“Vreme de 5 ani de zile, un profesor basarabean a dat ocolul
lumii ca să-și găsească frații de neam și de limbă, duși de destin
în toate colțurile pământului”. Așa îl descrie Alecu Reniță
(Formula As) pe profesorul Vasile Șoimaru. Cofondator al Academiei de Studii

Economice  din   Moldova (ASEM), economist, conferenţiar universitar, publicist, Vasile Șoimaru are o pasiune care a devenit proiect: fotografia. Aceast[ pasiune a dat naștere  la  două  albume fotografice publicate în 2004 – “Poeme în imagini”, și în 2008 – “Românii din jurul României în imagini”.

Pentru realizarea celui de al 2-lea album, “Romanii din jurul Romaniei in imagini”, domnia sa a străbătut peste 100.000 km în cinci ani de zile și a selectat aproximativ 850 de poze dintre mii de cadre luate în comunitățile românești din afara granițelor țării. Transnistria, Caucazul de Nord, Istanbul (Constantinopol), Valea Timocului, Ținutul Debrețin, Macedonia ex-Iugoslavă și Albania sunt doar o parte din locurile unde autorul nostru a as­cultat vorbindu-se dulcea limbă românească și a redat atmosfera locului în imagini în cele peste 250 de pagini ale cărții album “Romanii din jurul României în imagini”. Lansarea oficială a aces­tuia a avut loc la Chișinău pe 27 martie 2008.

Proiectul nu s-a încheiat odată cu această lansare. Nu după mult timp, Vasile Șoimaru a pornit în periplu și pe alte continete în ideea de a scoate o a 2-a ediție îmbunătățită, în care să imor­talizeze imagini cu români strămutați în toate coturile globului. În toamna lui 2009, la invitația domnului Corneliu Florea, urmașul Soimăreștilor a vizitat Canada. În afară de contactul cu comunitățile românești și basarabene din Montreal, Winnipeg și Toronto, și-a mai împlinit un vis: cel de a vizita comuna Boian. Primii ro­mâni ajunși în Alberta în 1898 au pus bazele acestei comune, dându-i denumirea dupa satul lor natal din Bucovina.

Când, ajuns la Winnipeg, cei doi prieteni au luat parte la slujba de duminică într-o frumoasă zi de septembrie. La sfârșitul ser­viciului religios, Preotul nostru, Părintele Victor Malanca, i-a făcut o prezentare deosebită oaspetelui basarabean, iar noi, cei prezenți în biserică, i-am cantat “La Mulți Ani cu Sănătate” în semn de respect, mai ales că era pentru prima oara cand ne trecea pragul. Dupa ce am făcut cunoștință și s-au facut foto­grafii, domnul Șoimaru ne-a povestit despre planul domniei sale de a lansa albumul și la Winnipeg. Împreună am stabilit că data acestei lansări să aiba loc pe 14 septembrie 2009, Ziua Înălțării Sfintei Crucii, zi de post si rugaciune sărbătorită de biserica orto­doxă. Noi ne-am notat data în agendă, iar cei doi au luat drumul vestului.

Calauzindu-și oaspetele spre Muzeul Pionierilor Români din Boian-AB, domnul Cornelui Florea a inclus în itinerariul călătoriei și Munții Stâncoși. O altă surpriză avută de publicistul moldovean a fost și vizita la Muzeul Pionierilor Romani din Lennard-MB, unde au vizitat Biserica Sf. Ilie, construită la 1908 de primii bucovineni veniți din Voloca, precum și casa Ion Paulencu. Timpul a trecut destul de repede, iar pe 14 septembrie, așa cum stabilisem, ne-am adunat în subsolul bisericii noastre, a ro­mânilor, așteptându-ne musafirul.

Nimeni nu stătea degeaba… băieții se ocupau de partea tehnică, instalând proiectorul, ecranul și calculatorul, iar noi, fetele, am pregătit gustări de post, fructe, cafea și ceai. De fapt, încercam să ne ascundem cumva emoția întâlnirii în spatele acestei agitații.

Cand a ajuns la biserică, oaspetele nostru a dat binețe și a făcut cunoștință cu toți cei prezenți, schimbând câteva vorbe cu aproape fiecare dintre noi.

Seara a început cu o prezentare a câtorva dintre fotografiile albumului “Românii din jurul României în imagini”. Fundalul so­nor al acestei prezentări a fost cântecul ÎNDEMN LA UNIRE inter­pretat de Corul Liceului Prometeu din Chișinău. Foarte frumoase imagini, iar cei mai emotivi nu s-au sfiit sa verse lacrimi la auzul acelor versuri impresionante.

Pe parcursul serii Părintele Victor a condus întâlnirea, iar oas­petele nostru ne-a vorbit despre domnia sa, despre realizările și planurile sale, despre călătoriile în comunitățile românești. Aș vrea să vă fac cunoscut sentimentul și părerea dumnealui referi­tor la acest album: „De-a lungul anilor m-am aflat și eu sub in­fluența propagandei sovietice. Timpurile s-au schimbat si mi-am dat seama, că mulți alți basarabeni, cine suntem și de unde venim. Lucrarea de față este o răzbunare personală împotriva regimurilor comuniste care au încercat să ne deznaționalizeze”. Deși tristă acestă afirmație, noi ne-am bucurat să îl avem în mi­jlocul nostru pe acest Șoimar.

Și pentru că am dorit ca dânsul să își mai aducă aminte de noi, i-am pregătit o mica atenție constand în doua semne de carte cusute de mână, aici la Winnipeg, un CD cu edițiile electronice ale Revistei Românului Manitoban (ROMB) de la data primei apariții, până la momentul vizitei, și un DVD cu imagini și video-clipuri făcute în timp la Festivalul Folklorama. De asemenea, toți cei prezenți au semnat o felicitare prin care i-am mulțumit de vizită.

În afară de fotografiile făcute în sala de la subsol și în fața altarului, ca amintire, românii din Winnipeg mai păstrează și cele două albume în imagini primite cadou de la autor (“Poeme în imagini” și “Românii din jurul României în imagini”), dar și o fru­moasă carpetă persană, țesută în războaiele moldave, care îl reprezintă pe Mihai Eminescu. Aceasta este expusă deja pe pere­tele bibliotecii bisericii Sf. Dumitru.

La sfârșitul întâlnirii, Părintele Victor i-a mulțumit distinsului oaspete, iar noi i-am urat succese maxime în tot ce și-a propus să mai realizeze și îl mai așteptăm pe la noi.

Angarta Frîncu,

Winnipeg, Canada