Prof. Vasile Soimaru din Chisinau a participat la intalnirea din 17 septembrie a grupului Observatorul din Toronto (colaboratori ai revistei, cenaclul Nicapetre si Teatrul Tudor Musatescu), prilej cu care si-a prezentat cartea “Romanii din jurul Romaniei in imagini”, transmite Romanian Global News, care citeaza publicatia romana de peste Ocean.

Cele 272 de pagini format A3 si 850 de fotografii color ale acestei carti – unice in tot arealul romanesc – deconspira, mai intai, efortul urias al autorului.

Timp de cinci ani, pe banii si cu talentul lui, de multe ori in singuratate deplina, Vasile Soimaru s-a deplasat in comunitatile romanesti din jurul Romaniei – din Caucazul de Nord si pana in Grecia si Balcanii de Vest – si a surprins in imagini de o rarisima frumusete viata reala a acestor comunitati. Fotografiile lui Vasile Soimaru, fie ca sunt realizate in satele romanesti de pe Nipru, in Maramuresul istoric, in Ungaria, Cehia, Albania, Macedonia sau Grecia, fie in Basarabia natala sau in Bucovina, ne reprezinta viata romanilor din acele zone in toata amploarea ei fiintiala – arhitectura de cult si case de locuit, garduri si porti, campuri si cranguri, fantani si izvoare, ziduri stravechi si scoli contemporane, mode vechi si mode noi, tipuri de costum popular romanesc, dar si tipuri de romani acomodati sau neacomodati la conditiile reale in care locuiesc.

Nimic valoros nu scapa de ochiul atent al cercetatorului stiintific Vasile Soimaru, nimeni nu poate spune, dupa ce priveste fotografiile lui, ca oamenii si lucrarile lor, surprinse la inceputul mileniului III de artistul si omul de stiinta basarabean, nu fac parte din romanitate.

Strajuita de harta Romaniei Mari si de Coloana Infinitului – care la Vasile Soimaru are radacini in Marea Adunare Nationala a romanilor din Basarabia -, “Romanii din jurul Romaniei in imagini” prezinta neamul romanesc asa cum sta el acum, la inceputul mileniului III, pe harta cea noua a Europei. Este unul din cele mai frumoase cadouri pe care un roman din Basarabia l-a facut Patriei sale, Romania.

Toronto, Canada/Romanian Global News
vineri, 18 septembrie 2009