Cu două decenii înainte de Furtul Mileniului III, cel al Miliardului de dolari SUA, efectuat cu pricepere de hoții de miliarde din gruparea criminală Shornik & K, cu sediul la Chișinău, Orhei și Jora de Mijloc, a avut loc un alt furt, unul al Mileniului II,  în primul Parlament al R. Moldova, care nici după trei decenii n-a început investigarea lui de către organele competente ale celor două state românești: n-au avut nici specialiști competenți în astfel de investigații dar nici oameni care înțeleg mărimea acelei hoții de la sfârșitul lunii iunie 1991, care s-a întâmplat cu exact 60 de zile și nopți înainte de proclamarea Independenței R. Moldova…

…La sfârșitul lunii iunie a anului 1991, Parlamentul de la Chișinău a organizat o conferință internațională cu tema „Pactul Molotov-Ribbentrop și consecințele lui pentru Basarabia”, unul dintre organizatori fiind un membru de onoare, de mai târziu, al Academiei Române, directorul recent alungat al ICR din Chișinău, candidatul de azi la titlul de membru-corespondent al AȘM, care de vreo zece ani se tot autointitulează, Acad. Valeriu Matei (Maticiuk, până la parașutarea lui din Moscova la Chișinău în anul 1989, cu o piesă de teatru despre Milescu-Spătaru, subiect copiat dintr-o monografie bucureșteană)…

După acea conferință s-a publicat o carte intitulată „Pactul Molotov-Ribbentrop și consecințele lui pentru Basarabia. Culegere de documente” ( Chișinău, Editura Universitas, 1991). V.M. semnase pentru acea carte o prefață de două păginuți, text pentru care își atribuise drepturile de autor. Dar cartea mai consta și din 42 de documente selectate, traduse și redactate de istoricii Ion Șișcanu și Vitalie Văratec. Ei își atribuiseră dreptul de autor la acest compartiment. Numai că atunci când nănășelul de cununie al lui V.M. cu C.P., acad. Mihai Cimpoi, l-a înaintat la titlul de membru de onoare al Academiei Române, V.M. uitând atunci să specifice acest lucru, atribuindu-și dreptul de autor la întreaga carte. Mai mult, peste 21 de ani de la acea conferință, în anul 2012, V.M. a reeditat acea carte (trecând pe primul loc numele lui Ribbentrop), cu titlul „Pactul Ribbentrop-Molotov și agresiunea sovietică împotriva României. Culegere de documente (1939-1991)”, la editura ploieșteană LIBERTAS, incluzând în ea încă vreo 16 documente pe lângă cele 42 din prima ediție și 10 caricaturi cu Hitler și Stalin din presa vremii și a lumii. În plus, volumul include și Declarația de Independență a R. Moldova, probabil pentru a ne aminti cine pretinde că este autorul acestui document epocal, dar și pentru ca volumul cărții să pară mai mare. În această ediție, pe foaia de titlu se menționează: „Selecția, traducerea și îngrijirea textelor, prefață și note de V.M., membru de onoare al Academiei Române”, astfel, drepturile de autor aparținând, evident, doar unuia dintre autorii din anul 1991, acesta fiind nimeni altul decât V.M.-ul din Valea Sărată de la Kazangik-Leova… Au rămas cu buzele umflate, Ion Șișcanu și Vitalie Văratic sau, poate, cedarea acestor drepturi le-a fost răsplătită cu generozitate? Nu se știe însă cât vor costa aceste drepturi, atunci când deținătorii lor din 1991 vor descoperi și dacă vor descoperi acest furt intelectual, cartea fiind de negăsit în bibliotecile și librăriile din R. Moldova, este ascunsă de public pentru ca să nu iasă la iveală această hoție intelectuală (Probabil din aceleași considerente, și alte cărți semnate de V.M. nu sunt de găsit nici în librării, nici în biblioteci).

