La Muzeul de Istorie al municipiului București a avut loc, miercuri, lansarea cărții ”Cotul Donului 1942” și vernisajul expoziției de fotografii “Cotul Donului 1942, 70 de ani mai târziu…”, în prezența autorului Vasile Șoimaru, prof. univ. dr. din Chișinău. Evenimentul, organizat de Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, Fundaţia “Acum” și Institutul “Frații Golescu” şi care a inaugurat ,,Săptămâna Basarabiei” a reunit în muzeul din centrul Bucureștiului oameni interesați de istoria militarilor români căzuți în 1942 la Cotul Donului și în Stepa Calmucă – 150.000 de soldați ai armatei române și 100.000 de militari transilvăneni din armata ungară au murit într-o operațiune care a constituit cea mai sângeroasă bătălie din istoria românilor, numită Bătălia de la Cotul Donului.

Organizatorii evenimentului au salutat în mod special prezenţa în sală a Marioarei Vulcănescu, fiica martirului Mircea Vulcănescu, a prof. dr.  Zamfira Mihail, a primului preşedinte al Asociaţiei Pro Basarabia şi Bucovina şi combatant pe Frontul de Est, prof. Nicolae Lupan, a profesorului Nicholas (Nicolae) Dima, fost redactor la Vocea Americii, stabilit în Statele Unite, precum şi a lingvistului Ion Coja. Moderatorii evenimentului au fost prof. dr. Adina Berciu, preşedintele filialei din Bucureşti a Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina şi Marian Clenciu, preşedintele aceleiaşi organizaţii.

În timpul prezentării cărţii ”Cotul Donului 1942”, autorul Vasile Şoimaru şi-a exprimat indignarea faţă de faptul că, nici după 70 de ani, statul român nu a depus nici cel mai mic efort pentru identificarea soldaţilor români decedaţi pe câmpul de luptă de la Cotul Donului şi, cu atât mai puţin, pentru amenajarea unor cimitire în zonă sau aducerea în ţară a osemintelor românilor care au luptat pentru reîntregirea ţării. Vasile Şoimaru a povestit traseul pe care l-a făcut până la Cotul Donului şi cum, odată ajuns acolo, după o secetă de câteva luni, la stanița Kleţkaia s-a pornit o ploaie care parcă a spart cerul deasupra sa. ”Primul lucru la care m-am gândit în acele momente a fost că Dumnezeu a plâns de bucurie că, în sfârșit, după șapte decenii, un român a venit să-şi viziteze fraţii care zac acolo pe vecie“. La Cotul Donului, Vasile Şoimaru a improvizat o cruce de care a agăţat o pagină din albumul său ,,Poeme în imagini”, cu fotografia ,,Tricolorului Independenţei (având semnăturile deputaţilor din primul Parlament al Republicii Moldova, care au votat pe 27 august 1991 Declaraţia de Independenţă), în memoria ostaşilor români.

Autorul cărţii a subliniat că volumul pe care l-a lansat la Bucureşti conţine şi un interviu de o importanţă deosebită, cu Iosif Niculescu, fost medic militar participant la luptele de la Cotul Donului, care a murit la puţin timp de la realizarea materialului. Lucrarea publicată, astfel, reprezintă şi un omagiu adus acestui erou de pe front.

Am mers 800 de kilometri din Krasnodar până la Cotul Donului, unde nu era niciun semn pentru cei morţi acolo în 1942. Oamenii din acel capăt de lume mă întrebau când vin românii să-şi ducă osemintele soldaţilor acasă, pentru că germanii, de exemplu, au făcut de mult acest lucru“ – a declarat emoţionat Vasile Şoimaru, adăugând că 1 milion de litri de sânge românesc s-a vărsat la Cotul Donului. Potrivit autorului, operaţiunea din 1942 a fost ca o ”maşină de tocat români“.

Despre luptele de la Cotul Donului şi importanţa lansării lucrării semnate de Vasile Şoimaru s-a pronunţat şi colonelul în retragere Constantin Chiper, care a reconstituit în date şi cifre contextul desfăşurării acestui episod tragic din istoria românilor.

Totodată, jurnalistul Dacian Dumitrescu a precizat în acelaşi context că Vasile Şoimaru a lansat o ,,carte-semnal”, mai cu seamă prin prisma mărturiilor lui Iosif Niculescu şi i-a invitat pe toţi cei prezenţi să o lectureze.

Evenimentul lansării s-a încheiat pe o notă optimistă, prin discursul prof. Nicolae Lupan, care a subliniat că ,,românii dintre Nistru, Tisa, Dunăre şi Marea Neagră se află unde se află de când lumea prin traci, geţi, daci şi romani” şi prin cel al prof. Nicolae Dima, care a declarat că este convins că Basarabia va reveni la Patria-Mamă pentru că ,,suntem toţi români şi vom fi toţi împreună“.

Autori: Sergiu Dan şi Iulia Modiga

22 March 2013

http://www.infoprut.ro/2013/despre-cotul-donului-sau-cum-ne-uitam-eroii.html