iorga_brandusaCasa Memoriala „Nicolae Iorga” si Muzeul Judetean organizeaza astazi, la ora 16.00, seria lansarilor de carte, in colaborare cu personalitatile culturale basarabene, activitate in cadrul proiectului „Nicolae Iorga-valorificari patrimoniale”, implementat de Asociatia Culturala „Nicolae Iorga” si finantat de Primaria Municipiului Botosani.

Vasile Soimaru va comunica cititorilor sai care sunt roadele experientei personale, a observatiilor fixate pe filmul fotografic sau video. „Seria de lansari de carte apartine unor personalitati culturale basarabene, care se inscriu intr-un proiect cultural initiat de Asociatia Culturala „Nicolae Iorga”. Manifestarile sunt dedicate implinirii a 68 de ani de la trecerea in eternitate a marelui savant”, a declarat Violeta Budai-Damaschin, muzeograf. In cadrul acestei actiuni, ce se va derula la Casa Memoriala, Vasile Soimaru isi lanseaza albumul „Romanii din jurul Romaniei in imagini”, editura Prometeu, Chisinau. Lucrarea cuprinde imagini color din toate comunitatile romanesti din jurul Romaniei.

Uimitoarea carte a lui Vasile Soimaru este una de suflet, iesita din inima lui. Albumul reprezinta un bilant al unor eforturi de un transparent patriotism manifestat de interesul autorului pentru comunitatile romanesti. Vasile Soimaru a pornit in drumetii ghidat de un mare, acut si vibrant, mai rar intalnit la noi, sentiment de neam si de tara. In cadrul acestei manifestari, Vlad Pohila isi va lansa volumul „Si totusi, limba romana”, editura Prometeu, Chisinau, 2008.

de Brandusa Poclid, 21 Noiembrie 2008
Jurnalul de Botosani