PROFESORUL VLAD CIUBUCCIU A URCAT LA CERURI …
PROFESORUL Vlad CIUBUCCIU A URCAT LA CERURI …ACUM 40 DE ZILE!
ÎNTR-O lume NEBUNĂ, NEBUNĂ, NEBUNĂ…, precum este cea în care noi trăim, cu toții, MOARE UN OM ATÂT DE CUNOSCUT ÎN CULTURA NOSTRĂ, CARE A FOST VLAD CIUBUCCIU, ȘI NIMENI, DAR ABSULUT NIMENI, nici un CUVÂNT N-A SCOS, DESPRE ACEASTĂ PIERDERE URIAȘĂ A NOASTRĂ, NICI MĂCAR LA CELE 40 DE ZILE DE LA MOARTEA SA…
Acum aproape trei ani, pe 17.07.2017, l-am sărbătorit la 80 de ani pe Vlad Ciubucciu, istoricul, pedagogul, criticul literarar, scenaristul și profesorul universitar. Și cine atunci putea crede că nu va trece nici trei ani și va muri ca un anonim… De neiertat!!!!
Născut la 13 iulie 1937 în satul Şipca, raionul Şoldăneşti, Moldova, unde a absolvit şcoala medie. Studiile superioare şi le-a urmat la Facultatea de Istorie şi Filologie a Universităţii de Stat din Chişinău, absolvind-o în anul 1962, angajîndu-se în acelaşi an în calitate de profesor. Peste patru ani a fost numit Şef al Secţiei de învăţămînt raional. Apoi este angajat la Chişinău în calitate de membru al Colegiului de Redacţie al filmelor artistice la studioul „Moldova-film”. Îşi continuă activitatea de critic literar, susţine teza de doctorat la Academia de Ştiinţe a Moldovei în anul 1984, devenind doctor în istorie. Este numit vice-ministru al Învăţămîntului. Apoi a activat în calitate de consilier al preşedintelui Republicii Moldova. În calitate de savant are cîteva monografii ştiinţifice, printre care una cu titlul „Taina numelui tău” despre proveninţa unor nume moldoveneşti pe parcursul secolelor. Membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova.
Să ne iertați pe noi, păcătoșii, Bădie Vlad Ciubucciu, dar, mai ales vremurile în care noi trăim…
Ca om de ştiinţă, ca un mare cercetător, ca istoric de vocaţie, ca pedagog şi profesor de talie deosebită a rămas Vlad Ciubucciu în amintirea contemporanilor. S-a aflat mereu la datorie, valorificând timpul şi vastele sale cunoştinţe în cel mai raţional mod. Stima şi respectul de care s-a bucurat în anii activi de viaţă merită să fie transmise în timp şi spaţiu şi acum, când nu-l mai avem printre noi. Dumnezeu să-l ierte şi fie-i veşnică pomenirea!