Zilele trecute am revenit în mare grabă de la o conferință din MAIA-Catarji ca să onorez invitația MAIEI Sandu la Congresul PAS, alături de alți câțiva semnatari ai Declarației de Independență a RM, din 27 august 1991, și ai Declarației de fondare a Consiliului Național al Reîntregirii, din 1 Decembrie 1991.
La lucrările congresului am asistat până la prima pauză, bucurându-mă de buna organizare cu puținii bani pe care PAS-ul îi are (congresul având loc în Teatrul SATIRICUS, local accesibil ca plată pentru închiriere), bănuind că va trezi nelimitată invidie din partea unor partide cu bani mulți dar cu puține șanse de vot. În următoarele zile m-am aflat pe drumurile românimii despre care voi scrie neapărat nu mai târziu de 19 noiembrie curent.
Revenind acasă și deschizând PC-ul mi-am pus mâinele în cap: mai întâi pentru declarația neunionistă a Maiei, apoi, când am citit și comentariile unor unioniști accelerați la această declarație, m-am simțit ca după un duș rece.
Unii postaci care niciodată nu s-au pronunțat pentru Unire, transpirând din greu pentru unionalistul Dodon, pentru un pumn de bobi, i-au sărit în cap Maiei pentru declarația ei neunionistă… Alții, care ne demonstrau cât de bun și necesar este UNINOMINALUL lui Plahotniuc, ne amintesc să-i mulțumim Maiei Sandu că ni l-a adus pe Dodon în fruntea R. Moldova… Iar unioniștii lui Plahotniuc o atacă împingând-o să treacă de partea acceleraților Pro-UNIRE ca voturile ei să se înghesuiască în cele 20-30 la sută de voturi unioniste pentru ca Unirea să fie votată …la paștele cailor.
Însă cel mai tare din parcare a fost Gheorghe Mârzenco, măscărind-o pe Maia cât o întreagă șatră. Iată un fragment dintr-o postare de-a lui: „…Încă veți vedea ce ”perle europene” veți auzi din gura acestei NEfete-NEfemeie… E omul Moscovei, prieteni. Trimisă pe altă ușă…”. Recunoasc, această postare m-a șocat mai tare decât declarația Maiei. Niciodată n-aș fi crezut că din gura unui bărbat, jurnalist și creștin, poate ieși astfel de „perle” lingvistice care corespund calificativelor: „NEeducat”, „NEbăiat” și „NEbărbat”, asemănătoare celor din arsenalul său lingvistic. Nici socialista komunistă, Zina-Karabina, n-a fost onorată vreodată de unioniști cu astfel de cuvinte.
Îmi cer scuze de la Maia pentru această ofensă adusă ei de către un reprezentant al genului din care fac parte și eu!
Este cunoscut faptul că postările dure pe FB costă mult: cu unele din ele te poți învrednici de PREMIUL NAȚIONAL al RM, acordarea căruia depinde întrutotul de coordonator și omul său de la cultură. Dacă la banii câștigați de la postările care provoacă sute de comentarii acide mai adaugi niște economii făcute cu anii, poți construi o casă departe de patria mică, dezbinată și sărăcită, de unde nu vei dori să te mai întorci nici măcar în viitoarea Patrie Reunită, chiar unionist fiind, și nici să lași un testament ca rudele să-ți aducă oasele să putrezească aici, ACASĂ…
Dar postarea lui GM am păstrat-o ca să-i amintesc de ea după alegerile viitoare parlamentare sau după desfășurarea unui referendum pe tema reunirii și numărarea voturilor Pro-UNIRE din partea sprijinitorilor lui Plahotniuc, Ghimpu și Șalaru…
Nu știu de unde vine declarația Maiei, că din sufletul ei nu poate ieși așa ceva: fiind născută pe malul stâng al Prutului, cu TVR-ul și Radio Iași în Casa părintească, 24 din 24 de ore, nu putea naște o astfel de enormitate. Doar dacă declarația dată este una nereușită, pur politică, cu scopul de a mai zmulge niște voturi de la tovarășii din stânga sau de la cei din centrul eșichierului politic al RM. S-o spună politologii numai nu cei de la Curtea lui „El Coordonatore”.
Ea, probabil, și-a amintit cine și, mai ales, de ce, au „consultat-o” la tema dată chiar dacă nu mai are vreo importanță pentru că zecile de comentarii acide vorbesc de la sine; ele par a fi întocmite înainte ca Maia să-și facă publică declarația sa neunionistă…
Și acum, după cele spuse, mă întreb și vă întreb: DORESC OARE UNIREA UNIONIȘTII CARE O ATACĂ PE MAIA SANDU RISCÂND SĂ PIARDĂ VOTURILE SUSȚINĂTORILOR EI? SAU POATE DE ATÂTA ȘI-O ATACĂ, CA SĂ LE PIARDĂ?…
V.Ș.
17.09.17