La 6 mai, în duminica a patra după Sfintele Paşti (a Slăbănogului) şi ziua prăznuirii, pe stil vechi, a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Cornova, raionul Ungheni (preot paroh Sergiu Mereacre).

Vizita arhierească în satul Cornova a fost prilejuită de împlinirea a o sută cinci ani de la punerea pietrei de temelie şi a o sută de ani de la sfinţirea sfântului locaş din localitate.

Cu această ocazie dl Vasile Şoimaru, doctor în economie, a prezentat volumul „Cornova 1931″, o lucrare elaborată de echipa de specialişti condusă de renumitul sociolog român Dimitrie Guşti (1880- 1955), conducător al mai multor campanii monografice în satele româneşti, cercetări sociologice menite să cunoască mai bine viaţa rurală cu scopul de a elabora programe de îmbunătăţire a vieţii la sat. În vara anului 1931, colaboratorii întemeietorului şcolii sociologice româneşti s-au aflat la Cornova. Domnul Vasile Şoimaru, originar şi el din Cornova şi coordonator şi realizator al volumul monografic Cornova (2000, colectiv de autori) a menţionat că vizita înaltpreasfinţituiui Mitropolit şi Exarh Petru la Cornova este una istorică pentru că este prima vizită a unui mitropolit în acest sat.

In cuvântul de învăţătură rostit după Sfânta Liturghie, întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei s-a referit la Evanghelia Slăbănogului şi la viaţa Sfântului Gheorghe, ca model de mărturisire jertfelnică a credinţei adevărate. Între altele, întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei a menţionat: „Zilele de pomenire a sfinţilor sunt, pentru noi, adevărate lecţii din care învăţăm cum să mărturisim credinţa în Hristos. Văzând cum au mărturisit-o sfinţii, să ne întrebăm fiecare care sunt faptele noastre de zi cu zi şi dacă acţiunile noastre sunt mărturisiri ale lui Hristos. Să învăţăm de la sfinţi curajul şi jertfa cu care au mărturisit că sunt creştini. În mod special, în aceste timpuri când suntem asaltaţi de diferite confesiuni, unele dintre cele mai exotice, avem datoria să arătăm hotărât că ştim ce credinţă au mărturisit înaintaţii noştri timp de două mii de ani şi că noi urmăm cu fidelitate legea strămoşească. Să nu ne manifestăm timid când avem ocazia să ne arătăm credinţa. Când trecem pe lângă sfintele lăcaşe să ne facem semnul sfintei cruci şi să-i învăţăm să facă acest semn şi pe generaţia în creştere”.

Înaltpreasfinţitul Petru i-a felicitat pe cornoveni cu frumoasa aniversare, îndemnându-i să fie mândri de înaintaşii lor şi să trăiască în înţelegere şi dragoste, mărturisind adevărata credinţă prin vorbe şi fapte.

Pentru activitatea misionară părintele paroh Sergiu Mereacre a fost gratificat de către Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei cu distincţia bisericească „Crucea cu pietre scumpe”. „Ştim că părintele Sergiu este un bun gospodar, se îngrijeşte, cu multă dragoste, de starea sfântului locaş dar şi de sufletele frăţiilor voastre, de aceea am considerat că este vrednic să poarte această cruce cu pietre scumpe, dorind ca prin această distincţie să-l încurajăm la alte fapte bune spre slava Bisericii lui Hristos”, a mai spus Înaltpreasfinţitul Petru.

Părintele-paroh Sergiu Mereacre la rândul său a adresat cuvinte de mulţumire pentru vizita arhierească şi pentru distincţia bisericească, invitând pe toţi la o agapă frăţească.

Din Cornova este originar şi părintele Avva Paul Mihail cunoscut istoric român. Părintele Paul Mihail s-a născut la 29 iunie 1905 în Cornova şi a trecut la cele veşnice la 11 octombrie 1994 în Bucureşti. Prin studiile sale istorice, părintele Avva Paul Mihail a adus o contribuţie importantă la descoperirea şi studierea surselor medievale ale istoriei naţionale, fiind cel dintâi cercetător român al arhivei metocului Sfântului Mormânt din Istanbul (Constantinopol).

 

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei