Septembrie 2009 l-a prins pe doctorul în economie, omul politic, sociologul, maestrul artei  fotografica Vasile Soimaru în Canada – tara tuturor popoarelor si fara conflicte interetnice; tara imigrantilor si fara someri, dupa cum a mentionat Dumnealui, la 17 septembrie 2009, la întâlnirea cu grupul publicatiei Observatorul si reprezentantii comunitatii moldovenilor din Toronto – capitala provinciei Ontario si capitala economica a Canadei.

Prima interferenta a lui Vasile Soimaru cu conationalii sai a fost la Montreal, unde Comunitatea Moldovenilor din Quebec, în frunte cu Ala Mândâcanu, a savurat din plin maretia si nobletea sufletului neobositului cercetator si patriot. Apoi a mers la Winnipeg, capitala provinciei Manitoba si la Boian, în provincia Alberta, fratele drept al Boianului din strabuna Bucovina.

Aceasta calatorie va fi oglindita în urmatoarea carte a lui Vasile Soimaru.

Diaspora din Totonto a avut fericita ocazie sa-l întâlneasca pe doctorul Vasile Soimaru la lansarea cartilor sale “Românii din jurul României în imagini” si “Poeme în imagini”, gratie domnilor Ovidiu Creanga, Dumitru Puiu Popescu si Dorin Ciupac.

Ovidiu Creanga, membru al Uniunii Scriitorilor din R.M., este o radacina de neam viguroasa, dar si un ram (CREANGA) la cele 88 de primaveri, radacina rasarita pe pamânt basarabean, si anume în Varzaresti, plasa Nisporeni, judetul Lapusna, în 1921, la 14 februarie, într-o zi cu Marele Grigore Vieru. Ovidiu Creanga pastreaza legatura cu bastina prin patronarea spirituala a patru scoli din R.M. Una din ele fiind Liceul “L. Blaga” din Tiraspol.

Olteanul Dumitru Puiu Popescu, stabilit la Toronto, este editorul ziarului Observatorul (www.observatorul.com), care informeaza, promoveaza, protejeaza, lanseaza, sustine tot ce tine de orice suflare româneasca din America de Nord, România, Republica Moldova si din toate colturile lumii unde sunt stabiliti români.

Atmosfera calda a fost prilejuita de Sfânta Pâine coapta de familia lui Ovidiu Creanga si de ospitalitatea Luminitei, fiica d-lui.

Moderatorul Dumitru Puiu Popescu a mentionat, cu sinceritatea si bunatatea care-l caracterizeaza, valoarea si unicatul albumelor “Românii din jurul României în imagini” si “Poeme în imagini”.

Dorin Ciupac, un tânar si talentat economist basarabean, un cetatean si un patriot al valorilor ce tin de neam si tara, s-a referit la conexiuni necesare pentru a nu ne simti singuri în oceanul lumii.

Vasile Soimaru si-a început discursul cu prezentarea electronica a imaginilor din album în ritmul unui cântec interpretat de un cor de copii de la Liceul de Creativitate si Inventica “Prometeu-Prim” din Chisinau, de solista Tamarica Costritchi (text si melodie de A. Silvestru, directorul acestui liceu).

Publicul prezent a simtit astfel înca o data aroma limbii materne, s-a patruns de frumusetea si eternitatea transpusa în cartile lansate, a sesizat munca titanica a autorului. Conationalii nostri din Quebec au plasat acest videoclip pe Youtube (http://www.moldovaquebec.ca).

Ovidiu Creanga a vorbit cu entuziasm despre tinerii si elevii din R.M. care contribuie la perpetuarea valorilor perene, valori care construiesc prezentul pentru viitor si nu uita trecutul.

Ion Constantinescu, arhitect, a multumit d-lui Vasile Soimaru, care pe lânga cele peste 100 000 (o suta de mii) de kilometri parcursi (cum ai înconjura pamântul de doua ori si jumatate la ecuator), a mai gasit forte sa faca peste 50 de prezentari ale acestui album, iar una din ele sa fie la Toronto.

Delia Pruteanu, poeta, nou-venita în Canada, i-a multumit lui Vasile Soimaru, mentionând ca vizita d-lui, de fapt, a cimentat si mai mult prieteniile în diaspora si asa ea personal i-a cunoscut pe Ovidiu Creanga, D. P. Popescu, Dorin Ciupac si alti conationali.

Observatorul din 14 septembrie 2009 a informat cititorii despre întâlnirea cu savantul Vasile Soimaru, a facut o prezentare a albumului “Românii din jurul României în imagini” si a scris: “Nimic valoros nu scapa de ochiul atent al cercetatorului stiintific Vasile Soimaru, nimeni nu poate spune, dupa ce priveste fotografiile lui, ca oamenii si lucrarile lor, surprinse la începutul mileniului III de artistul si omul de stiinta basarabean, nu fac parte din românitate. Strajuita de harta României Mari si de Coloana Infinitului – care la Vasile Soimaru are radacini în Marea Adunare Nationala a românilor din Basarabia, “Românii din jurul României în imagini” prezinta neamul românesc asa cum sta el acum, la începutul mileniului III, pe harta cea noua a Europei. Este unul din cele mai frumoase cadouri pe care un român din Basarabia l-a facut Patriei sale, România”.

Viata românilor din Canada este un nou proiect al lui Vasile Soimaru si ma gândesc ca ar fi bine ca sa punem toti umarul, sa strângem niste fonduri de bani pentru a-l ajuta pe maestrul Vasile Soimaru sa mai scrie o fila din Istoria Românilor, o fila adevarata, care educa si tine memoria treaza.

Suntem în plina toamna. O toamna ce rodeste fructe si flori concomitent pe ramuri, o toamna ce a creat o Primavara în viata politica din R.M.. Sper ca aceasta Primavara va topi gheata comunismului barbar. Sper ca aceasta Primavara sa împrospateze aerul în mediul academic si Vasile Soimaru sa fie apreciat la justa sa valoare pentru munca depusa întru prosperarea patrimoniului stiintific, întru cultivarea sentimentului de cetatean si patriot al neamului.

Maria Tonu, Toronto, 24 Septembrie 2009
Literatura si Arta