E de menționat, ÎNSĂ, că în iunie 1991 V.M. a adunat de la participanții la acea conferință epocală (nu mă tem să zic asta!) cele 50 de comunicări științifice ale lor, amăgindu-i că Parlamentul de la Chișinău va finanța publicarea lor într-un volum de înaltă ținută poligrafică, până la sfârșitul anului calendaristic 1991. Nici azi, după 32 de ani, volumul promis autorilor nu a mai văzut lumina tiparului și nici măcar comunicările nu li s-au întors lor. Am așteptat și eu să apară acest volum important ca să-mi împrospătez memoria cu prețioase informații de la conferință, în primul rând, cu cele din comunicarea marelui nostru istoric și patriot, prof. Gh. Buzatu, care a așteptat 22 de ani, până în ultima clipă a vieții sale, volumul promis, sau măcar textul comunicării sale la conferința de pomină (cu tema: «Secretele» protocolului secret al pactului Hitler-Stalin, scris de mână până în ultima clipă!), ca să-l publice într-o carte a sa proprie (mi-a recunoscut acest lucru cu ceva timp înainte de moartea sa, despre care se zice că cineva, tot de la Chișinău, i-a grăbit-o!). Marele patriot a plecat la Domnul fără a-și vedea publicată comunicarea, iar „micul organizator” de pe Bâc, a tipărit deja două căți menționate mai sus și semnate fraudulos de el, și își trăiește viața în alte interminabile și rentabile promisiuni și …intenții de avansare pe scara unor noi titluri științifice nemeritate dar toată viața de el visate, care îi aduc venituri cu zero eforturi (numai titlul de membru de onoare al AR i-a adus în perioada de când deține acest titlu de membru de onoare (fără de onoare!), venituri în sumă de 110 mii de Euro… Doar fratele său de cruce de la Ploiești de la Fundația Mihai Viteazul, i-a oferit o sumă de două ori mai mare pentru zisa și presupusa operație la ficat… Și concertele de binefacere ale interpretei Irina Loghin în același scop chirurgical i-au adus venituri la fel de mari… ȘI DOAR NĂNĂȘELUL DE CUNUNIE AL LUI VM cu a sa CP cunoaște mai bine toate detaliile acestor afaceri comune ale lor…

Eu însă am continuat investigația mea de 50 de pagini publicată acum șase ani

( http://www.ziaristionline.ro/2017/02/17/umbra-kgb-ului-asupra-icr-ului-bomba-de-la-chisinau-directorul-icr-fals-doctor-si-dublu-academician-dr-vasile-soimaru-valeriu-matei-este-un-impostor-de-cariera/)

 și n-am găsit nicio urmă din cele 50 de comunicări (unele fiind de mare valoare pentru istoria semnării acelui Pact Neghiob, așa l-a apreciat marele poet român născut în Basarabia, acum 80 de ani, Adrian Păunescu!!!).

…Ca să aflu în ultimile zile că V.M. mai vrea ceva, vrea să obțină titlul de Membru-corespondent al AȘM în plină restructurare, împins tot de nănășelul său de cununie ca și la titlul de Membru de onoare al AR, acum vreo zece ani, fără să susțină o teză de doctor în științe sau să aibă scrisă/publicată măcar o păginuță monografică în viața sa plină de aventuri …financiare, pe vreun mal de Bâc, de Nistru, de Prut, de Dâmbovița… sau al altor râuri de pe continent… NIMIC!!! A reușit însă să pășească pragul unui pălățel în marea Capitală, de care putea avea parte doar milionarul de pe malurile Dâmboviței, Gigi Becali…

Acum, pentru că al nostru candidat și-a înaintat dosarul la titlul pe care n-are cum să-l merite, mă adresez votanților de la AȘM (dar și conducerii Academiei Române, care i-au acordat acestuia titlul de onoare fără vreo onoare, acum mai bine de un deceniu):

ÎNAINTE DE A-I ACORDA VOTUL DE ÎNCREDERE ACESTUI CANDIDAT AȚI AVEA CURAJUL SĂ-L ÎNTREBAȚI UNDE PĂSTREAZĂ CELE 50  DE COMUNICĂRI ȘTIINȚIFICE ALE AUTORILOR DIN 1991, UNII  DINTRE CARE AU ȘI PLECAT LA DOMNUL FĂRĂ CA SĂ-ȘI VADĂ LUCRAREA PUBLICATĂ sau măcar să-și vadă recuperat textul comunicării lor științifice de la acea conferință istorică?…

