1-01

Picture 1 of 4

Eveniment cultural de zile mari la Bălți, unde, aseară – cu participarea naistului Gheorghe Zamfir – a avut loc cel de-al doilea spectacol „Creștini în Europa”, organizat sub patronajul Guvernului României „întru cinstirea vrednicilor Domnitori români Constantin Brâncoveanu și Dimitire Cantemir”. Proiectul fiind inițiat de poetul Nicolae Dabija și coordonat de Ambasadorul Iuliana Gorea-Costin.

 

Sala Teatrului de Stat „Vasile Alecsandri” din Bălți s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru toți iubitorii de muzică și film, dornici să cunoască mai bine Istoria și Cultura Neamului Românesc.

 

Acțiunea culturală a debutat cu premeira filmului documentar „Dimitrie Cantemir”, realizat de Studioul Flacăra Film Chișinău în cadrul serialului inedit „100 de români celebri născuți în Moldova” (autor și producător Luminița Dumbrăveanu, scenariu – Larisa Verdeș, regie – Lidia Marcu). Serialul de filme enciclopedice este conceput în trei limbi și urmărește popularizarea marilor noastre personalități atât printre români, cât și pe toate continentele.

 

În cadrul spectacolului general-Național și proEuropean „Creștini în Europa”, celebrul Artist Gheorghe Zamfir, supranumit în Occident – Regele naiului, a susținut un recital de excepție, încântandu-și din nou admiratorii cu piese îndrăgite, precum: „Tatăl nostru”, „Ciocârlia”, „Jalea Basarabiei” ș.a. „Locul Republicii Moldova este numai în Europa valorilor creștine, – spațiu în care am locuit 35 de ani și am sfințit cu naiul și cu Doina românească toate bisericile și catedralele în care am cântat” – a afirmat de pe scenă maestrul Gheorghe Zamfir. El a mai mărturisit că pe vremea comunsmului, „a fost un mesager al rugăciunii universale, un misionar al tuturor românilor, care cânta pentru a spăla și vindeca sufletele oamenilor de spurcăciunea, necurărțenia comunistă, bolșevică”.

 

Mesajul artistic și patriotic al Artistului Gheorghe Zamfir a fost continuat de membrii formației Valy Boghean & Band, care au electrizat publicul prin piesele lor de duh, bazate pe folclorul românesc, între acestea și cântecul lui Adrian Păunescu „Galbenă Gutuie”, care a fost interpretat de toți spectatorii.

 

Marea surpriză și bucurie a spectacolului „Creștini în Europa” a fost prezența în sală a marelui Artist Mihai Volontir, care, în pofida, problemelor de sănătate, a urmărit tot spectacolul în poziția unui creștin care se roagă Domnului: s-a bucurat, când s-a revăzut pe ecran în rolul Domnitorului Dimitrie Cantemir și a plans în hohote, când Gheorghe Zamfir interpreta „Jalea Basarabiei” dedicată românilor din Basarabia deportați de comuniști în Siberia.

 

Toate spectacolele „Creștini în Europa” se înceheie cu videoCLIPul documentar la cântecul „Basarabie, nu plânge!” – scris și interpretat de Aurica Dicusară Basarabeanca, prin care Studioul Flacăra Film aduce un Omagiu Mișcării de Eliberare Națională din anii 1989-1991 și liderilor ei, urmași vrednici ai Domnitorilor români și creștini Constantin Brâncoveanu și Dimitire Cantemir.

 

Notăm că suita de manifestări culturale cu genericul „Creștini în Europa”, organizată sub patronajul Guvernului României, a fost lansată duminică, 26 octombrie 2014, la Chișinău, a continuat ieri (3 nov.) la Bălți și urmează a avea loc la Cernăuți, Orhei, Cimișlia, Cahul, culminând la sfârșitul lunii noiembrie la București, în Sala Palatului, cu un spectacol extraordinar întru cinstirea marelui „poet al Duminicii” Grigore Vieru.

 

Chișinău, 4 noiembrie 2014