Vasile Şoimaru: „În aceste timpuri e nevoie de o reformă profundă a statului şi mai este nevoie de o reîmprospătare a clasei politice. Sintagma „un pas înainte şi doi paşi înapoi” reprezintă perfect tabloul politic de la Chişinău”

(În Dialog cu Europa Liberă)

Vasile Șoimaru, economist, conferenţiar universitar, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova

Vasile Șoimaru: „Facem un pas înainte şi doi înapoi. De la ’91 încoace am făcut poate de două sau de trei ori câte un pas înainte. În primul Parlament am putut să facem câte ceva, dar de la înălţimea zilei de astăzi, când analizăm, nu am mai făcut noi cine ştie ce mare treabă că am ridicat mâna la a treia zi după ce şi-a proclamat independenţa Ucraina. Deci, noi nici măcar aici nu am putut să le-o luăm ucrainenilor înainte. Dar câte alte lucruri? Privatizarea a fost o ruşine, a fost un jaf.”

Europa Liberă: Dar e o diferenţă cum înţelegeau cetăţenii cu drept de vot să trimită în Parlament o slugă a poporului atunci, la începuturi, şi astăzi? Pentru că, dacă e să facem trimitere la vocile celor din Moldova profundă, ei spun că cea mai mică încredere o au în deputaţi.

Vasile Șoimaru: „În deputaţi sau în partidele politice?”

Europa Liberă: În general, în instituţiile statului, în clasa politică.

 

Vasile Șoimaru: „Deputaţii, care sunt aleşi pe sprânceană în listele electorale, desigur că aceştia foarte puţini au ieşit, au avut curajul să iasă împotriva liderului. Chiar şi într-un partid naţional, totuna, liderul e dictator în acel partid, el face listele, el poate să pună pe cine vrea în listele celea. Cum nu o dai, este riscul şi pe circumscripţii să fie aleşi deputaţi, fiindcă au apărut oameni foarte bogaţi la noi, prin hoţie bogaţi, nu au transpirat niciun gram de sudoare, dar au devenit miliardari în câţiva ani, prin marile hoţii.”

Europa Liberă: Dar ei au devenit bogaţi în privirea oamenilor săraci.

Vasile Șoimaru: „Da, desigur. Sărăcind oamenii săraci şi mai tare.”

Europa Liberă: Şi este o vorbă: cum poţi să fii bogat într-o ţară săracă?

Vasile Șoimaru: „Oamenii săraci încă mai tare sărăcindu-i. Pentru că în ţările sărace, într-adevăr, sunt foarte mari posibilităţi de a jefui oamenii şi mai mult. Un miliard s-a putut de furat. Mai mult decât atât, am ajuns ca miliardul acesta să fie pus tot pe spatele celor care l-au lucrat, care l-au adus în produsul intern brut. Acel miliard a fost furat şi pus tot pe spatele nostru.”

Europa Liberă: De ce legiuitorii s-au compromis în halul acesta? De ce omul care e chemat să îmbunătăţească cadrul legal, el nu mai are autoritate în faţa cetăţeanului?

Vasile Șoimaru: „Dacă luăm primul Parlament, încă nu învăţasem noi a fura atunci. Dar cum au apărut listele electorale, s-a început de la aceea că membrii partidelor, cei mai bogaţi veneau cu bani. Dar dacă omul vine cu bani, investeşte bani într-o mişcare politică, el trebuie să şi-i retragă. Nu cred pe nimeni că el face aceasta de pomană. Deci, el o face ca să ajungă acolo şi să scoată înzecit sau însutit.”

Europa Liberă: Dar pe listă el aduce încă atâtea personalităţi, cum li se spune atunci când se întocmesc aceste liste, şi toţi aceştia nu au o putere de a influenţa decizia greşită a unui lider de partid?

Vasile Șoimaru: „Nu au. Fiindcă ei sunt prinşi în capcană, nu le ajunge curajul să spună: „Domnule, am furat, nu mai pot. Nu pot, fiindcă va veni termenul când trebuie să dau darea de seamă în faţa lui Dumnezeu”. Acesta pentru toţi va veni, nu numai pentru aceştia care sunt miliardari. Şi acei care nu au ridicat mâna când trebuie împotriva unui jaf, cum a fost acum cu miliardul acesta şi împotriva unor legi care sărăcesc ţara aceasta şi dă voie capitalurilor noastre, mici cum sunt, să părăsească Republica Moldova peste noapte. Şi câte alte lucruri sunt. Ei nu cred în Dumnezeu. Ei sunt mai răi ca ateiştii. Ateiştii se temeau de Stalin, Lenin, Brejnev, dar aceştia nu se tem de nimic.”