PE NĂNĂȘEL NU-L ÎNTREB PENTRU CĂ ȘTIU CE RĂSPUNS ARE PREGĂTIT, MAI ALES CĂ V.M. NU ESTE NICI PRIMUL NICI ULTIMUL CAZ CLINIC, ȘTIINȚIFICO-MEDICAL, CARE A FOST ÎMPINS LA TITLURI ȘI FUNCȚII NEMERITATE, AVÂND O SIMPLĂ ȘTAMPILĂ NELEGITIMĂ A UNEI ONG, ADEVĂRATĂ SPĂLĂTORIE DE $, Euro, Lei.MD și Lei.RO!!! și de sticle goale de kogniak Barza Albă, uneori și Neagră…

CURAJ, DOMNILOR ACADEMICIENI!!! SALVAȚI MĂCAR DUPĂ TREI DECENII MANUSCRISELE PLINE DE INFORMAȚII ISTORICE CALITATIVE ALE ÎNAINTAȘILOR VOȘTRI ȘTIINȚIFICI…

EU, UNUL, POT SĂ-L IERT DACĂ-MI PUNE MAPA CU ELE PE MASĂ CA SĂ PUN UMĂRUL LA PUBLICAREA LOR FĂRĂ VREUN INTERES PERSONAL, FINANCIAR SAU ȘTIINȚIFIC, MĂCAR DUPĂ 32 DE ANI DE LA FURTUL SFÂRȘITULUI DE SECOL XX… ACEA MAPĂ ASCUNSĂ ADÂNC DE TOT PE CARE AR DORI S-O RĂSFOIASCĂ ORICINE DIN ISTORICII NOȘTRI ONEȘTI, DE LA NISTRU PÂN-LA TISA, conform Școlii Științifice a Marelui Eminescu, și el, ca și V.M., Membru de onoare (doar că, post-mortem!) al Academiei Române…

CA ÎNTREBĂRILE ADRESATE CANDIDATULUI DE CĂTRE VOTANȚII DE PE AMBELE MALURI DE PRUT SĂ FIE MAI CONCRETE VĂ PROPUN PROGRAMUL CONFERINȚEI DE ACUM 32 DE ANI, PROGRAM CARE NU MAI EXISTĂ NICĂIERI, NICIUN EXEMPLAR, NICI ÎNTR-O ARHIVĂ, DE LA CHIȘINĂU SAU BUCUREȘTI, PROGRAM CARE AM PUTUT SĂ-L DESCOPER DOAR ÎNTR-UN ZIAR LOCAL RAIONAL PE CARE NU-L POT NUMI CA SĂ NU DISPARĂ ȘI ACEST NUMĂR DE ZIAR CA ȘI ALTELE CARE AU TIPĂRIT MATERIALELE CONFERINȚEI DE URIAȘĂ VALOARE ISTORICĂ ȘI ȘPTIINȚIFICĂ, ACUM TREI DECENII…

Lectură plăcută, stimați votanți!!!!

Vasile ȘOIMARU, dr. în economie, deținător al Premiului Academiei Române (2015) pentru Monografia etnofotografică ROMÂNII DIN JURUL ROMÂNIEI, deputat în Parlamentul R. Moldova de legislaturile: 1990-1994, 1998-2001, 2021-…

ANEXA 1:

PROGRAMUL

Conferinței internaționale «Pactul Molotov-

Ribbentrop și consecințele lui pentru Basarabia», 26-28 iunie 1991

26 iunie 1991

9.00 – 11.30

Deschiderea lucrărilor Conferinței

Cuvînt de deschidere.

Dl Mircea SNEGUR, Președinte al Republicii Moldova

Pactul Molotov-Ribbentrop și consecințele lui pentru Basarabia.

Raport prezentat de Dl Alexandru MOȘANU, doctor, profesor, Președinte al Parlamentului Republicii Moldova

Pactul Molotov-Ribbentrop și consecințele lui pentru Basarabia: cîteva considerații asupra implicațiilor lui în problema drepturilor omului.

Dr. Dennis DELETANT, Universitatea din Londra. Anglia

Consecințele politice ale pactului Molotov-Ribbentrop pentru Țările Baltice și Basarabia: aspecte comune și deosebiri.

Dl V. BLUMZA, candidat în istorie. Republica Lituania

Pactul sovieto-nazist și izbucnirea celui de-al doilea război mondial.

Dr., prof. Paul MICHELSON, Huntingion College. Departamentul de istorie, S.U.A.

