NEDREPTATEA DE LA LEOVA:
Muzeul fraților Teodorovici de ani de zile în ruini – Biblioteca ICR-istului V. Matei arătând ca o Casă Mare…

Ion Leașenco mă invită să particip la comemorarea celor doi mari patrioți și interpreți basarabeni, Doina și Ion Aldea-Teodorovici, la 25 de ani de la urcarea lor la Cerurii. Comemorarea va avea loc la monumentul de la intrarea în Valea Morilor din Chișinău, pe 29 octombrie. Aș fi dorit să mă aflu și eu acolo dar nu am nicio posibilitate. Mă cheamă la drum alte locuri. În acea zi voi trece pe la Coșereni, în drum spre Mănăstirea Comana, unde voi participa la o altă comemorare, a celor 156 de mii de ostași români căzuți la Cotul Donului, Stalingrad și Câmpia Calmucă, în noiembrie 1942-februarie 1943. (La Comana, pe 24 octombrie 2015, a fost dezvelită prima pe teritoriul României, Troiță consacrată memoriei Eroilor Români, căzuți în Bătălia Stalingradului). Dar dacă n-ar fi avut loc această coincidență totuna aș fi preferat să merg mai întâi de toate, la Leova, la baștina celor doi frați, talentați compozitori și interpreți, patrioți și minunați români, regretații Ion și Petre Teodorovici. De ce? Am motivele mele pe care nu le ascund, ele pot deveini și ale voastre.
Astă vară, pe 5 iulie, s-au împlinit 20 de ani de la trecerea în neființă a lui Petre Teodorovici, după o operație chirurgicală nereușită efectuată de către un chirurg-politician și proaspăt academician, din echipa lui Plahotniuc, operație care s-a terminat exact de nefericit ca și cele făcute de aceleași mâini regretaților Andrei Vartic și Maria Iovu. Iar pe 30 octombrie se vor împlini 25 de ani de la moartea soților Doina și Ion Aldea Teodorovici după un tragic accident automobilistic lângă Coșereni, România. (E de menționat faptul că de cercetarea circumstanțelor morții acestor trei mari patrioți basarabeni încă nimeni nu s-a ocupat serios, bănuielile apărute în ultimii 20-25 de ani de la moartea lor tragică intensificându-se de la an la an, devenind mai multe).
Ori de câte ori trec prin apropierea orașului Leova, plecând sau revenind de la Balcic, Constanța, Brăila, Galați, fac un scurt popas la baștina celor doi frați. Doar în acest an am făcut trei astfel de popasuri, an în care comemorăm aceste regretate personalități. Și de fiecare data aici admir strada centrală cu frumoșii ei castani, mai ales când sunt înfloriți, stejarul secular din curtea Cadastrului, toate monumentele leovene etc. Dar îmi stă inima în loc atunci când ajung în dreptul Școlii de arte pentru copii, în care este amplasat și Muzeul de istorie și etnografie cu o secțiune dedicată celor doi frați leoveni, Ion și Petre Teodorovici. Starea acestui sediu este jalnică și frații leoveni n-au meritat aceasta.
Cei care conduc urbea, școala și raionul se plâng că nu le ajung surse bugetare pentru astfel de cheltuieli. Dar dacă treci strada pe cealaltă parte vezi clădirea Bibliotecii raionale care arată cu totul altfel, ca o Casă Mare. De ce? Poate de aceea că poartă numele altui leovean, a poetului născut în Cazangic, Valeriu Matei? Acesta, slavă Domnului, este în viață, și gestionează cu succes un buget de milioane al ICR-ului Chișinăuean. Nu sunt la curent din ce bani s-a reparat Biblioteca, bine că s-a reparat, dar mă mir cum de nu s-au găsit câteva sute de mii de lei la ICR, sau la Ministerul Culturii, sau la cel al Educației, sau bani din niște fonduri europene, ca să se repare și clădirea care amintește de cei doi frați talentați leoveni?
Pentru că eu nu cred că frații Teodorovici au făcut mai puțin pentru slava acestei urbe, acestui stat și acestui Neam decât toți frații Matei împreună luați cu soțiile lor. Nici măcar n-am înțeles care a fost rostul schimbării numelui Bibliotecii raionale din “Maxim Gorki” în “Valeriu Matei”, pentru că opera scriitorului Maxim Gorki, în afară de 2-3 titluri, nu a fost aruncată la grămada de gunoi a istoriei literare. Dar dacă chiar ar fi fost așa mă întreb cum de a rămas strada din preajmă cu numele lui Gorki așa ca pe timpuri și n-au schimbat-o în stada V.Matei ca să fie ambele cu același nume de legendă leoveană?
Dar cea mai importantă întrebare care mă frământă este, totuși, următoarea: CÂT VA MAI RĂMÂNE ÎN ACEST HAL FĂRĂ DE HAL BIATA ȘCOALĂ DE ARTE PENTRU COPII, DIN CARE AR PUTEA SĂ MAI IASĂ VREUN COMPOZITOR, INTERPRET SAU PATRIOT DE TALIA CELOR DOI FRAȚI TEODOROVICI?…
Cel puțin acum o săptămână situația nu era schimbată și vă puteți convinge de acest lucru privind atent la unele imagini de mai jos…

V.Ș.
25 octombrie 2017

P.S. -Interesantă coincidență: 25.10.2017, ziua centenarului de când komuniștii bolșevici au răsturnat lumea cu fundul în sus și nici azi n-au fost judecați pentru asta într-un proces numit NURNBERG-2!!! De ce oare?