P A M F L E T

Şi io, ca tot românul domnit, beau cafea, beau de cincizeci de ani şi n-am ştiut până ieri că, în fiecare ceaşcă de cafea se află o concentraţie de cianură de până la 6 ppm (părţi pe milion) Stupefiat, primul lucru care mi-a venit în mintea, a fost epoca de aur  a lui Ceauşescu, care dădea poporului  nechezol în loc de cafea, să nu-l intoxice cu cianură, îl proteja. Măreţ conducător şi  RMGC este măreaţă, ne promite o altă epocă de aur  în schimbul aurului adevărat de la Roşia Montană !!

Să nu-mi spuneţi că nu ştiţi cine este RMGC, fiindcă, auziţi de ani de zile, cât de mult bine vrea să ne facă nouă românilor, mai ales celor din Ţara Moţilor. Este vestita companie canadiană, care trage cu dinţii de noi să ne facă oameni, să ne procopsească fără să ridicam un deget, numai să-i dăm voie să ne radă ultimele  trei sute de tone de aur pe care le mai avem. Atât. Noi le dăm ultima mână de aur românesc şi ei vor turna peste Roşia Montana un corn al abundenţei cum nu a mai făcut  nici o altă stăpnire în două mii de ani în care au cărat  aurul moţilor în toate imperiile europene, începând cu cel roman. O sută de ani, romanii au extras de la Roşia Montană trei tone  de aur pur pe an, deci trei sute de tone de aur. Popoarele migratoare, fiind în marş migrator, s-au mulţumit doar cu  aurul din albiile râurilor din Munţii Apuseni şi au plecat mai departe.  Ungurii care nu s-au priceput la minerit, au adus mineri din imperiul de apus cărora le-au dat toate privilegiile posibile numai să scoată aur pentru ei. Dar, habsburgii i-au întrecut pe unguri şi otomani în extragerea aurului; priviţi Viena cât e de măreaţă, datorită şi aurului de la Roşia Montană. În vremea habsburgilor a apărut: ”Munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă în poartă”, în vremea lor a fost răscoala lui Horia, Cloşca şi Crişan.  Cu cât se căra mai mult aur, cu atât erau mai săraci şi nevoiaşi moţii. Nu s-a făcut mai nimic pentru ei, cu excepţia regimului comunist care a făcut locuri de muncă, locuinţe, şcoli, spitale, şedinţe, învăţământ de partid şi defilări de Întâi Mai.

După 1989, Ion Marcel ilici Iliescu şi Petru Roman au frânat tot ce mergea în ţara asta, au pus în funcţie degradarea generală şi vânzarea ţării la preţ de fier vechi, la preţ de gunoi reciclabil, la toţi străinii interesaţi, la cei care le-au oferit comisioanele cele mai grase .

La Roşia Montană, unde m-am aflat în iunie 2012, am citit în materialele propagandistice ale RMGC, adică Roşia Montană Gold Corporation, că mai multă cianură se găseşte în ceaşca mea de cafea decât v-a lăsa ea în sterilul după extragerea aurului cu cianură din minereul aurifer românesc. ( proces de extragere care în multe ţări este deja interzis datorită catastrofelor ecologice ) Ni se închide ochii propagandistic în faţa cianurii  şi ne manipulează să ne prosternăm în   faţa acestei companii  canadiene  ce nu mai poate de binele celor din Munţii Apuseni, deşi au şi ei munţii lor de aur. Mai bine le-ar spune canadienilor că nu lasă cianură în urma lor, ba mai mult să le promită că le-o anihileze şi pe cea din cafea.  Să-i creadă canadienii, unde profitul companiei ar fi cu mult, mult  mai mic fiindcă un miner canadian trebuie platit şi asigurat cât zece mineri români. Plus costul  protecţiei mediului canadian ce este foarte strict legiferat şi controlat cu maximum de exigenţă, absolut diametral opus de ceea ce se întâmplă în România unde protecţia mediului natural e floare la ureche pentru Ministerul Mediului şi al Pădurilor, care închide ochii cu nepăsare şi la clăile de gunoie arucate de-a lungul şoselelor şi-al apelor,  darămite la cianura lui Gold Corporation, care nici nu se vede pe deasupra. Nici doamna ministru Plumb, nume predestinat să fie ministru al mediului românesc, nu simte cianura din ceaşca ei de cafea, fiind similitudine de poluare  între plumb şi cianură

Am fost la Abrud şi Roşia Montană pentru că am vrut să mă informez personal. Să-mi extrag io informaţiile după ce am am auzit multe păreri pro şi contra. Întâi, am rămas fără telescoape la Golfuleţ  datorită stării proaste a şoselei iar frumosul peisaj muntos se pierde în dezordinea circulaţiei, murdăriei şi gunoaielor de pe marginea şoselei şi  sărăcia localităţilor. Probabil că Gold Corporation le-a promis că toată această nepăsare şi superficialitate ecologică o va curăţa ea, cât ai bate din palme,  îndată ce va curăţa Roşia Montană de aur.

