială a DRP-ului la Chișinău. Așa l-am numit – cu toată sinceritatea – pe profesorul Vasile Șoimaru, invitatul emisiunii “În direct România, în direct lumea românească”, de la Radio România Internațional (difuzare: joi, ora 20.00 și în reluare duminică ora 17.00). Până în 2001 a fost implicat în politică, după aceasta și-a descoperit o altă pasiune – românii din jurul României. Și iată că, de ani de zile, face sute de mii de kilometri prin lume si prin jurul României ca să-și găsească frații de neam și de limbă, purtați de destin prin toate colțurile pământului. Iar visul acesta s-a transformat în sute de pagini scrise, inclusiv într-un album cu mii de fotografii. Un document istoric vibrant, un inedit album fotografic intitulat „Românii din jurul României în imagini”.

Și să nu credeți că Vasile Șoimaru stă cu ochii doar pe românii din afara României, pentru că el este atent și la toate cele câte se întâmplă în lumea politică de la Chișinău. Fost deputat și economist de profesie, interlocutorul meu mai speră în viitorul românesc și european al Republicii Moldova. Este un optimist incurabil. Iată de ce, rămâne pe poziții și luptă. Luptă zi de zi prin talentul, dăruirea și abnegația sa. Luptă pentru crezul său frumos și înălțător.

„Dumnezeu și… Gorbaciov ne-au ajutat și am scăpat”

„Am stat în întuneric până în ‘90. Am scris patru cărți în limba rusă, am făcut teza de doctorat la Sankt Petersburg și am învățat la Facultatea de „Economie” a Politehnicii din Chișinău tot în rusă. Dacă mai dura zece ani sistemul sovietic, mă făceam și eu un mancurt. Dar uite că Dumnezeu și… Gorbaciov ne-au ajutat și am scăpat. Ce-i drept, Gorbaciov a vrut să ne vadă liberi într-un ocol sovietic… Voronin dacă mai revine ne ia definitiv libertatea. Și, totuși, nu cred că se mai întoarce. Nu au șanse comuniștii”.

„Din păcate, Bucureştiul ne trădează adeseori”

Este o parte din interesanta discuție pe care am purtat-o cu domnul Profesor. Omul care este convins, „cu mâna pe Biblie”, că va veni și ziua noastră. „Din păcate, Bucureștiul ne trădează adeseori. Nu o să vedeți diplomații români la manifestările din Basarabia. Tremură și până acum”, spune Vasile Șoimaru. Domnia sa afirmă că rușii „ne țin de 20 de ani în clește”. Și continuă: „Noi luptăm pentru limbă română și alfabet, iar ei se îmbogățesc. Ei conduc. Ei sunt cu banii. Iar noi nu ne putem angaja copiii la serviciu pentru că nu știu limba rusă”.

„AIE, în goana după voturile rusofonilor, le va pierde și pe ale noastre”

„Dar nu ne putem lamenta la infinit!”, am replicat eu. Iar Vasile Șoimaru atrage atenția: „AIE, în goana după voturile rusofonilor, le va pierde și pe ale noastre. I-am ales să ne apere pe noi, autohtonii, cei care ne pierdem cu tot cu stat și limbă oficială. Rușii nu se pierd pentru că au în spate ditamai Rusia!”.

„Dacă vor greși, liderii AIE vor fi înscriși în toate cărțile ca trădători”

Despre imensa responsabilitate care stă pe umerii celor trei lideri politici ai AIE, Vasile Șoimaru spune: „Să ne ferească Dumnezeu să mai fim amăgiți încă o dată. Dacă vor greși, ei vor fi înscriși în toate cărțile ca trădători. Trebuie să își unească pumnii și să facă un efort comun, să tacă trei ani de zile și să conlucreze. Nu contează că se ma ceartă între ei, important e să își atingă scopul măreț – ca să trecem Dincolo. Și să nu umble o zi la Moscova și alta la Bruselles”.

Cât despre accesul RM în UE, invitatul meu spune „Mai există un tren – integrarea europeană. Indiferent de sfârșitul UE noi, românii, vom rămâne tot împreună. Iar spusele unora, precum că integrarea în UE se poate face peste România, înseamnă să minți electoratul. Asta e unica noastră șansă!”.

„AIE trebuie să ajungă în orice mahală”

Asta spune Vasile Șoimaru că ar trebui să facă democrații pentru a se face auziți în republică și pentru a-și transmite mesajul pro-european. Dar „aici sunt slabi și, dacă vor continua așa, vor pierde. Comuniștii folosesc mass-media la maxim. Bombardează zilnic”, conchide interlocutorul.

