Dublu eveniment cultural, cu semnificatie profund romaneasca, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu”! La finele saptamanii trecute, a fost lansat primul numar din 2009 al revistei „Familia Romana” si albumul „Romanii din jurul Romaniei, in imagini”.

Baia Mare devine incet, dar sigur, „capitala” romanilor de pretutindeni. „Vina” o poarta evenimentele culturale initiate si sustinute de Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” si directorul acesteia, Teodor Ardelean.

In anul in care comunistii de la Chisinau, in frunte cu „tatucul” Vladimir Voronin, sarbatoresc 650 de ani de la nasterea asa-zisului stat moldovenesc, romanii din Basarabia s-au „unit” cu Romania, in imagini, si s-au intors in tara descalecatorilor Dragos si Bogdan.

La finele saptamanii trecute, Biblioteca Judeteana a gazduit o dubla lansare sub semnul Basarabiei: primul numar al revistei „Familia Romana” din acest an si albumul conferentiarului universitar Vasile Soimaru din Chisinau, „Romanii din jurul Romaniei, in imagini”.

Directorul Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu”, Teodor Ardelean, a explicat ca „Familia Romana”, revista romaneasca cu cea mai mare raspandire, nu putea sa nu marcheze moartea marelui poet basarabean Grigore Vieru: „Nu putea aparea acest numar trecand peste ceea ce este Grigore Vieru – un trezitor de limba si de suflet romanesc. Acest numar ii este dedicat poetului”. Redactorul sef adjunct al revistei, Ioana Dragota, a completat ca: „Acest numar al revistei Familia Romana se doreste a fi un omagiu adus lui Grigore Vieru, un poet foarte iubit, drept dovada si numarul mare de ganduri si poezii primite la redactie de peste tot, din Canada, SUA, sa nu mai vorbim de Romania si Basarabia”. Tot in amintirea lui Grigore Vieru, a fost proiectat si un filmulet de la inmormantarea poetului. Apoi, pe acordurile celor de la Grup Folk Clasic, si-au facut intrarea oaspetii basarabeni: Vasile Soimaru, Ion Iachim si Vlad Pohila, aflati intr-un „turneu-maraton” de lansare a albumului „Romanii din jurul Romaniei, in imagini”. In numai doua zile, albumul lui Vasile Soimaru a ajuns in Cluj, Oradea si Baia Mare. Initial, Soimaru planuia doar trei lansari: una la Chisinau, pe 27 martie 2008 – la aniversarea a 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, una la Alba Iulia, pe 1 decembrie 2008 si una pe 28 noiembrie, la Cernauti, la aniversarea Unirii Bucovinei cu Romania, numai ca a ajuns sa parcurga un traseu aproape la fel de lung ca si la realizarea albumului. In cei 5 ani de munca, Soimaru a parcurs peste 100.000 de kilometri si a realizat mii de fotografii, fara sa primeasca niciun ajutor financiar de la vreo institutie de cultura.

De altfel, nici Institutul Cultural Roman, nici Departamentul pentru Romanii de Pretudindeni nu s-au sinchisit macar sa cumpere un exemplar din albumul basarabeanului. Soimaru spune insa ca nu e suparat pe Romania, din cauza dezinteresului autoritatilor: „Nu exista lucrarea asta pentru ei, pentru ca n-au creat-o ei. Daca o creau ei, trebuiau sa arda 5 milioane de Euro si o institutie intreaga trebuia sa lucreze. Dar eu am facut-o, cu 40.000 de dolari, in 5 ani de zile. Practic, ce-am putut eu si prietenii mei. Am facut-o pentru ca am vrut sa va oferim un dar dumneavoastra, celor din Romania. Nu m-am suparat pe cei din Romania care n-au vrut sa ne ajute, pentru ca ne-au facut, de fapt, un bine. Asa cum in 1918 am facut noi, primii, Unirea, tot asa am facut acum, la 90 de ani, o unire mai mare, dar intr-o carte”.

de Ioana Lucacel, 27 Mai 2009
ioana[@]gazetademaramures[.]ro