În luna mai, maestrul Vasile Iovu, pe care regele mondial al naiului Gheorghe Zamfir l-a numit ,,Un înger purtător de nai“, mi-a propus să-l însoţesc în iunie, cu aparatul foto, pe el şi orchestra sa, care-i poartă numele, într-un turneu în exoticul Qatar din Peninsula Arabică.

qatar-2014-03

Picture 3 of 100

Scopul său era să le prezinte qatarezilor muzica populară din Republica Moldova, iar al al meu – să imortalizez aceste clipe ale primului contact cultural al celor două state, mai sperând, în sinea mea, să adaug la colecţia de imagini cu românii de pe glob şi poze cu românii pe care aşteptam să-i găsesc în capitala qatarezilor, Doha, dar şi în pustiul din această ţară.

Spectacolul a fost prezentat la Teatrul Dramatic din capitala Qatarului, Doha, situată pe malul Golfului Persic, la care au participat reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat în această ţară, diaspora românească şi cea a moldovenilor români din Basarabia.

Din echipă făcea parte: naistul Vaslie Iovu, artist al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova, profesor universitar, dirijorul orchestrei; Simion Duja, şef de catedră la Academia de Muzică,Teatru şi Arte Plastice, profesor universitar – clarinet, taragot, caval, ocarină; Igor Podgoreanu, nai, cimpoi, fluier îngemănat, tilincă; Radu Tălămbuţă, vioară; Vitalie Grib, vioară; Dumitru Dubangiu, acordeon; Nicolae Slabari, orgă; Sergiu Diaconu, cobză; Marcel Porumbescu, operator video, şi subsemnatul cu camera foto.

Cei şapte muzicanţi moldoveni, aleşi pe sprânceană de Vasile Iovu, pentru că nivelul profesionist al lor corespunde exigenţelor maestrului şi este comparabil cu al celor mai buni profesionişti de la noi, au strălucit alături de conducătorul lor pe scena Teatrului Dramatic Katara din Doha.

Programul concertului includea câteva suite de melodii populare cum ar fi Ecoul dacilor, Lacrimile Prutului, Ciocârlia, colaje de melodii şi jocuri folclorice, melodii clasice precum Hora staccato de Grigoraş Dinicu, Balada lui Ciprian Porumbescu, două valsuri, Cascada şi Pârâiaşul de Eugen Doga (astfel şi Doga a sunat la Doha!),  Ave Maria de Franz Schubert, două piese latinoamericane, El Condor pasa şi Tico-Tico (D.A.Robles şi Z.Abreu), Liber tango şi Cardaş ( A. Piazzola şi V. Monti), alte melodii celebre din repertoriul internaţional. Publicul a fost plăcut surprins şi entuziasmat ascultând cunoscutul cântec arab Kadaish Kan Fi Nass de Zaid Rahbani. Despre calitatea concertului şi a interpreţilor vorbeşte intensitatea aplauzelor qatarezilor, care, de obicei, nu strălucesc la concerte cu aplauze furtunoase, suita Ciocârlia fiind chiar solicitată de către spectatori în picioare la bis…

Ambasadorul nostru în Qatar, domnul Valeriu Tihonov, un om de un rar calm diplomatic şi aleasă modestie, alături de soţia sa Lidia Cazacu, îmbrăcată în costum naţional, ne-au fost gazde primitoare, deşi ambasada se află la început de cale, cu personal incomplet, cu posibilităţi reduse…

Nu ştiam prea multe despre cultura şi economia Qatarului până la această vizită care mi-a lărgit considerabil cunoştinţele despre Qatarul „în curs de dezvoltare accelerată“, care deja a atins culmile la cei mai importanţi indicatori economici. Monarhie absolută, cu o suprafaţă de 11,5 mii de kilometri pătraţi şi o populaţie de circa două milioane de oameni, o ţară în deşert, vara cu temperaturi de 50 de grade Celsius, fără râuri şi păduri, cu puţine oaze, fără vreo picătură de apă naturală potabilă, dar cu apă potabilă „izvorâtă“ (desalinizată) din apa sărată a Golfului Persic al Oceanului Indian, cu 90% din alimente importate, cu doar 1% din teritoriul ţării cultivat.

