Pe 27 martie 2008, toată românimea sărbătorea 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă. La Chișinău, în cadrul unei adunări solemne în Aula Magna a Academiei de Studii Economice, instituție fondată de către unul dintre cei mai de seamă români de la sfârșitul secolului XX – începutul secolului XXI, regretatul prof. univ. Paul Bran, s-au întrunit oameni de știință, cultură și arte din Basarabia, la fel și români veniți din alte provincii istorice ale românimii pentru a consemna acest eveniment epocal pentru istoria noastră.

În cadrul acestei festivități, am lansat un album-monografie intitulat ROMÂNII DIN JURUL ROMÂNIEI ÎN IMAGINI, la care am lucrat cinci ani de zile și pe care doream foarte mult, anume în acea zi istorică, să-l fac cadou tuturor românilor, din partea Basarabiei înstrăinate și comunizate la acea oră…

În perioada următoare am continuat intensiv călătoriile în jurul României, și chiar mai departe de Țară. Pe lângă cei 100 mii de kilometri parcurși până în anul 2007, am mai călătorit încă 50 de mii – de la Caucazul de Nord și Cotul Donului până la Mările Adriatică și Ionică, și de la Carpații Nordici, Țara Bolohovenilor, Luțk și Lvov până la aromânii din Aminciul grecesc și Korcea albaneză, ”aventurizându-mă” să ajung chiar și în Boianul canadian din provincia Alberta, plus cele mai românești orașe canadiene – Montreal, Winnipeg și Toronto… Adunând multe alte informații despre românii din acele locuri și, pentru că tirajul modest al albumului cu al său mesaj unificator nu puteau ajunge la milioanele de români din întreaga lume, am hotărât să merg mai departe… în pas cu știința supermodernă a informaticii: să elaborez un SITE-web cu același subiect dar cu mult mai multe posibilități. Am avut norocul să găsesc și omul potrivit cu care să realizez acest proiect insolit și complicat—tânărul Ion Vartic, fiul regretatului patriot român basarabean Andrei Vartic.

…Însfârșit, azi, 1 Decembrie 2009, am posibilitatea să lansez acest nou proiect al meu, pe care îl pun la dispoziția tuturor românilor din Țară și din afara ei, transmițându-le totodată sincere felicitări cu ocazia Zilei Naționale a românilor, urări de prosperare și de consolidare a întregii națiuni române.

Cu mult drag,
al Dumneavoastră confrate într-u simțirea românească
Vasile Șoimaru

1 Decembrie 2009