Europa Liberă: Frica cea mai mare ar trebui să fie, totuşi, de lege.

 

Vasile Șoimaru: „Desigur, de lege. Dar vedeţi că legea chiar dacă o adoptă, lasă o găurică acolo şi prin găurica aceea trece un miliard. Doar a fost adoptată de comunişti legea care a permis această hoţie.”

Europa Liberă: Dar cine poartă mai mare responsabilitate? Cei care ajung să guverneze statul Republica Moldova sau cei care îi aleg pe aceştia care ajung în fruntea ţării?

Vasile Șoimaru: „Desigur că toţi poartă răspundere. Cei care nu gândesc şi votează şi cei care gândesc că investesc un ban, 100 de lei sau 200 de lei în cei care trebuie să-i voteze pe ei.”

Europa Liberă: Şi dacă atâţia ani se calcă pe aceeaşi greblă, de ce nu se trag învăţăminte?

Vasile Șoimaru: „Şi mai ales că sunt oameni. Doar sunt oameni care nu au pierdut obrazul încă şi le deschid ochii. Dar, nu ştiu de ce, cei care au fost dă-i dracului, pe aceia măcar i-am săturat, au furat, s-au săturat şi poate ne vor mai lăsa şi nouă câte ceva, dar nu lasă.”

Europa Liberă: E păguboasă şi această judecată, gândire.

Vasile Șoimaru: „E grozavă, e plină de păcate. De ce să discutăm această judecată? Dar aşa gândesc oamenii. În ultima campanie electorală ce mesaj a fost al opoziţiei, ce mesaj minunat a avut şi totuna s-a câştigat ca niciodată – 48%. Forţele democratice naţionale nu au câştigat niciodată aşa un procent. Aceasta e o victorie. Dar dacă nu se hoţea, victoria era a noastră. Şi unde am ajuns noi acum? În patru ani de zile să nu aşteptaţi, stimaţi alegători, schimbări. Aceasta e vina noastră, că am permis să se fure voturile.”

Europa Liberă: Ziceţi patru ani cu referire la mandatul preşedintelui. Dar vine anul 2018, anul alegerilor parlamentare.

Vasile Șoimaru: „Până în 2018 aşteptăm şi alte decizii istorice, nu numai alegerile.”

Europa Liberă: Da, dar dumneavoastră ziceţi că schimbări nu pot fi pe parcursul a patru ani, cât va administra treburile domnul Dodon.

 

Vasile Șoimaru: „Da, dar peste doi ani de zile tot acest preşedinte va înainta la funcţia de prim-ministru un om. Şi dacă nu va trece, Parlamentul se dizolvă. Deci, vă daţi seama ce înseamnă un preşedinte, parcă ar fi o păpuşică acolo şi scoate din când câte o vorbă, dar are nişte lucruri pe care le poate influenţa. Fără un prim-ministru, nu există şansa noastră de schimbare. Poate fi preşedintele revoluţionar, dacă Parlamentul acesta nu ar vota un prim-ministru şi o echipă… Uitaţi-vă ce tineri avem noi acum, tineri talentaţi, curajoşi. Sunt cam puţini, dar ei ar putea fi mai mulţi, dacă ar ajunge acolo. Foarte multă lume ar prinde la curaj dintre tineretul acesta. Nişte oameni minunaţi, bine pregătiţi. Aceştia care vor să facă o guvernare ieftină, adică să nu investească prea mult în oameni, aceştia ne împart şi ne bat între noi.”

Europa Liberă: Dar societatea se împacă cu acest lucru.

Vasile Șoimaru: „Se împacă cu acest lucru.”

Europa Liberă: Pentru că, dacă s-ar consolida în jurul unei idei, situaţia ar fi alta.

