„Românii din jurul României” – „o pocnitura pentru ca sa se trezeasca unii”
Românii de dincolo de granite au fost în centrul atentiei la cel mai recent eveniment organizat de Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu”, petrecut vineri, 22 mai. Atunci a fost lansat un album de exceptie, „Românii din jurul României în imagini”, de conf. univ. dr. Vasile Soimaru, din Chisinau, dar si cel mai recent numar al revistei „Familia româna”, dedicat regretatului poet Grigore Vieru.
„Cultura si finantarea culturii la Bucuresti sînt conduse de alti oameni, nu de români”. Aflat într-un „turneu de promovare” a ineditei sale carti, Vasile Soimaru a lansat-o, în numai doua zile, la Oradea, Baia Mare si Bistrita. În municipiul maramuresean a sosit însotit de scriitorii basarabeni Vlad Pohila (prefatatorul albumului) si Ion Iachim, dar si de conf. univ. dr. Constantin Malinas, directorul bibliotecii Universitatii din Oradea si fondatorul revistei „Familia româna”.
Vasile Soimaru, doctor în economie si fost deputat, a initiat acest proiect pentru ca vroia sa vada „cum arata fratii nostri din departare”. Pentru realizarea albumului, a cerut sprijin la Chisinau, apoi autoritatilor de la Bucuresti, dar nimeni nu i-a oferit ajutor: „Cultura si finantarea culturii la Bucuresti sînt conduse de alti oameni, nu de români”, s-a plîns autorul albumului. Soimaru a pornit, totusi, la drum, hotarît sa îsi urmeze visul chiar si pe datorie; în cinci ani, a parcurs peste 100.000 km, cu masina personala, realizînd mii de fotografii, dintre care peste 800 au fost incluse în acest album. Vasile Soimaru spune ca nu a urmat nici un curs de fotografie, nu a citit nici un manual în domeniu si nu doreste sa devina fotograf profesionist; modest, spune ca tot ceea ce a avut de facut a fost „sa apese pe buton” în clipa potrivita.
„Este o carte care ne face dreptate”
Cartea cuprinde, în proportie de circa 95%, imagini, primele fiind cele surprinse în Maramuresul de peste Tisa, locuri unde Vasile Soimaru si-a si început documentarea.
În mod ciudat, albumul „Românii din jurul României în imagini” nu a fost primit cu raceala doar în Republica Moldova (fapt care nu surprinde pe nimeni), ci si în România, unde toti politicienii si toate autoritatile îsi striga în gura mare dragostea pentru „fratii nostri de peste Prut”: „În Basarabia, ziarele guvernamentale n-au scris o vorba despre cartea asta. Doar ziarele de opozitie au remarcat-o si cîteva institutii de presa din România. Pentru oficialii români, în schimb, cartea nu exista. Nici Departamentul Românilor de Pretutindeni, nici Institutul Cultural Român nu au cumparat vreun exemplar”, a spus Soimaru. „Aceasta carte are o valoare artistica deosebita, o valoare istorica, de document, dar si o valoare justitiara. Este o carte care ne face dreptate, pentru ca ne aduna pe toti la un loc. Ea este efectul unei stari deosebite, a unei sete de a-ti arata identitatea atunci cînd altii vor sa ti-o zdrobeasca. Aceasta carte este o pocnitura pentru ca sa se trezeasca unii”, a opinat scriitorul Vlad Pohila.
„Familia româna” – o lacrima pentru Grigore Vieru
În acelasi context a fost lansat cel mai recent numar – 1 (32)/aprilie 2009 – al revistei „Familia româna”, dedicat, în proportie de peste 50%, poetului român Grigore Vieru. Cu aceasta ocazie, bibliotecara Diana Ionescu a prezentat un grupaj de fotografii realizate la înmormîntarea patriotului.
În plus, revista contine capitolele consacrate – „File de istorie”, „Cununa de aur a României”, cu articole despre românii care traiesc în jurul tarii noastre, si „Actualitatea româneasca”, unde de remarcat este prezentarea, în versuri, realizata de poetul român stabilit în Australia, George Roca, poetului basarabean stabilit în Maramures, Igor Ursenco – o dovada ca românismul nu are limite geografice.
Întreaga manifestare a fost moderata de dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judetene, care a profitat de ocazie pentru a-i oferi Ioanei Dragota, redactorul sef adjunct al revistei „Familia româna”, o diploma de excelenta la împlinirea vîrstei de 50 de ani.
Anca GOJA, 26 Mai 2009
Graiul Maramuresului