Românii din jurul României în imagini – Un album monografie al prof. univ. Vasile Şoimaru care reprezintă dorul Basarabiei de Patria-Mamă
In ziua cand Basarabia sărbătorea a 90-a aniversare a votării Actului Unirii de catre Sfatul Ţării, la Academia de Studii Economice din Chişinău s-a lansat una din ele mai importante
cărţi realizate de un basarabean. Este vorba de albumul-monografie „Românii din jurul României în imagini”, de prof. univ. Vasile Şoimaru. Cele 272 de pagini format A3 şi 850 de fotografii color ale acestei cărţi – unice in tot arealul romanesc – deconspiră, mai intai, efortul uriaş al autorului. Timp de cinci ani, Vasile Şoimaru s-a deplasat in toate comunităţile romaneşti din jurul Romaniei – din Caucazul de nord şi pană in Grecia şi Balcanii de Vest – şi a surprins in imagini, de o rarisimă frumuseţe, viaţa reală a acestor comunităţi. In opinia cunoscutului regizor şi scriitor patriot Andrei Vartic, albumul „Romanii din jurul Romaniei in imagini” reprezintă dorul Basarabiei de Romania, suferinţa pentru deciziile care au rupt la, 23 august 1939, Basarabia şi Bucovina din trupul Ţării, dar mai ales faptul că aşa cum Basarabia are nevoie de Romania, tot aşa şi Romania nu poate deveni Ţară, in toată puterea cuvantului, fără Basarabia.
Răsfoind albumul, observăm că Vasile Şoimaru – un adevărat artist fotograf – nu işi ascunde identitatea sa romanească atunci cand fotografiază, ci dimpotrivă, o afişează deschis. El fotografiază romaneşte şi cu mare dragoste pentru poporul roman. Imaginile, fie că sunt realizate in satele romaneşti de pe Nipru, in Maramureşul istoric, in Ungaria, Cehia, Albania, Macedonia, Grecia ori Basarabia natală sau Bucovina, reprezintă viaţa romanilor din acele zone in toată amploarea ei fiinţială – arhitectură de cult şi case de locuit, garduri şi porţi, campuri şi cranguri, fantani şi izvoare, ziduri străvechi şi şcoli contemporane, mode vechi şi mode noi, tipuri de costum popular romanesc, dar şi tipuri de romani acomodaţi sau neacomodaţi la condiţiile reale in care locuiesc. Străjuită de harta Romaniei Mari şi de Coloana Infinitului, albumul-monografie prezintă neamul romanesc aşa cum stă el acum, la inceputul mileniului III, pe harta cea nouă a Europei.
Tot in acest an, cartea a fost lansată şi la Bucureşti, in cadrul unor ample manifestări cultural-ştiinţifice care au avut loc la Academia de Studii Economice şi la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii din Bucureşti, unde am fost prezent şi eu, onorand astfel invitaţia prof. Şoimaru. La manifestări a participat o amplă delegaţie a Forului Democrat al Romanilor din R. Moldova, in frunte cu Andrei Vartic, prim-vicepreşedinte al FDRM. Ovaţionat indelung de elita ştiinţifică şi pedagogică a Romaniei, profesorul Vasile Şoimaru a povestit intreaga aventură a proiectului „Românii din jurul României în imagini”, inclusiv cei cinci ani grei de peregrinări ştiinţifice pe cont propriu, in căutarea localităţilor in care locuiesc sedentar comunităţi romaneşti.
Domnia sa a precizat de ce a inchinat volumul regretatului profesor Paul Bran, fondatorul Academiei de Studii Economice din Chişinău, mai apoi şi rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. „Paul Bran a susţinut cu entuziasm proiectul meu şi a fost unicul sponsor din România; dar chiar dacă nu ar fi făcut acest lucru, tot lui i l-aş fi închinat, atât de uriaşe sunt meritele acestui excepţional om de ştiinţă care a pus temelia învăţământului superior economic în Basarabia şi a modernizat acest tip de învăţământ în România”. Profesorul Vasile Şoimaru a ţinut să remarce şi faptul că in realizarea proiectului „Românii din jurul României în imaginii” a pornit de la sintagma lui Nicolae Iorga – „România este înconjurată de români” – şi că a vrut anume ca lucrarea să fie finalizată in 2008 – anul Marii Uniri.
de Ioan Popescu, 7 Decembrie 2008
Oglinda Literara, nr. 84, Focșani