Vasile Șoimaru: „Idei nu-s prea multe şi spălarea creierilor care s-a făcut şi în perioada sovietică, şi acum în câteva guvernări s-a spălat uriaş. Votul orheienilor e spălare de creier uriaşă. Era gata Moldova întreagă să voteze pentru Shor în orice funcţie. El ne fură miliardul şi noi suntem gata să-l votăm. Ei, cum?! Numai Goebbels avea răspuns la întrebările acestea din teoria dezinformării, a informării ş.a.m.d. Iată că au învăţat, au manuale, tratate întregi cum să conduci masele, cum să le împarţi, ca pe urmă uşor să le ciocneşti între dânsele. Şi să vedeţi cu ciocnirea aceasta şi cu divizarea aceasta ce se va întâmpla în următoarele zile. Dodon de ce e aşa de rău? De ce pe dânsul îl împing la atâtea prostii să iasă din gura lui? De aceea ca să fie rău şi să nu fie acceptat.”

Europa Liberă: Atunci când s-a declarat învingător, Igor Dodon a promis să fie preşedintele tuturor. E un exemplu preluat din practica occidentală, acolo liderii, când sunt aleşi, imediat ies în faţa naţiunii şi spun că vor fi al tuturor cetăţenilor. În Republica Moldova e posibil acest lucru?

Vasile Șoimaru: „E posibil acest lucru. Dar nu Dodon va face lucrul acesta. Ce prostii a debitat el în campania aceasta electorală, ce program urât de tot a fost! Tot programul lui era împotriva gândirii mele.”

Europa Liberă: Pentru aceasta el a fost ales de către majoritatea populaţiei.

 

Vasile Șoimaru: „Da. A fost ales de spălaţii de creier, aceştia l-au ales. Dar nici nu l-au ales, că au furat voturile. Nici nu putem învinui populaţia aceasta de marile păcate.”

Europa Liberă: Când aţi deplâns cel mai mult situaţia din Republica Moldova în aceşti 25 de ani?

Vasile Șoimaru: „Cred că războiul din ’92 a fost o tragedie extraordinară. Pe urmă două hoţii uriaşe. Aceasta e ultima, cu miliardul. Chiar putem să bocim, nu altceva, când preşedintele pune pe spatele nostru acest furt. Acesta e un păcat pentru dânsul. Acele 2.000 de ordine pe care le-a dat el cui trebuie şi cui nu trebuie… Că, de fapt, succese nu avem, dar ordine s-au dat ca nicăieri. Ploi adevărate torenţiale de ordine şi medalii au fost pe capul nostru în toată perioada aceasta. Încă bine că m-a luminat Dumnezeu şi am refuzat Ordinul Republicii oferit la 20 de ani de independenţă, pentru că am votat, am ridicat mâna în ziua aceea. Acesta e un moment istoric, o bucurie pentru mine până la ultima clipă a vieţii mele şi mie trebuie să-mi dea Ordinul Republicii pentru aceasta? Încă dacă reuşeam noi în primele zile să votăm independenţa, mai zic, era un eroism oarecare. Dar acesta nu a fost niciun eroism şi niciun risc, şi nici un glonte, nimic absolut nu a fost. Eu cred că mişcarea protestatară va reveni, pentru că e prea mare păcăleală şi prea multe macaroane pe urechi ni se pun acum.”

Europa Liberă: Eu deseori îi pun întrebarea omului de la firul ierbii cine e stăpân adevărat în Republica Moldova? Care e răspunsul dumneavoastră?

Vasile Șoimaru: „Stăpânul adevărat al Republicii Moldova nu se află aici. Stăpânul adevărat se află undeva mai depărtişor, la vreo 1.313 kilometri de Chişinău, pe un chei din oraşul Moscova, care de acum vrea să cucerească lumea. Dar reprezentantul lui e aici, pe loc, el zilnic activează. Plahotniuc îi spune, ce să mai ascundem.”

Europa Liberă: Chiar credeţi că puterea e concentrată doar în mâinile lui?

 

Vasile Șoimaru: „Dar eu nu spun că e în mâinile lui. Eu am spus că e în mâinile celor care stau în spatele lui. Un sfert de veac, domnule. Cât se poate de furat?! Deci, încă nu e furat totul, aceasta e toată treaba.”

Europa Liberă: De ce nu funcţionează legea?

