Povestea albumului fotografic de exceptionala calitate grafica ’’Romanii din jurul Romaniei’’ si a autorului acestuia este nu doar interesanta, ci reprezinta o adevarata lectie de istorie.

Vasile Soimaru, moldovean de la Chisinau, a ’’descoperit’’ ca este roman doar la jumatatea vietii, dupa ce a reusit sa se dezbare de indoctrinarea sovietica conform careia moldovenii nu ar fi romani. Profesor universitar de economie, fost parlamentar in Republica Moldova, Vasile Soimaru si-a descoperit in 1994 pasiunea pentru fotografie, odata cu ideea realizarii albumului amintit. Rod al unei munci de cinci ani, timp in care autorul a calatorit peste 100.000 km, volumul expune fotografii cu romani, locuinte si biserici ale acestora, costume populare, locuri si artefacte romanesti de pe cele mai neasteptate meleaguri… Astfel, daca despre comunitatile romanesti din Ungaria, ex-Iugoslavia, Ucraina sau Basarabia se (cam) stia si pina acum, multi au aflat abia din albumul realizat de Vasile Soimaru ca exista romani si la est de Bug, in Grecia, Caucaz, Polonia sau in nordul Italiei (evident, altii decit cei plecati la munca in ultimii 10 – 15 ani).

Lansat in 2008 la Chisinau, albumul fotografic a avut parte de numeroase prezentari publice in Romania, iar acum, cu ocazia vizitei in Canada a autorului, a fost prezentat si romanilor de la Montreal. ’’Am opt prezentari a cartii pe teritoriul Canadei, si la fiecare voi lasa cite un exemplar. Iar pe parcursul acestora nu uit sa-mi folosesc din plin aparatul foto, iar in cea de a doua editie a cartii,prevazuta pentru anul 2011, va exista un capitol special cu romanii din Canada’’, da asigurari Vasile Soimaru, incintat ca in ’’Canada franceza’’ a avut surpriza de a gasi o ’’Canada romaneasca’’… Pe care de altfel spera sa o gaseasca si in Alberta, unde va vizita satul Boian, localitatea creata acum mai bine de un secol de bucovinenii dintr-un sat cu acelasi nume, aflat linga Cernauti…

Urmas, spune el, al familiei de boieri pe care i-a evocat Mihail Sadoveanu in ’’Neamul Soimarestilor’’, Vasile Soimaru afirma dintr-o suflare ca singura tara pe care ar mai dori sa o viziteze este… Romania Mare!

Revista Zig Zag, Canada, 3 Septembrie 2009