lucian_botosaniCasa Memorială „Nicolae Iorga” din Botoşani a găzduit sâmbătă, 1 noiembrie, lansarea albumului „Românii din jurul României în imagini”, realizat de scriitorul Vasile Şoimaru, la eveniment participând Ninela Caranfil, actriţă la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, prozatorul Vlad Pohilă şi publicistul Nicolae Rusu.
Voluminoasa lucrare, ce cuprinde în cele 272 de pagini peste 850 de fotografii realizate de autor în ultimii cinci ani, a fost lansată la Chişinău la 27 martie 2008, autorul marcând în acest fel cei 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Despre importanţa lucrării le-a vorbit celor prezenţi la manifestare chiar prefaţatorul albumului, scriitorul Vlad Pohilă : „…albumul reprezintă cu siguranţă o carte de vizită a tuturor românilor, meritul de excepţie al acestuia constă în etalarea unui adevăr care este incontestabil, oricât vor să-l pună la îndoială alţii”.

Autorul albumului, Vasile Şoimaru, a prezentat publicului câteva constatări amare desprinse în timpul călătoriilor: încercările de deznaţionalizare la care sunt supuşi românii de către autorităţi prin închiderea şcolilor în limba română şi prin legiferarea termenilor sovietici de “popor moldovenesc” şi “limbă moldovenească”.

În încheiere, actriţa Ninela Caranfil a recitat câteva poezii de Dumitru Matcovschi, sfătuindu-i totodată pe tinerii prezenţi să fie mai atenţi la dramele românilor din afara graniţelot şi să fie mai apropiaţi sufleteşte faţă de aceştia.

de Lucian A, 22 Noiembrie 2008
Interacţiuni etnice – Nr. 29