Vasile Șoimaru: „E un sistem întreg cine să ajungă la putere, cum să ajungă, ce să facă, să nu încerce cumva să schimbe mecanismul acesta.”

Europa Liberă: Şi cum scapă Moldova de acest sistem?

Vasile Șoimaru: „Doamne fereşte de o revoluţie sângeroasă. Uitaţi-vă câţi ani au trecut şi noi nu putem scăpa de blestemul acesta. E un blestem pe capul nostru. Cât va dura?! Uitaţi-vă în jur, nu vorbesc de Ucraina, că acolo încă e mare debandadă, încă mai au, sărmanii, mult de luptat acolo. Dar noi am avut toate şansele. Câte ordine s-au dat numai pentru că s-a semnat un document la Bruxelles sau Strasbourg. „Haideţi mai repede să compromitem, domnilor, şi ideea aceasta europeană’.”

Europa Liberă: Cum se împrospătează sângele în politica statului?

Vasile Șoimaru: „La noi nu are loc aceasta. Dar m-a mirat foarte mult că în Partidul Liberal, bănuiesc, cei mai mulţi tineri au nimerit. Dar mă uit cât de repede s-au obişnuit şi ei cu hoţiile acestea. Doar la şcolile din Iaşi, din Bucureşti, unde au învăţat ei, nu se învaţă lucrul acesta. Din contra, acolo se învaţă legile şi ce îi aşteaptă pe oamenii care procedează aşa cum procedează ei astăzi. E hoţie adevărată! Cine îi învaţă? Cei mai în vârstă îi învaţă, cei care sunt plini de păcate.”

Europa Liberă: Dar, totuşi, oamenii sunt tentaţi să creadă că, dacă se împrospătează acest sânge în politică, lucrurile se pot schimba.

 

Vasile Șoimaru: „Eu sunt de acord cu aceasta. Eu nu mai am puterile pe care le-am avut 25 de ani în urmă.”

Europa Liberă: Cât de greu le va fi lor să ajungă în politică?

Vasile Șoimaru: „Le va fi foarte greu, dar eu sper să nu se lase. Dacă se vor lăsa bătuţi, atunci şi copiii lor vor trăi în mocirla aceasta.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, ca să-i transmiteţi un mesaj clar lui moş Ion, moş Vasile, mătuşa Maria sau mătuşa Ioana, cum îi convingeţi să înţeleagă despre adevăratele transformări care urmează să se întâmple pe bucata aceasta de pământ?

Vasile Șoimaru: „Tot raionul meu, că m-am şi dezis de el, de Ungheni, a votat, e de culoare roşie. Câte manifestări la care am participat acolo…”

Europa Liberă: Tocmai la Ungheni am fost şi am discutat cu localnicii de acolo şi majoritatea mi-au zis că l-au votat pe Igor Dodon.

Vasile Șoimaru: „Şi stau lângă Prut, lângă Uniunea Europeană, lângă România, au atâta ajutor acolo, le construiesc drumuri, vor să facă ecartament european, un pod nou acolo, gaz le-au adus şi totuna erau roşii de culoare. Dacă vă mai găsesc o dată roşii, Ungheniul am să-l ocolesc, nici nu mă arăt la voi! Până aici a fost prietenia noastră! Nu vreau. Mă mut la Teleneşti, la Orhei, sărmanul, cu shoriceii iştia şi totuna au votat cu perspectivă de a schimba lucrurile aici. Cimişlia, Hânceşti, dar Ungheniul meu… Şi Făleşti, tot Prutul, toată marginea de Prut, toate raioanele… Dacă se poate chiar aşa?! Trebuia să se scoale în picioare toată intelectualitatea care a mai rămas. Trebuia să se scoale şi să meargă la părinţi, să nu se zgârcească să cheltuie câteva sute de lei ca să meargă.”

Europa Liberă: Unii zic că cea mai frumoasă lecţie din această campanie electorală a fost cea pe care a oferit-o diaspora, cei din străinătate.

