Pe 9 octombrie curent, dînsa a primit, din mîinile primarului de Cornova, Ştefan Roşca, diploma care certifică acest fapt.

“ Este o premieră absolută pentru mine, fiindcă nu am fost niciodată cetăţean de onoare”, a recunoscut Sanda Golopenţia, subliniind că a rămas foarte impresionată de ceea ce i s-a întîmplat la Cornova.

„Pentru mine Cornova este un sat care mi-e drag, dar mi-e drag prin moştenire. Eu nu-l cunoscusem pînă acum cîţiva ani, cînd am fost aici pentru prima oară, dar am scris foarte mult despre această localitate, am editat foarte multe lucrări despre Cornova”, a spus dînsa.

Părinţii Sandei Golopenţia, sociologul Anton Golopenţia şi folclorista Ştefania Cristescu, au făcut cunoştinţă în anul 1931, la Cornova, unde au venit împreună cu colegii lor din echipa lui Dimitrie Gusti.  Din cauza persecutărilor la care au fost supuşi aceştia de către regimul comunist din România, Sanda Golopenţia a emigrat, cu 30 de ani în urmă, în SUA, dar nu a renunţat niciodată la moştenirea părinţilor săi, la tradiţiile şi cultura neamului său. A editat zeci de cărţi, zeci de lucrări ştiinţifice, articole de presă.

Sanda Golopenţia a fost „descoperită” de către neobositul cornovean Vasile Şoimaru, care a făcut tot posibilul s-o aducă la Cornova. „Prima dată cînd am venit aici, acum cîţiva ani, deşi era o vreme rea şi frig, m-a frapat căldura oamenilor. M-am simţit foarte bine aici, m-am simţit ca acasă”, a declarat dînsa, recunoscînd totodată că, iniţial, avea anumite temeri, căci pînă atunci nu fusese niciodată în Basarabia. Temerile ei au fost spulberate imediat ce a ajuns la Cornova, unde avea să vadă un sat cum sînt multe în România. Şi a doua vizită a domniei sale la Cornova, pe 9 octombrie curent, i-a lăsat aceeaşi impresie frumoasă: „A fost o zi schimbătoare, în care a fost şi cald, şi frig, şi senin, şi înnorat, o zi în care am întîlnit o mulţime de oameni, am mîncat struguri din vie, am ospătat, am fost la o serbare absolut superbă. E o zi memorabilă pentru mine”.
Referindu-se la titlul care i s-a conferit, Sanda Golopenţia a remarcat: „Am fost total uimită de această întîmplare, dar mă bucur de ea sincer. Titlul acesta este un moment frumos, în primul rînd. În al doilea rînd, este un semn de complicitate bună cu cornovenii, pe care am să încerc s-o onorez în viitor. În plus, este o probă a afecţiunii lui Vasile Şoimaru şi, prin el, a cornovenilor, pe care simţeam nevoia s-o merit”.

Primul titlu de cetăţean de onoare al satului Cornova a fost conferit în anul 1931, pe 9 august,  profesorului universitar din Bucureşti, Dimitrie Gusti, părintele sociologiei moderne, „pentru munca depusă cu ocazia campaniei monografice întreprinsă în satul Cornova, precum şi pentru meritele deosebite prin înfiinţarea unui cămin cultural şi a unei biblioteci”. Al doilea titlu i-a fost conferit, peste aproape şapte decenii, Zamfirei Mihail, profesor universitar din Bucureşti, fiica preotului-savant născut la Cornova – Paul Mihail. Al treilea titlu s-a îndreptat spre Vasile Şoimaru,  cu o lună şi jumătate în urmă. „Dacă nu era domnul Şoimaru, nu mai ştia nimeni despre Cornova. Dînsul a făcut foarte multe pentru sat”, a spus primarul Ştefan Roşca, după care a continuat: „Nu avem mulţi cetăţeni de onoare ai satului, dar toţi sînt de valoare. Pentru oameni, pentru imaginea satului este ceva extraordinar. Cred că nu am greşit că am oferit aceste titluri, merită aceşti oameni, merită”.

Lucia Bacalu

http://www.expresul.com/2011/10/14/audio-satul-cornova-mai-are-un-cetatean-de-onoare-de-o-valoare-incontestabila/