Versiuni actuale ale îndemnului naţionaliştilor moldoveni din vara lui 1989.

Pe 8 februarie curent, după ce am sorbit, în drum spre serviciu, editorialul din TIMPUL „Eu, „marginalul” şi „odiosul” C. Tănase, AIE-2 şi ruşii”, îndată a început să mă mănânce palma dreaptă, având dorinţa de a reacţiona la acest material… Seara, revenind acasă, am hotărât să văd şi comentariile pe marginea acestui articol în varianta electronică a ziarului şi m-am înspăimântat de reacţiile unor tovarăşi, supăraţi rău de tot… Aceste supărări mi-au amintit de o altă gravă supărare pe publicaţia TIMPUL, inserată în săptămânalul moldovenesc Russkoe slovo din 28 ianuarie curent şi în care cititorul de limba rusă din R. Moldova era informat despre succesele remarcabile ale participării elevilor din câteva şcoli ruseşti din R. Moldova la cea de-a VIII-a Olimpiadă internaţională la limba rusă din capitala acestei limbi… Dar autoarea a insistat să meargă mai departe…

Bănuiesc că acesta a şi fost scopul articolului provocator, dar nu ştirea despre succesele ruşilor moldoveni la Olimpiadă. Autoarea s-a lăudat colegilor de breaslă moscoviţi cu un citat dintr-un material publicat, chipurile, în ziarul TIMPUL, în care şcolile ruseşti din R. Moldova au fost numite – nici mai mult, nici mai puţin! – „ferme de îngrăşat porcii”. Citesc zilnic TIMPUL, dar aşa ceva aici n-am văzut niciodată! Nici măcar în paginile gazetei subterane aşa ceva nu s-a scris… În schimb, am dat de astfel de ziceri idioate în unele comentarii la materiale de maximă tensiune, publicate în TIMPUL, în alte ziare, pe site-urile unor TV kominterniste de la noi… Iată că metodele kaghebiste de pe timpurile lui Ejov şi Beria… rămân neschimbate, sunt doar modernizate: interesaţii de o provocare (interesat putea fi chiar cel care a provocat materialul amintit mai sus) publică un comentariu urât pe un site frumos, apoi preia de-acolo acest citat şi-l transmite la o publicaţie moscovită şovină de mare tiraj… Pe urmă, le dai ruşilor să rumege aceste pastile otrăvite, căci ei sunt obişnuiţi cu ele încă de prin anii ’30 ai secolului trecut. Acestea-s adevărate provocări ale mileniului!

Să nu se înţeleagă cumva că eu optez pentru introducerea cenzurii asupra blogurilor – ar fi un pas sau chiar doi înapoi faţă de ce am avut, mai ales că provocatorii mileniului au în rezervă multe alte metode şi tehnici de otrăvire a spaţiului mediatic. Important este ca cititorul, telespectatorul, radioascultătorul, bloggerul etc. să ştie a separa adevărurile mileniului de provocările mileniului

Aceste provocări, la rândul lor, mi-au amintit de o altă provocare, şi mai gravă, a KGB-ului sovietic, depăşită doar de cea de la Tighina din primăvara anului 1992, care a atras într-o capcană fără seamăn conducerea R. Moldova, ca să intre într-un război fratricid ce a furat sute de vieţi omeneşti în primăvara-vara acelui tragic an, rupând teritoriile noastre naţionale din stânga Nistrului, precum şi oraşul Tighina. Este vorba de placatul ridicat pentru trei secunde deasupra capului de către un frontist popular, bine instruit la Planetariu, la prima noastră Mare Adunare Naţională din 27 august 1989. Era o placardă în trei culori şi conţinea un îndemn din trei cuvinte şi 19 litere ruseşti, care a făcut furori ani în şir… Deci, de trei secunde a avut nevoie TV-ul sovietic pentru a filma acel frontist şi îndemnul său, ca pe urmă să-l difuzeze zi şi noapte telespectatorilor de pe întinsurile Imperiului rus, ca să vadă ei cât de urât se poartă moldovenii cu vorbitorii de limba rusă, care nici azi, după aproape 22 de ani, n-au învăţat măcar limba majoritarilor din acest stat… Nu m-aş mira dacă tinerii patrioţi care, pe 7 aprilie 2009, s-au urcat pe Palatul lui Voronin, ridicând deasupra capului harta României Mari şi Tricolorul Românesc, ar fi chiar feciorii acelui frontist-lozincard din 1989… Acea lozincă-îndemn din 1989 era „Чемодан – Вокзал -Россия!” („Valiza-Gara-Rusia!”) şi făcea parte din noile provocări ale mileniului…

Vasile Şoimaru

TIMPUL, 18 Februarie 2011