Mulţi oameni sunt suspicioşi, toată industria minieră  s-a prăbuşit   în România lăsând în urma ei zeci de mii mineri şomeri, de ce nu apar şi alte corporaţii străine, atât de caritabile ca Gold Corporation ? De ce a venit compania asta la Roşia Montană, cine a adus-o ?? Mister capitalism în faţa cărora cineva mi-a spus:  Ăştia suntem, ăştia plătim taxe şi impozite din care nu se vede nimic investit local.  Totul se scurge spre Bucureşti şi în străinătate ! Din 1975 a început decăderea românească, care s-a accentuat sub Iliescu şi a atins cotele prăbuşirii totale sub Năstase şi Băsescu. Guvernanţii sunt parveniţi, corupţi şi hoţi, intelectualitate de avangardă nu există, restul înjură, dau din mână, pleacă pe unde apucă sau aşteaptă, fără prea mari speranţe,  miracole chiar şi de la Gold Corporation !  Alţii au refuzat să-şi spună părerea, fiindcă toţi străinii le-au devenit   suspicioşi, nu ştiu din care parte vin, ce le mai pot face.  Un specialist autorizat, autorul unei excelente istorii a mineritului la Roşia Montană,  care ne-a fost ghid în galeria romană a minei, pe care am vizitat-o, la multe întrebări mi-a răspuns cu no comment !  Tăcerea e de aur şi aici suntem pe un munte de aur, încă …

Gold Corporation promite orice numai să pună mâna pe ultima resursă auriferă a României, până atunci promite şi aur pentru tăcere, lăsând impresia că este mai mult o societate de binefacere religioasă  decât o corporaţie capitalistă bazată pe minimum de investiţii şi maximum de profit, un alt tentacul  al globalismului în România. Unii oameni se lasă manipulaţi de propaganda companiei străine fiindcă nu li se oferă, nu e voie, alte alternative care  există, pornind de la deviza  totul prin noi înşine, prin care am reuşit de atâtea ori în trecut, iar guvernanţii noştri vând toată ţara  pentru un comision gras !!

În secolul XXI  jumătate din forţele de creaţie şi muncă a lumii se va recicla cel puţin odată, în cursul vieţii lor, pentru că societatea dinamică creiază noi alternative. Şi la Roşia Montană se pot înfiinţa noi servicii , noi industrii mici, la fel ca în alte părţi ale ţării. Dar mai ales ceva unic în lume: cel mai mare muzeu al minelor de aur , pentru că aici se extrage aur continuu de 1800 de ani , mărturie fiind  cei 150 de kilometri de galerii subterane începute în sclavagismul imperiului roman şi până acum, în neo-sclavagismul globalizării. Iar, cât priveşte exploatarea aurului, mai poate să mai aştepte nişte ani, până ce o nouă tehnologie fără cianuri, cu siguranţă, va apare !  Munţii Apusenii şi oamenii lor sunt  un mediu turistic de o rară frumuseţe, dar pentru guvernanţii noştri e mai uşor să vinzi o ţară decât să o reconstruiască, să o înfrumuseţeze. Au   descoperit că sunt deştepţi palavragind pe sticlă televizoarelor  şi-i mai uşor  să  ceară ajutoare, pe la toate colţurile lumii, decât să dea randament Iar după împuţirea capul peştelui după 1989 am devenit o naţiune fără voinţă, emigrantă şi cu cel mai scăzut randament pentru Ţara Noastră. Cât mai e a noastră.

Hai, să mai sorbim o gură de cianură din ceaşca de cafea, fiind siguri ca după ce Gold Corporation va trece pe aici, în câţiva ani moţii nu vor mai spune munţii noştri aur poartă … doar cianură.

 

Corneliu  Florea                Iunie 2012              Bistriţa – Casa cu flori