avartic_aplaudatLa 27 martie 2008, în ziua când Basarabia sărbătorea a 90-ea aniversare a votării Actului Unirii de câtre Sfatul Ţării, la Academia de Studii Economice din Chişinău s-a lansat una din ele mai importante cărţi pe care a putut cineva să o dăruiască României. Este vorba de albumul- monografie „Românii din jurul României în imagini”, realizat de profesorul Vasile Şoimaru. Cele 272 de pagini format A3 şi 850 de fotografii color ale acestei cărţi – unice în tot arealul românesc – deconspiră, mai întâi, efortul uriaş al autorului. Timp de cinci ani, pe banii lui şi cu talentul lui, de multe ori în singurătate deplină şi fără înaintemergători, Vasile Şoimaru s-a deplasat în toate comunităţile româneşti din jurul României – din Caucazul de nord şi până în Grecia şi Balcanii de Vest – şi a surprins în imagini de o rarisimă frumuseţe viaţa reală a acestor comunităţi.

A doua calitate de necontestat a acestei cărţi este că a fost publicată de editura „Prometeu” anume în Basarabia, anume pe banii basarabenilor. Nici un Voronin sau Stepaniuc, nici un zombie de la Institul de Istorie şi Drept al Academiei de Ştiinţe de la Chişinău, nici un mancurt din presa aservită comunismului şi celor care au transformat Basarabia în cel mai sărac stat european (prin batjocorirea făţişă a Declaraţiei de Independenţă a RM), nu poate spune că România a finanţat această lucrare memorabilă. „Românii din jurul României în imagini” reprezintă astfel dorul Basarabiei de România, suferinţa Basarabiei pentru deciziile care au rupt la 23 august 1939 Basarabia şi Bucovina din trupul Ţării noastre, dar mai ales faptul că aşa cum Basarabia are nevoie de România, tot aşa şi România nu poate deveni Ţară în toată puterea cuvântului fără Basarabia.

Dar ce a spus Vasile Şoimaru în noua sa carte ce nu spun şi alţi mari maeştri fotografi ai Basarabei şi României? Şi la acest subiect avem două răspunsuri. Primul: Vasile Şoimaru nu-şi ascunde identitatea sa românească atunci când fotografiază, ci dimpotrivă, o afişează deschis. Lucrul acesta se vede din orice fotografie de-a lui Vasile Şoimaru. El fotografiază româneşte şi cu mare dragoste pentru poporul român. Această metodă, însă, nu ne arată un fotograf de la marginea civilizaţiei europene actuale, ci de un maestru din centrul centrului ei. Fiindcă a fotografia azi nemţeşte sau englezeşte, ca şi româneşte, înseamnă a fi cetăţean al lumii. Or, aşa cum Europa contemporană nu poate fi închipuită fără Germania reunită, sau cu o Spanie ruptă în bucăţi, tot aşa şi România nu poate avea mare viitor fără Basarabia. Această viziune, hai să-i spunem geopolitică, a cărţii maestrului fotograf şi profesorului Vasile Şoimaru mai are o dimensiune pe care alţi fotografi nu o cunosc: cea ştiinţifică.

Fotografiile lui Vasile Şoimaru, fie că sunt realizate în satele româneşti de pe Nipru, în Maramureşul istoric, în Ungaria, Cehia, Albania, Macedonia sau Grecia, fie în Basarabia natală sau în Bucovina, ne reprezintă viaţa românilor din acele zone în toată amploarea ei fiinţială – arhitectură de cult şi case de locuit, garduri şi porţi, câmpuri şi crânguri, fântâni şi izvoare, ziduri străvechi şi şcoli contemporane, mode vechi şi mode noi, tipuri de costum popular românesc, dar şi tipuri de români acomodaţi sau neacomodaţi la condiţiile reale în care locuiesc. Nimic valoros nu scapă de ochiul atent al cercetătorului ştiinţific Vasile Şoimaru, nimeni nu poate spune după ce priveşte fotografiile lui că oamenii şi lucrările lor, surprinse la începutul mileniului III de artistul şi omul de ştiinţă basarabean, nu fac parte din românitate. Străjuită de harta României Mari şi de Coloana Infinitului – care la Vasile Şoimaru are rădăcini în Marea Adunare Naţională a românilor din Basarabia -, „Românii din jurul României în imagini” prezintă neamul românesc aşa cum stă el acum, la începutul mileniului III, pe harta cea nouă a Europei. Este unul din cele mai frumoase cadouri pe care un român din Basarabia l-a făcut Patriei sale, România. Este o carte de aplaudat până la lacrimi.

de Andrei Vartic, 27 Martie 2008
www.voceabasarabiei.com