12.00 – 14.00

Aspecte juridice, politice și morale ale înțelegerii dintre Hitler și Stalin privind anexarea Basarabiei la U.R.S.S.

Dr. Eugen HOLBAN. Paris. Franța

Alipire și realipire sau anexiune și reanexiune?  Reunificare sau triplă dezmembrare.

Dr. Michael BRUCHIS. Tel-Aviv. Israel

Pactul Molotov-Ribbentrop: unele considerații despre normele constituționale fundamentale.

Dr. Lowry WYMAN. Centrul rus de cercetări. Universitatea Harvard. S.U.A.

Antecendentele problemei basarabene.

Dl Pavel PARASCA, candidat în istorie, Universitatea de stat din Moldova. Chișinău, Republica Moldova

Unitate medievală românească și imperialisme contemporane.

Dl Șerban PAPACOSTEA, membru-cor. al Academiei Române, Institutul de istorie ”Nicolae Iorga”. București, România

Împrejurările istorice ale încheierii tratatului de pace de la București (16/28 mai 1812).

Dr. Paul CERNOVODEANU, Institutul de istorie ”Nicolae Iorga”. București, România

Ocuparea Basarabiei în 1940 – consecință a dezmembrării Statului Moldova la 1812.

Dl Dumitru GRAMA, Institutul de filozofie, sociologie și drept al Academiei de științe. Chișinău, Republica Moldova.

Basarabia, Bucovina și generația de la 1848.

Dna Cornelia BODEA, membru-cor. al Academiei Române. București, România

Moldova în conștiința Transilvaniei.

Dr. Teodor POMPILIU, Universitatea Clij-Napoca, România

Aspecte documentare ale pactului Hitler-Stalin.

Dr. Gheorghe BUZATU, Institutul de istorie ”A.D.Xenopol”. Iași, România

Dr. Stela CHEPTEA, Institutul de arheologie. Iași, România

Tratatul de neagresiune germano-sovietic din 23 august 1939. Un punct de vedere.

Dr. Nicolae FOTINA, asociația de drept și relații Internaționale. București, România.

Pactului Hitler-Stalin în viziunea istoriografiei americane.

Prof. Kurt TREPTOV, Universitatea Illinois, S.U.A.

Considerații juridice asupra pactului Molotov-Ribbentrop.

Dr., prof. Marțian NICIU, decan al facultății de drept al Universității Clij-Napoca. România

Politica externă a României în condițiile încheierii pactului Hitler-Stalin.

Dr. Valeriu Florin DOBRINESCU, Institutul de istorie ”A.D.Xenopol”. Iași, România

Între Auschwitz și GULAG: alternativa României: 1939-1941.

Dr. Matei CAZACU, centrul de cercetări știinșifice. Paris, Franța

23 august 1939 – 22 iunie 1941

Dr., prof. Ion AGRIGOROAIEI, Universitatea «Alexandru Ioan Cuza». Iași, România

Pactul Molotov-Ribbentrop și relațiile româno-ruse.

Dr. Nicolas DIMA. Washington, S.U.A.

«Nulitate A» – nulitatea pactului Molotov-Ribbentrop

Dr. Gheorghe BODEA, directorul muzeului de istorie Cluj-Napoca. România

15.30 –  17:30

Problema Basarabiei între 1875-1878.

Dl Dan BERINDEI, membru-corespondent al Academiei Române, Institutul de istorie «Nicolae Iorga». București, România

Problema Basarabiei în cadrul războiului ruso-româno-turc din 1877-1878.

Dl Ion VARTA, candidat în Istorie, Institutul de istorie al Academiei de științe, Chișinău, Republica Moldova.

Mișcarea de eliberare națională din Basarabia (1917-1918) și actul Unirii din 27 martie 1918.

Dl Valeriu MATEI, președintele Comisiei pentru studierea consecințelor pactului Molotov-Ribbentrop, Parlamentul Republicii Moldova, Chișinău.

Cu privire la relațiile dintre Moldova și Ucraina în 1917-1918.

Dl Mitru GHIȚIU, candidat în istorie, directorul Serviciului de stat al arhivelor, Chișinău, Republica Moldova

1918: concepții despre viitorul Bucovinei.

Dl Ștefan PURICI, profesor de istorie la școala medie Ostrița, raionul Hliboca, regiunea Cernăuți

Antitezele situației Internaționale a României, 1918- 1940.

