Este un adevăr incontestabil faptul că biserica a fost, este şi va rămâne o instituţie fundamentală a satului moldovenesc. Într-o societate modernă, integrală, componenta religioasă ocupă un loc distinct, de neînlocuit. Aceasta fortifică fiinţa umană, o ajută să-şi formeze conduite, deprinderi de referinţă pentru valorile creştine. Îi înnobilează atitudinea, simţirea, îl formează pe om pentru viaţa în comunitate.

Cornova împreună cu locuitorii ei au avut, dintotdeauna, un lăcaş sfint unde se apropiau de Dumnezeu, lăcaş care a contribuit la păstrarea spiritualităţii nemului. Iniţial, biserica din lemn cu hramul Sf. Dumitru edificată din bîrne de stejar în anul 1770, unde serviciul divin era oficiat în limba română în pofida politicii de rusificare, iar mai apoi biserica din piatră din centrul localităţii au reprezentat piloni pe care cornovenii întotdeauna s-au bazat pentru a înfrunta greutăţile vremurilor. Ctitorită în anul 1912 intr-un loc ales, loc cu ferestre spre Dumnezeu, cel mai curat si mai frumos loc, actuala biserica din piatră Sf. Gheorghe din localitatea Cornova  este un lăcaş sfînt pentru săteni, în care preţ de un secol şi-au găsit refugiul şi alinarea în Casa Domnului .

Se spune că biserica dă chip omului, iar omul dă chip bisericii. Acelaşi lucru s-a întîmplat şi în Cornova unde practic întreg satul şi-a asumat responsabila şi totodată, onorabila misiune de a contribui cu mijloace financiare la edificarea unei noi biserici în centrul localităţii. Peste 30 mii de ruble- aceasta este suma adunată de cornoveni întru zidirea unei noi biserici în satul natal, bani adunaţi pe parcursul anilor 1902-1912. Multi sunt cei care au dat din putinul lor pentru construirea şi ulterior, pastrarea lacasului sfant, pentru ca sa reziste timpului si pentru ca,noi, cei de astazi sa o putem avea. Nici timpul, nici cele 2 războaie si nici regimul comunist nu au reusit sa darame zidirea cu care satul se mandreste de 100 de ani,chiar daca nu este prea mare si uneori neincapatoare,ramane cel mai curat si mai frumos loc al satului care impreuna cu scoala modeleaza si educa generatiile de atata timp,timp ce trece peste noi,peste scoala,peste biserica,peste Cornova. În data de 6 mai, de Sfîntul Gheorghe, ocrotitorul şi protectorul de cele rele, biserica din Cornova înregistrează un secol de la zidirea acesteia. Un secol nu este o perioadă mare în timp pentru omenire, dar pentru Cornova existenţa timp de un veac a bisericii în localitate a însemnat foarte mult, fiind flacăra care a ţinut aprins spiritul de cornovean în fiecare localnic. Biserica este noua zidire a lumii. Privind în ea, îl descoperi pe Cel ce este totul în toate. În biserică afli că exişti. Iar Cornova din cele mai vechi timpuri EXISTĂ!

 

La data de 6 mai numeroşi oaspeţi au venit însoţiţi de  cornovenii Vasile Şoimaru şi Dumitru Sclifos pentru a serba alături de locuitorii Cornovei cei 100 de ani de la zidirea bisericii. Mesajele de felicitare nu au lipsit de la acest eveniment, începînd cu mesajul de felicitare al dlui primar, Ştefan Roşca, directorului gimnaziului Paul Mihail Ion Bodrug,domnul D. Sclifos, cît şi a cetăţenilor de onoare Vasile Şoimaru şi Zamfira Mihail. Dna Zamfira Mihail cu toate că nu a reuşit să ajungă la sărbătoarea Cornovei, a trimis un mesaj de felicitare în care se spune:

„Dragi consăteni, Înaintașii noștri au reușit, prin solidaritate și intrajutorare să ridice, acum o sută de ani, doar în 5 ani,  un sfânt locaș care va dăinui peste veacuri. Biserica este altarul de credință și cultură:

Aflăm Lumina pentru  suflet, sfat și îndrumare pentru viața noastră. Alături de Școală reprezintă Încrederea și Identitatea noastră. Fie ca exemplul strămoșilor să ne unească în continuare pentru fapte vrednice de vremurile actuale, ca să prospereze Cornova și cornovenii care o iubesc”.

În fața cornovenilor a evoluat minunata interpretă de muzică populară Maria Iliuț, originară din Crasna Bucovinei, Cernauți.

Sărbătoare de suflet a satului este o ocazie minunată pentru a reaminti tuturor ce inseamnă să fii cornovean:

-A fi cornovean înseamnă a fi consătean cu Paul Mihail, Zamfira Mihail, Vasile Şoimaru, Dumitru Sclifos şi alte nume sonore care au contribuit şi contribuie la dezvoltarea şi prosperarea satului;

-A fi cornovean înseamnă a fi om gospodar şi solidar;

-A fi cornovean înseamnă a avea spirit luptător şi a trăi cu demnitate;

-A fi cornovean este o MÎNDRIE!!!

LA MULŢI ANI, CORNOVENI!

LA MULŢI ANI, CORNOVA!!!

 

Oxana POPA, originară din Cornova

6 mai 2012