Domnule Vasile Şoimaru! Bine ar fi ca această Adresare să fie transmisă şi pe postul de radio „Chişinău” deoarece noi, cei din sud, numai acest post îl putem audia.

 

 

                                                CETĂŢENI  AI  REPUBLICII  MOLDOVA!

 

            A sosit încă un moment hotărâtor pentru întregul Neam Românesc. Noi, basarabenii din regiunea Odesa, aşteptăm cu sufletele la gură rezultatele scrutinului din 28 iunie. De această zi, când se hotărăşte soarta Chişinăului, mult depindem şi noi, cei din sud. Prin ReUnirea Republicii Moldova cu Ţara noi, cei încă înstrăinaţi, năzuim la rezolvarea uneia din cele mai dureroase trădări în urma odiosului pact Ribbentrop-Molotov.

            Fraţilor! Ţara ne-a fost trădată de mai multe ori, însă cele mai necruţătoare, neomeneşti au fost două: cea din 28 iunie 1940, când fricosul rege Carol al II-lea a cedat Basarabia ruşilor fără nicio împuşcătură, apoi cu un tren de bogăţii a părăsit Ţara şi din 23 august 1944, când feciorul acestui rege, Mihai I, a trădat Armata Română ruşilor pentru un ordin „Victoria” asupra armatelor fasciste şi un avion sportiv. Aceste două trădări au schimbat psihologia basarabeanului în atât că a rămas dezorientat până în zilele de azi. Atacaţi moral de ideologia comunistă astăzi basarabeanul nu ştie cine el este, ce limbă vorbeşte şi, ce-i mai important, care-i adevărul istoric de a ajuns în aşa hal (situaţie). Pe el nu-l îngrijorează nici Armata a 14-a din Transnistria, care aşteaptă ordinul pentru a cuceri Chişinăul, nici depozitele de armament, găsite la Buiucani, nici cei 2000 de paraşutişti din Samara care învaţă limba „moldovenească”. Ei nu văd ce fac ruşii în Luhansc şi Doneţc din Ucraina.

            Da! Rusia este mare şi bogată. Pentru a câştiga scrutinul, pentru a-l băga la conducere pe Ianucovici Rusia a plătit multe milioane. Şi ce folos? Unde-i acum Ianucovici? La timp s-au deşteptat ucrainenii. Au înţeles planurile Moscovei.

            Astăzi, când vă gândiţi pe cine să-l alegeţi primar al Chişinăului, în Ucraina încă mor copiii şi nepoţii noştri.

            Cetăţeni ai Republicii Moldova! Nu scăpaţi Chişinăul în mâinile celor ce nu vă doreşte decât să vă ocupe şi să vă folosească. Nu uitaţi anul 1992 – formarea republicii fantome Transnistria. Votaţi primarul Dorin Chirtoacă – unicul candidat care merită de a fi primar al Chişinăului. Cu el veţi înfăptui ReUnirea cu Ţara şi veţi ajunge în Europa! Acolo, în Alianţa ţărilor europene sperăm şi noi, sud-basarabenii, să ne regăsim, cum am fost cândva.

            Aşa să vă ajute (să ne ajute) Dumnezeu.

                                                                                                                        Tudor IORDĂCHESCU,

membru al Comitetului de Conducere al Alianţei Creştin-Democratice a Românilor din Ucraina.

                                             

                                                                  (pentru radio)

 

Această Adresare este trimisă la pedacţiile „Literatura şi Arta”, „Adevărul” şi „Ziarul de Gardă”.

Mult stimaţi redactori-şefi Nicolae DABIJA, Ion SURDU, Aneta GROSU!

 

            Sper că această Adresare va trezi „din somnul cel de moarte” mai mulţi moldoveni-basarabeni, foşti îndobitociţi timp îndelungat de ideile sovieto-comuniste şi în primul rând de ruşii nesătui de meleaguri şi podgorii româneşti.

                                                                                                      Cu respect profund: T.I.