In seara de 4 septembrie 2009, la Centrul Comunitar Cote des Neiges a avut loc o lansare de carte mai puţin obişnuită. Într-o vizită-fulger a sosit la Montréal profesorul Vasile Şoimaru din Chişinău, cel care a străbătut zeci de mii de kilometri pentru a da răspuns chemării sufletului ce îl inspiră în ultimii ani – localizarea şi fotografierea românilor de pretutindeni.
În drumul său spre satul Boian din provincia Alberta, în care locuiesc urmaşii unor colonişti veniţi în Canada la începutul secolului XX din Boianul bucovinean, Vasile Şoimaru a decis să „dea o fugă” şi la Montréal. Aici a găsit, spre marea sa surprindere, o diasporă bine organizată şi receptivă la actul cultural.

Comunitatea Moldovenilor din Québec (CMQ) şi Asociaţia Culturală Română (ACR) au reuşit mobilizarea în doar două zile a unui număr impresionant de participanţi.Ala Mândâcanu, preşedinta CMQ, a făcut o scurtă prezentare a activităţii lui Vasile Şoimaru ca profesor universitar, scriitor, politician şi fotograf de talent. Paul Dăncescu, preşedinte ACR, a prezentat albumul oaspetelui, menţionând insistenţa autorului în cercetarea unui domeniu ce încă mai are multe necunoscute. Şoimaru şi-a început discursul cu un clip care reprezintă imagini din carte, acompaniate de emoţionantul cântec „Hai să-nfăptuim Unirea”, interpretat de Tămăruţa Costriţchi şi corul Liceului „Prometeu” din Chişinău, compozitor – Aurelian Silvestru.

Cei prezenţi au ascultat cu interes relatarea autorului despre călătoriile sale în diferite ţări unde locuiesc români, călătorii făcute din dragoste pentru Neam şi Ţară: Basarabia, Nordul Bucovinei, Caucazul de Nord, Valea Timocului, Serbia, Grecia, Croaţia, Albania etc. Pasiunea sa pentru fotografie îşi are începutul în 1994, când şi-a procurat în SUA primul aparat fotografic, o „Minolta” de 108 dolari. De atunci, pasiunea pentru fotografie s-a unit cu cea pentru cercetarea fenomenului de păstrare şi promovare a culturii, limbii şi valorilor spirituale la românii din afara României. „Lucrarea de faţă este o răzbunare a mea personală împotriva regimurilor comuniste care au încercat să ne deznaţionalizeze”.
Au ţinut să-şi spună cuvântul şi artiştii din diaspora locală. Alexei Corjan, membru al formaţiei basarabene „Ştefan-Vodă”, a interpretat la tilincă două melodii strămoşeşti, apoi vasluianul Vasile Bulai – câteva piese la caval, fluier, ocarină, iar soţia sa, Maria Bulai, a recitat o poezie scrisă de cernăuţeanul Vasile Tarâţeanu.

Tânăra Ana Popescu, originară din satul de baştină al lui Vasile Şoimaru, Cornova, a recitat un vers de Alexei Mateevici. Tamara Cernăuţeanu a interpretat un străvechi cântec popular. Adrian Erbiceanu, preşedintele Asociaţiei scriitorilor de limbă română din Québec, a calificat drept impresionant efortul lui Şoimaru. La eveniment a luat parte şi Florian Pârvănescu, consilier la Consulatul României din Montréal.

Au fost prezenţi peste 60 de vorbitori de limbă română. Menţionăm doar câţiva prieteni fideli, membri ai Asociaţiei Culturale Române şi ai Comunităţii Moldovenilor din Quebec: scriitoarea Viki Tarcău, profesorii Maia şi Pierre Morel, Ortanza Tudor, membrii consiliului CMQ – Nicolae Mărgineanu, Angela Corcodel, Angela Stratulat, Alexei Rogov, Andrei Carandiuc, Marin Jora. Prezentarea lui Şoimaru a trezit multe emoţii şi sentimente deosebite. El a promis să revină la Montréal cu a doua ediţie, în care îi va include şi pe românii din Canada.

Sergiu Musteaţă, 6 Septembrie 2009
Montréal, Canada

Moldova Quebec
Jurnalul de Botoșani și Dorohoi, 11 Septembrie 2009
Romanian Global News