Profesorul Vasile Şoima­ru a lansat ieri, 11 decembrie 2013,  la Chişinău o nouă ediţie a cărţii „Cotul Donului 1942: eroism, jertfă, trădare”, scrisă în memoria ostaşilor români care au că­zut pe Frontul de Est, în cel de-al Doilea Război Mondi­al, relatează MOLDPRES.

Evenimentul a avut loc la Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu” din Chişinău şi a reunit scriitori, profesori, preoţi, bibliotecari, precum şi oaspeţi din România.

La începutul manifestării un grup de preoţi ai Mitro­poliei Basarabiei au oficiat un serviciu divin în memoria ce­lor 150 de mii de ostaşi români, care şi-au pierdut viaţa la Cotul Donului.

În ultimii cinci ani au­torul cărţii a întreprins trei expediţii dificile la Cotul Donului, unde în 2012 a înfipt în pământul ce acoperă osemintele ostaşilor români o cruce „confecţionată” din crengi, prinzând pe ele o imagine a tricolorului.

In septembrie 2013, Vasile Şoimaru a mers acolo din nou, împreu­nă cu un preot al Mitropoliei Basarabiei, unde a pus o cru­ce făcută de meşteri şi a fost oficiat un parastas.

Pe marginea volumului s-au pronunţat redactorul şi prefaţatorul cărţii, Vlad Pohilă, dr. Lidia Kulikovski, poetul Nicolae Dabija, actriţa Ninela Caranfil ş.a.

Volumul a fost realizat în colaborare cu veteranul de război Iosif Niculescu, parti­cipant la luptele de la Cotul Donului, învăţătorul Gheorghe Pîrlea şi radiojurnalista Roxana Iorgulescu-Bandrabur, toţi din România. Prima ediţie a lucrării a apărut în 2012.

Jurnal de Chişinău, 13 decembrie 2013, p. 9