Vasile Șoimaru: „Diaspora e mândria noastră. Eu, pe vremea lui Voronin, i-am îndemnat o dată: „Vă rog frumos să nu trimiteţi bani acasă măcar şase luni de zile şi să vedeţi cum se vor schimba aici lucrurile”. Nu vom muri noi de foame aici, dar nu trimiteţi, să vadă ce înseamnă diaspora. Ei umblă acum, sărmanii, se judecă şi nimeni nu se uită la dânşii. Fiindcă marele stăpân decide aşa, că el se teme de alegerile viitoare, cumva vrea să-i cuminţească, să-i dezamăgească, ca să nu mai vină data viitoare la vot. Şase luni de zile arătaţi-le ce puteţi, nu trimiteţi bani acasă. Nu va veni 1 miliard şi 200 de milioane de dolari, lasă să vină 500.000, e de ajuns ca să nu murim de foame. Dar cel mai rău că ţin republica ca pe o corabie, o ţin pe linia de plutire banii aceia. Noi demult trebuia să ne ducem la fundul Mării Sarmatice. Le e milă de părinţi, de ce au mai lăsat pe aici, bunici că vor muri de foame. Degrabă nici pensie nu vom avea, aşa e situaţia economică de gravă la noi.”

Europa Liberă: În concluzie, moldovenii, cetăţenii, naţiunea trebuie să-şi caute duşmanii în interior sau în exterior?

 

Vasile Șoimaru: „În interior, în primul rând, dar să nu uite şi de exterior. Să nu uite ce avem în stânga Nistrului. Să nu uite că stânga Nistrului poate trece foarte repede şi în dreapta Nistrului. Dar pentru aceasta nouă ne trebuie sprijin internaţional. Noi pentru toate problemele noastre grave trebuie să avem sprijin din Occident. Nu de la Putin, el ne va îneca în prima secundă cum trece Nistrul.”

Europa Liberă: Într-o frază, cum vedeţi soluţionarea conflictului transnistrean?

Vasile Șoimaru: „Pot să spun să tăiem coada şopârlei. Nu e adevărat. Nu trebuie să o tăiem, fiindcă sunt nişte oameni acolo.”

Europa Liberă: Cum ar trebuie să fie rezolvată această problemă transnistreană ca să fie în favoarea Republicii Moldova? Pentru că există aceste temeri că se ajunge la transnistrizarea Moldovei.

Vasile Șoimaru: „Ori transnistrizarea teritoriului dintre Nistru şi Prut, ori cedare acelei părţi. Dar nici nu ai cui o ceda. Ucrainei îi trebuie răutăţile acelea de lideri de la Tiraspol? Nu-i trebuie. Ea îi are pe ai ei, nu poate scăpa de ei. A pierdut de acum un teritoriu atât de important şi atât de strategic, cum este Crimeea. Am văzut primele rachete le-au adus de acum acolo. Doamne, sărmana Europă, ce o aşteaptă pe dânsa! Dar problema trebuie rezolvată la cel mai înalt nivel internaţional. Nu se poate să treacă un sfert de veac şi să nu se mişte nimic. Acolo au crescut generaţii de tineri care nu ştiu nicio istorie.”

Europa Liberă: Sau din contra, chiar spun că Republica Moldova este statul duşman pentru regiunea transnistreană.

Vasile Șoimaru: „Da, noi suntem cei mai mari duşmani, dar sunt şi mai mari ca noi, dincolo de Prut – România. Aceasta încă e băgat în capul lor. Deci, internaţionalizare zi şi noapte. Dar nu are cine face lucrul acesta. Dodon nu va face, că el e fricos. El numai una ştie, să se linguşească pe lângă Putin. A ajuns el să-l laude pe Putin, să spună că invidiază poporul rus că are aşa un preşedinte. Măi omule, preşedinte ales ce eşti tu, dar pe poporul nostru cine îl va invidia că are aşa unul ca tine?! Cine ne va invidia pe noi? Din contra, ne va urî o Europă întreagă, fiindcă avem aşa un preşedinte.”

Europa Liberă: Domnule Șoimaru, rămâneţi pesimist sau optimist?

Vasile Șoimaru: „Optimist. Dacă aş fi pesimist, îmi luam copiii şi mă duceam. Eu rămân optimist şi cât voi mai putea voi lupta cu cuvântul scris, cu cuvântul publicat. Nu mă las, numai dacă ei mă vor lăsa să fac atâta cât pot eu. Dar voi mai face. Cel puţin, până în 2018 o fac.”

3 decembrie 2016

 

Sursa: http://www.europalibera.org/a/28153758.html