Unicul as al lui Miha Ghimpu este…

…propunerea legată de interimatul lui Marian Lupu care să dureze trei ani. Iar despre interimatul liderului PL, Șoimaru afirmă: „Într-un an Ghimpu s-a răzbunat pentru câți nu a fost. Pentru martirii neamului nostru”.

„Dacă Bucureștiul dorea, în 1991 rezolvam cu reunirea”

Are multe să reproșeze generației sale: „Dacă Bucureștiul dorea, în 1991 rezolvam cu reunirea. Chișinăul nu a țipat că vrea acest lucru, dar dacă Bucureștiul îndeplinea niște condiții, se întâmpla. Lașitatea a fost mare. Estul fierbea și nu știa cum să scape de problemele pe care le avea. Atunci a fost momentul”. Și totuși, Vasile Șoimaru mai speră: „Bucureștiul a adormit, dar nu definitiv. Mai poate fi trezit”.

„Reunirea se va întâmpla”

Vorbim și despre Transnistria și românii de acolo „care nu știu că sunt români”. Despre cum unii indivizi umblau cu autobuzele și vindeau peste Nistru pașapoarte rusești. Cât despre pașapoartele românești acordate basarabenilor: „Chiar dacă le primim tot puține sunt. Este o dreptate, o datorie a României față de basarabeni. Eu respir și cred în viitorul națiunii noastre”. I-am amintit în dialog invitatului că unii spun că în actualul context „reunificarea este un proiect absurd”. Răspunsul: „Sunt niște oameni care să grăbesc să-şi umple burta cu frigărui… Nu le pasă de altceva… Dar se va întâmpla. Posibil chiar și eu să văd acest lucru (n.n. – reunirea)”.

„RM riscă să fie o gubernie rusească”

„Independența RM nu este posibilă. RM nu se va autoguverna niciodată. Ne vor mânca din toate părțile, nu ne vor lăsa. Puterile mari trebuie să înțeleagă că noi trebuie să ne întoarcem acasă. Dacă nu înțeleg acest lucru, aici se va termina foarte prost. Mă și tem să vă spun de ce mă tem și cum se va încheia aici dacă nu ne vom integra în UE”, este de părere invitatul de la RRI.

„Mergem pe modelul cipriot”

În plus, spune el, „mai există și pericolul ca rușii să accepte reunirea cu Transistria și să ne pună în cârcă toate datoriile, astfel că vom ajunge să achităm încă 100 de ani acești bani. RM riscă să fie o gubernie rusească cu trei limbi de stat și cu rusa în frunte. Așa cum e în Transnistria, unde nimeni nu îndrăznește să pronunțe niciun cuvânt în română”.

„Cum va afecta proiectul european al RM o eventuală reunificare cu Transnistria?”, a fost întrebarea mea. „Nu trebuie să așteptăm această reunificare”, este răspunsul. „Mergem pe modelul cipriot. Armata a 14-a nu va fi scoasă din Transnistria. Deci, despre ce vorbim?”

„Agresivi, uniți și bine plătiți”

Cât despre comuniști, interlocutorul spune că „sunt agresivi, uniți și bine plătiți”. Uniți în agresivitatea lor, am completat eu. Vasile Șoimaru continuă: „Comuniștii știu de frică. În partidul lor e în armată. Nu știu cum de și-a permis Marian Lupu să plece. Acolo selecția are loc într-un anumit fel. Ei știu pe cine să ia. Nu pe oricine. Au școala lui Lenin, Stalin, Birstein…”.

Trecând peste noianul de amintiri ale lui Vasile Șoimaru aflăm că pe 4 aprilie 2005, când a venit în fața studenților săi, „după marea unire a lui Roșca cu comuniștii”, nu putea să intre în sala de curs. Apoi și-a făcut curaj. „Mi-am cerut scuze din partea lor că am greșit. Dar în 2009 i-am văzut pe toți în Piața Marii Adunări Naționale. A fost un șoc plăcut. Deci nu ne-au adus Roșca și Voronin pe toți la comunism”.

Biserica rusă în RM, mai tare decât Armata Sovietică

La final de discuție l-am întrebat pe Vasile Șoimaru și ce părere are despre această vizită. „Ceea ce face biserica rusească în Basarabia este mai strașnic decât armata sovietică. O fac fără sânge, dar prin minciunile lor șovine, băgate prin biserică. Nu se gândesc la Dumnezeu. Nu au nimic în comun nici cu Cel de Sus și nici cu Ortodoxia”.

Vă invit să ascultați mai multe în audio inserat în text.

Audiţie plăcută!

Biserica rusă în RM, mai tare decât Armata Sovietică