Dr. Viorica MOISUC, Institutul de studii sud-est europene. București, România

Germania și statutul Basarabiei: 1918-1941.

România interbelică în interesele marilor puteri.

Dr. Viorel ROMAN, Universitatea din Bremen, Germania

27 iunie 1991

9.00-11.30

Conferința româno-sovietica de la Viena din 1924.

Dr. Ion M. OPREA, Institutul de istorie «Nicolae Iorga», București, România

De la discuțiile tripartite la pactul Molotov-Ribbentrop

Dr. Ion CIUPERCĂ; dr., prof. Emilian BOLD, Universitatea «Alexandru Ioan Cuza», lași, România

«Protocolul secret» și statele terțe.

Dl V.A.ALEXANDROV, consilier la secția de relații internaționale a C.C. al P.C.U.S., Moscova, U.R.S.S.

«Secretele» protocolului secret al pactului Hitler-Stalin.

Dr. Gheorghe BUZATU, Institutul de istoric «A.D.Xenopol», lași, România

Aspecte documentare ale pactului Hitler-Stalin.

Dr. Stela CHEPTEA, Institutul de arheologie, lași. România

Tratatul de neagresiune germano-sovietic din 23 august 1939. Un punct de vedere.

Dr. Nicolae FOTINO, asociația de drept internațional și relații Internaționale, București. România

Pactul Hitler-Stalin în viziunea istoriografiei americane.

Prof. Kurt TREPTOV, Universitatea Illinois, S.U.A.

Considerații juridice asupra pactului Molotov-Ribbentrop.

Dr., prof. Marțian NICIU, decan al facultății de drept al Univerității Cluj-Napoca, România

12.00 – 14.00

Politica externă a României în condițiile încheierii pactului Hitler-Stalin.

Dr. Valeriu Florin DOBRINESCU, Institutul de istorie ”A.D.Xenopol”. Iași, România

Între Auschwitz și GULAG: alternativa României: 1939-1941.

Dr. Matei CAZACU, centrul de cercetări științifice. Paris, Franța

23 august 1939 – 22 iunie 1941

Dr., prof. Ion AGRIGOROAIEI, Universitatea «Alexandru Ioan Cuza». Iași, România

Pactul Molotov-Ribbentrop și relațiile româno-ruse.

Dr. Nicolas DIMA. Washington, S.U.A.

«Nulitate A» – nulitatea pactului Molotov-Ribbentrop

Dr. Gheorghe BODEA, directorul muzeului de istorie Cluj-Napoca. România

15.30 – 17.30

Pregătirea și efectuarea operațiunii militare de ocupare a Basarabiei și a nordului Bucovinei (28 iunie – 3 iulie 1940).

Dl Ion ȘIȘCANU, candidat în istorie, Institutul de istorie al Academiei de științe. Chușinău, Republica Moldova

Ocuparea Basarabiei și propaganda stalinistă.

Dl Mihai CERNENCO, candidat în istorie, Institutul pedagogic «Ion Creangă». Chișinău, Republica Moldova

Poziția principalelor forțe din România față de actul ocupării Basarabiei și a nordului Bucovinei în iunie 1940.

Dr. Ioan SCURTU, Universitatea București. România

Cedarea Basarabiei oglindită în Istoriografia germană.

Dr. Iancu Ioan BIDIAN, director al Institutului român din Freiburg, Germania

Basarabia și aplicarea pactului Molotov-Ribbentrop: ecouri în presa română și străină.

Dr. Dumitru IVĂNESCU. Institutul de istorie «A.D.Xenopol». Iași, România

Pactul Molotov-Ribbentrop și falimentul strategiei staliniste de schimbare prin forță a hotarelor ca mijloc de întărire a capacității de apărare a U.R.S.S.

Dl Anatol PETRENCU, candidat în istorie, Universitatea de stat din Moldova. Chișinău, Republica Moldova

Dezmembrarea teritorială a Basarabiei în 1940.

Dl Vitaliu VĂRATEC, candidat în istorie. Institutul de istorie al Academici de științe, Chișinău, Republica Moldova

Acordul final al dezmembrării: cazul nordului Bucovinei.

Dl Florea ȘAPCĂ, istoric, Hliboca, regiunea Cernăuți și Nicolae ȘAPCĂ, jurnalist. Cernăuți