În schimb, este o ţară cu 15% creştere economică anuală, cu un PIB de 200 de miliarde de dolari şi cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume, 100.000 de dolari. Qatarul se află pe primul loc în lume şi la deţinerea celor mai bogate gospodării: din 1.000 de gospodării de pe mapamond cu valoare de peste un milion de dolari, 175 sunt din această ţară.

În anul 2022, Qatarul va deveni gazdă a Campionatului Mondial de Fotbal şi astăzi toate activităţile statului sunt concentrate pentru pregătirile de acest eveniment epocal, investind enorm în dezvoltarea turismului. Doar în construcţia noului aeroport din Doha s-au investit 16 miliarde de dolari, acesta  devenind cel mi scump aeroport din lume.

Desigur, toate succesele menţionate mai sus se datorează bogatelor resurse de gaze şi petrol ale Qatarului. De aici (atenţie!) şi minusculul preţ la benzină în această ţară petrolieră – echivalentul a doar patru lei moldoveneşti pentru un litru!!!

E greu de făcut o comparaţie între statele noastre: Qatarul cu un PIB per locuitor de 100.000 de dolari SUA faţă de cel al Moldovei care-i de 50 de ori mai mic. De aici şi interesul nostru diplomatic pentru Statul Qatar, care ar putea investi mari sume în Republica Moldova (amintesc de cele 90% din alimente importate), sume pe care Qtarul le are, iar economia Republicii Moldova are uriaşe posibilităţi să le absoarbă.

În 2013 a fost deschisă Ambasada Republicii Moldova la Doha, după care a început şi activitatea Ambasadei Statului Qatar la Chişinău, relaţiile diplomatice între statele noastre fiind stabilite încă la 13 iunie 1997. Ambasador al Republicii Moldova în Statul Qatar a fost numit, la 29 octombrie 2013, excelenţa sa dl Valeriu Tihonov.

Am revenit acasă, cei zece moldoveni bucuroşi de cele văzute şi simţite în Qatar, amărâţi de nivelul nostru economic revăzut chiar de la intrarea în Aeroportul Chişinău, fost al nostru, recent înstrăinat imperiului de la Răsărit de către politicienii „democraţi“ din actuala coaliţie guvernamentală.

După cele văzute în Qatar, după dinamica economică simţită acolo, n-am devenit mai invidios pe acea ţară. Din contra, m-am bucurat de perspectivele europene ale Republicii Moldova când agricultura noastră va deveni cu adevărat competitivă şi durabilă, fiind convins că acest pământ şi peste secole va avea recolte bogate de struguri, fructe, grâne, alte alimente, va avea umbră, apă potabilă, ploi şi zăpadă, va fi roditor fără riscul de a redeveni un pustiu după epuizarea resurselor de gaze şi petrol…

Republica Moldova se află la început de cale în relaţiile economice cu Qatarul, România având relaţii diplomatice cu această ţară încă din anul 1990, exportă în Qatar produse alimentare, mobilier, îmbrăcăminte, textile, cauciucuri, produse chimice, materiale şi produse plastice, maşini şi echipament industrial. În Qatar trăiesc peste 1.000 de români, pe câteva zeci dintre ei i-am văzut/auzit aplaudând frenetic „Ciocârlia“ românească interpretată la nai de Vasile Iovu şi Igor Podgoreanu, la concertul din Sala Katara. Zece dintre aceşti români erau doamne, domnişoare şi domniţe îmbrăcate în ii româneşti, inclusiv soţia Lidia a ambasadorului nostru Valeriu Tihonov…

Adevărul.md, 7 iulie 2014

http://adevarul.ro/moldova/social/ciocarlia-nai-malul-golfului-persic-1_53b98e490d133766a831935f/index.html

Vasile Şoimaru