Luni, 22 noiembrie, în Sala Mare de Consiliu a Băncii Naţionale a României a avut loc o manifestare intitulată Seară culturală moldovenească, care, după spusele Guvernatorului BNR Mugur Isărescu, se repetă după 20 de ani. Ultima dată un astfel de eveniment a avut loc aici în anul 1991 cu participarea regretaţilor interpreţi Doina şi Ion Aldea-Teodorovici.

Seara a fost deschisă de către dl Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, academician al Academiei Române, doctor honoris causa al ASEM, după care a avut loc un frumos concert în cadrul căruia au evoluat circa 40 de minunaţi artişti, profesionişti şi amatori, de la Chişinău: corul Cantabile de la ASEM(conducător Elena Marian), tânărul şi tralentatul viorist Ionel Manciu, solistul Cristofor Teodorovici, fiul regretaţilor Doina şi Ion Aldea –Teodorovici, cei care au evoluat pe aceeaşi scenă acum 20 de ani, Ansamblul etnofolcloric Ştefan Vodă din Chişinău. În cadrul concertului a avut loc şi un moment literar cu Tudor Ungureanu(Amintiri din copilărie de Ion Creangă) şi Vasile Şoimaru(Neamul Şoimăreştilor: De la legendă la istorie). Manifestarea a fost moderată de către doctorul în economie Vasile Şoimaru, care a ţinut să sublinieze în finalul concertului că românii l-au numit pe moldoveanul Ştefan Vodă Cel mai mare român al tuturor timpurilor, iar, conform ultimului sondaj CCSB , olteanul Mugur Isărescu este considerat Cel mai de încredere român al vremurilor noastre

În încheiere a luat cuvântul Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM.

La eveniment au participat ambasadorul R. Moldova la Bucureşti Iurie Reniţă, ex-premierul Valeriu Muravschi, ex-ambasadoarea Iuliana Gorea-Costin, patriotul Valeriu Graur, multe alte personalităţi ale ştiinţei, culturii, vieţii publice din cele două state româneşti.

Manifestarea a fost consacrată aniversării a 130 de ani de la întemeierea Băncii Naţionale a României.

(V. R.)

bnr-22-11-10-10

Picture 2 of 20

Fotografii

de Marcel Porumbescu

TIMPUL, 26 Noiembrie 2010