Dacă data de 19 noiembrie a fiecărui an va fi comemorată de întreaga românime!!!!!!!!!

 

Dragi prieteni, compatrioți și frați întru Hristos,

Pe data de 21.11, ora 11.21 după amiază, la numai doi ani și două zile de la lansarea cărții îngrijite de mine, Cotul Donului 1942, primesc pe NET un mesaj care m-a bucurat foarte mult, de la un om frumos cu un nume frumos, Mihai Floarea, pe care chiar de nu l-am văzut niciodată  am în el totă încrederea.

Cu câteva luni mai devreme, tot dumnealui m-a bucurat la fel de mult cu o recenzie-cronică la ediția a doua a aceleiași cărți, pe care am găsit-o navigând pe NET, postând-o  cu plăcere pe blogul meu. ( A se vedea: http://limbaromana.org/2014/08/cotul-donului-1942-o-carte-cit-un-tratat-de-istorie/; https://www.romaniidinjurulromaniei.ro/articole-blog/1497/cotul-donului-1942-o-carte-cit-un-tratat-de-istorie/, precum și revista: „Ecclesia euxina“, nr. 53/2014).

Propun tuturor oamenilor de bună credință să semneze această petiție online ca să ne bucurăm cu toții că am putut ceva face pentru memoria celor 150 000 de ostași români din Armata Română și 100 000 de români ardeleni din armata maghiară, căzuți nevinoveți la Cotul Donului în noiembrie 1942-februarie 1943:

http://www.petitieonline.com/data_de_19_noiembrie_comemorat_de_intreaga_romanime

Așa să ne ajute Dumnezeu,

Al vostru Vasile Șoimaru.

 

Mesajul domnului Mihai Floarea:

Domnule Vasile Șoimaru,

Trecînd de la vorbe la fapte, după articolul dedicat cărții dv. (publicat în revistele limbaromana.org și „Ecclesia euxina“ nr. 53/2014) am propus românilor petiția on line intitulată: Data de 19 noiembrie comemorată de întreaga românime.

De asemenea, am amintit telefonic la 18 noiembrie 2014 preotului Emanuel Florin Ganciu, preotului Sorin Ovidiu Mititean și preotului prof. dr. Adrian Niculcea despre cei 150 000 de ostași căzuți la Cotul Donului. Primul dintre aceștia m-a anunțat printr-un mesaj pe telefon că a ținut o slujbă de pomenire începînd cu ora 15, chiar la data de 19 noiembrie la biserica sa.

De la catedra unde predau literatura și limba română, anume Liceul Tehnologic de Metrologie „Traian Vuia“ din București, am vorbit elevilor despre semnificația zilei de 19 noiembrie 1942 și i-am invitat la slujba de la biserica parohială de care aparțin, cu hramurile Sfinții Trei Ierarhi și Înălțarea Domnului, ținută la 22 noiembrie 2014.

În numărul 54 al revistei „Ecclesia euxina“ voi publica un scurt text despre aceste manifestări și voi relua textul petiției.

Vă rog și pe dv. să mediatizați îndemnul meu către toți creștinii de a fi în asentimentul vrednicului preot basarabean Viorel Cojocaru. Poate de la anul, cu voia lui Dumnezeu, vom generaliza parastasele în bisericile românești în preajma lui 19 noiembrie.

Doamne ajută!

Mihai FLOAREA

Petiția online:

Aflu într-o carte concepută de patriotul Vasile Șoimaru intitulată Cotul Donului 1942 un articol datorat părintelui Viorel Cojocaru. Redau în continuare fraze memorabile care ar trebui să facă degrabă înconjurul României și al lumii întregi spre a-i trezi din adormire nu numai pe istorici și pe intelectuali, în genere, ci și pe deținătorii vremelnici ai puterii actuale, preocupați de trocuri meschine și de manipulări ale opiniei publice spre menținerea statutului lor.

Fac totodată apel la Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru a analiza includerea în sinaxare a celor 150 000 de români căzuți pe front, la datorie, la 19 noimebrie 1942, în războiul de reîntregire teritorială a țării.

Iată frazele datorate preotului Viorel Cojocaru pe care le supun atenției concetățenilor mei rugîndu-i să subscrie la demersul meu:

Frontul de la Cotul Donului a fost rupt din trădare și din neglijență. Unii generali     s-au făcut a uita atunci (în primul rînd cei din armata germană) că în Rusia iarna vine mai repede, este geroasă și nemiloasă. Așa că iarna a prins Armatele a III-a și a IV-a române total neechipate. Sînt sigur că mulți dintre ostașii de pe front au murit de foame și de ger, aceasta o povestesc și veteranii care au scăpat cu viață din acel măcel. Trădarea nu se oprește aici. Ce am făcut noi pînă acum pentru sufletele și osemintele ostașilor români căzuți în cîmp străin? Nicio Cruce, niciun monument, niciun cimitir de onoare la Gromki. Cu ce apă ne vom spăla obrazul în fața acestor eroi? Ei nu au mers din ambiție personală pe cîmp de luptă, au onorat Statul Român. Trebuie să ne trezim, indiferent că am pierdut sau am cîștigat bătălia, avem ostași căzuți la datorie. De acum înainte ar fi bine ca în fiecare biserică ortodoxă românească din întreaga lume pe data de 19 noiembrie să fie trase clopotele, să trezească în inima românului dragostea de Neam și de Țară. În frumoasele noastre catedrale să se facă parastase de pomenire a acestor eroi. În școli să se vorbească în acea zi despre aceste fapte de vitejie. E păcat să-i dăm uitării, așa ne despărțim de trecut și ne pierdem identitatea. Să ne adunăm forțele, să trezim conducătorii statului să meargă acolo să inaugureze un mare cimitir de onoare, așa cum au făcut-o Germania, Italia, Ungaria, care au luptat cot la cot cu România (…) (Cf. op. cit., pp. 138-139. Sublinierile aparțin autorului petiției, Mihai Floarea).

În concluzie, ca români ce vrem să ne constituim din nou ca neam demn de strămoșii ce-au știut a se ridica ori de cîte ori a fost nevoie spre apărarea vetrei lor și a vieții în libertate, vă rog a semna această petiție:

 

http://www.petitieonline.com/data_de_19_noiembrie_comemorat_de_intreaga_romanime

și să contribuiți personal, în parohiile de care aparțineți, la pomenirea celor 150 000 de români căzuți la datorie, la Cotul Donului în 19 noiembrie 1942. Se vor face în Biserici, parastase conform datinei noastre creștine.şi se va oficializa la nivel național data  fatidicăde 19 noiembrie, așa cum îndemna părintele Viorel Cojocaru. Ca dascăl, îndemn, de asemenea, pe toți cei aflați la catedră să le amintească elevilor jertfa militarilor români de la Cotul Donului din 19 noiembrie 1942.

Mihai FLOAREA