Scriitor, publicist, traducător, redactor de carte

Studii: Universitatea de Stat din Moldova, specialitatea ziaristică (1975); Cursuri de muzeistică și studiul artelor, Moscova (1976); Doctorat în lingvistică la Institutul de Limbă și Literatură al Academiei de Științe a Moldovei (1983-1987).

S-a născut pe 6 aprilie 1953, în satul Putinești, raionul Florești. Lucrează ca ghid şi interpret în turism, specializat pentru marile muzee de arte din Moscova şi Sankt Petersburg (1975-1981), perioadă în care a studiat mai multe limbi romanice, slave şi baltice, precum şi culturile acestor popoare.
A participat, în 1989, la tipărirea primelor numere, în condiţii de clandestinitate, a revistei Glasul (la Riga, Letonia, şi la Vilnius, Lituania). Din 2003 până în prezent este redactor-şef al revistei de biblioteconomie şi ştiinţe ale informării BiblioPolis, editată de BM „B.P. Hasdeu”. Din 1997 este redactor, iar din 1998 – redactor şi coautor al Calendarului Naţional, editat de BNRM.

În afară de nuvele, pe care le-a scris de-a lungul carierei sale, precum și a traducerilor efectuate din literatura universală, a fost cel care a editat mai multe lucrări legate de corectitudinea și promovarea limbii române. Putem spune fără a exagera că majoritatea elevilor noștri au studiat grafia latină după cartea sa „Să citim și să scriem cu litere latine”. În 2010, lui Vlad Pohilă i s-a conferit cea mai înaltă distincție de stat – „Ordinul Republicii”. Cu ocazia aniversării sale, echipa TIMPUL îi dorește sănătate, mult succes și noi realizări în activitate!

TIMPUL, 6 aprilie 2013