soimaru_gyulaLuni, 15 septembrie, la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, în colaborare cu Consulatul General al României la Jula, a fost lansat albumul-monografie al prof. univ. dr. Vasile Şoimaru din Chişinău, Republica Moldova, intitulat “Românii din jurul României în imagini”, volum care cuprinde şi câteva imagini din viaţa românilor din Ungaria.

În deschiderea seratei, Ioan Fodoreanu, consul general al României la Jula a făcut o scurtă prezentare a muncii şi activităţii prof. Şoimaru, care a găsit o frumoasă şi originală modalitate de a marca cei 90 de ani de la Marea Unire a Basarabiei cu România. Pasionat de mai mulţi ani de fotografie şi devenind, între timp, un profesionist, Vasile Şoimaru a luat-o mai întâi spre Bucovina, mai exact spre nordul ei, Ucraina (Maramureşul istoric, numit şi Transcarpatia, Ţinutul Herţa, românii de la Bug-Kirovograd şi Nicolaev, românii din regiunea Odesa), Rusia (românii din Caucazul de Nord), Bulgaria (românii din Vidin şi Cadrilater), Serbia (Valea Timocului şi Voivodina), Ungaria, Croaţia şi Italia (istroromânii şi friulenii), aromânii din Grecia, Macedonia ex-iugoslavă şi Albania, populaţia românească slavizată din sudul Slovaciei, Cehiei şi Poloniei, inclusiv din Wadowice (Polonia), locul de baştină al regretatului Papa Ioan Paul al II-lea.

Albumul are 272 de pagini şi conţine circa 850 de fotografii, fiind lansat pentru prima dată pe 27 martie 2008, în Republica Moldova, la Chişinău, exact la 90 de ani de la Marea Unire a Basarabiei cu România. Albumul de imagini al profesorului Şoimaru cuprinde românii din jurul graniţelor României, pe care i-a vizitat în ultimii cinci ani, parcurgând pentru aceasta circa 100 de mii de km, fapt pe care autorul îl mărturiseşte în studiul introductiv al volumului. Până să fie lansat la Jula, volumul a fost prezentat în mai multe ţinuturi locuite de români, la “fraţii” pe unde a colindat în cei cinci ani de zile şi unde a fost primit cu multă dragoste. Profesorul ne-a mărturisit că ultima lansare a monografiei este programată pentru data de 1 Decembrie, la Alba-Iulia, la aniversarea a 90-a de la Marea Unire.

“Mi-am zis să ajung la românii de pretutindeni, la toţi acei care mi-au fost gazde, ghizi, protagonişti timp de cinci ani. Trăiesc emoţii nemaipomenite reîntâlnindu-i, dar şi mai emoţionante sunt trăirile oamenilor care îşi regăsesc chipurile, dar mai ales sufletul şi rădăcinile româneşti, răsfoind albumul. Pentru că mulţi sunt despărţiţi de ţară nu doar prin hotare, dar şi prin uitare, neştire, nepăsare. Mă bucur dacă lucrarea mea a reuşit să le trezească conştiinţa de neam. Despre românii din Ungaria este foarte puţin în acest album, pentru că atunci când am venit aici prima dată am umblat cu umbrela pe o ploaie, abia am văzut ceva, dar făcându-mi cruce aici în faţa dumneavoastră promit că nu voi muri până nu scot o altă ediţie cu cultura şi cu acest minunat centru al românilor din Ungaria, oraşul Jula”, a spus domnul Şoimaru la serata de la Uniune.

Autorul şi-a exprimat bucuria de a putea vedea albumul în cât mai multe biblioteci, făcând şi pentru Liceul “Nicolae Bălcescu” o donaţie de carte şi reviste. Dorinţa lui ar fi să scoată un nou volum despre românii de pretutindeni şi, fiindcă nu crede ca de la Ministerul Culturii să primească bani pentru o asemenea carte, speranţa îi rămâne la sponsorii ce simt româneşte, aşa cum a adunat fonduri şi pentru primul volum. Autorul albumului a promis că se va întoarce în primăvara anului viitor pentru a face nişte cercetări în cele mai importante localităţi din Ungaria, unde locuiesc români şi va încerca să insereze imaginile într-o a doua ediţie a albumului.

Butar, 25 Septembrie 2008
Foaia romaneasca, 19 Septembrie 2008